Hvem er de største landeveisrøverne, Frp?

DEBATT: Lider Frp av Stockholm-syndromet når det gjelder bompenger?

«Hadde Frp villet det, kunne de i Stortinget stemt for forslaget fra Arbeiderpartiet om at staten skal ta inntil 70 prosent av regningen for kollektivsatsingen i storbyene – et konkret og effektivt tiltak for å redusere bompengebelastningen for både innbyggere og næringsliv», skriver Dag Mossige.

Debattinnlegg

 • Dag Mossige
  Dag Mossige
  Kommunalråd, Stavanger Ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Innlegget i Aftenbladet 4. desember fra bystyrerepresentantene Leif Arne Moi Nilsen og Kristoffer Sivertsen tyder på det. Denne psykologiske tilstanden fikk som kjent sitt navn i etterkant av et bankran på Norrmalmstorg i Stockholm, hvor gislene utviklet både sympati og forståelse med sine gisseltakere.

Tangerer sin norgesrekord

Moi Nilsen og Sivertsen stiller nemlig spørsmålet: «Holdes Stavanger som gissel av fylket?», noe de til slutt konkluderer med. Men med Frp i regjering fem år på rad, hvem er de største landeveisrøverne? Det må jo utvilsomt være samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som år på år tangerer sin norgesrekord i å dra inn bompenger.

En annen aktuell kandidat er finansminister Siv Jensen, som slettes ikke har fulgt opp Frp’s valgløfte om å fjerne bompengene. Folk flest er nok blitt lei av å høre at, jo, men Frp har jo ikke flertall på Stortinget. Nei – det er lenge siden noe parti hadde det. Men det betyr jo samtidig at Frp ikke vil stille noe som helst ultimatum når det gjelder bompenger – og at det da rett og slett ikke var så viktig for Frp å redusere bompengebelastningen i Stavanger.

Hadde Frp villet det, kunne de i Stortinget stemt for forslaget fra Arbeiderpartiet om at staten skal ta inntil 70 prosent av regningen for kollektivsatsingen i storbyene – et konkret og effektivt tiltak for å redusere bompengebelastningen for både innbyggere og næringsliv. For Stavanger regionen ville det betydd 2 milliarder ekstra i reduserte bompenger. Men Frp gjorde ikke det – og nok et statsbudsjett har i mellomtiden blitt vedtatt hvor Frp-bompengene renner inn.

Les også

Slik blir bomregningen et pengesluk

Les også

Her står slaget om 400 millioner kroner i bompenger

Gitt opp kampen?

Så til Moi Nilsen og Sivertsen: Det er forunderlig at to bystyrerepresentanter lefler med begreper som «gissel» og «landeveisrøveri», når deres eget parti ikke bare sitter i regjering på femte året, men videre bekler de to mest relevante postene av dem alle, samferdsel og finans. I mellomtiden protesterer Frp for hele verden, men blir allikevel med på ferden mot nok en ny norgesrekord i bompenger. Kan det heller være at Frp har bare gitt opp kampen, og har lært å ikke bare leve med, men å elske sine bompenger? Dessverre for Stavanger sin del så tyder det meste på det.

Les også

 1. Bomsystemet i regionen – ein heilbom!

 2. Vi ønskjer tette ringar rundt viktige reisemål

 3. «Holdes Stavanger som gissel av fylkeskommunen?»

Publisert:
 1. Debatt
 2. Ketil Solvik-Olsen
 3. Kristoffer Sivertsen
 4. Siv Jensen

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet gjorde alkoholfunn i konteiner: Butikksjef erkjenner salg av smuglerøl og -sprit

 2. Nå kan dette ikoniske huset i Oslo bli fredet - rett før salg

 3. Veronica Simoné Fjeld vant Siddisprisen

 4. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 5. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært

 6. Forslag om stor gassterminal på Talgje