Det blir verdiskapning for hver kilowattime

DEBATT: Lave strømpriser og effektiv lobbyvirksomhet er i ferd med å føre til at Norge sløser bort verdifull energi til å fyre for kråkene.

Publisert: Publisert:

«Fleksible vannbårne oppvarmingsalternativer bruker langt mindre elektrisk energi og gir god, rimelig og effektiv oppvarming», skriver Bjarne Haugland. Foto: Georg Mathisen/Rørfag

Debattinnlegg

 • Bjarne Haugland
  Daglig leder, VA og VVS produsentene VVP
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Mener den nye regjeringen alvor med å omstille Norge til lavutslippssamfunnet, må det satses mer på energieffektive løsninger for bygninger. Bruk av elektrisk kraft i bygninger øker. Siste tilgjengelig tall fra Statistisk Sentralbyrå (SBB) viser at vi bruker over 16.000 kWh pr. kvadratmeter boligareal. Det er sløsing med vår kanskje viktigste naturresurs: Norges evige, fornybare vannkraft.

Vannkraften gir grunnlag for verdiskapning, industriutvikling og klimatiltak som elektrifisering av persontrafikk. Hver eneste kilowattime som brukes til å varme opp hus, kontor og hytter, kunne blitt brukt til å redusere utslipp av klimagasser, eller danne grunnlag for ny industri. Likevel agiterer flere aktører for mer, ikke mindre bruk av elektrisk kraft i norske bygninger. Elvarme Norge er blant aktørene som nylig har tatt til orde for at det offentlige bør justere ned støtten til alternative energiløsninger for bygninger.

Heldigvis finnes det gode, klimavennlige alternativer til å la panelovnene løpe løpsk.

Offentlige bør legge til rette

Vi mener det er feil veg å gå. Det offentlige bør legge til rette for at mest mulig av vår dyrebare rene elektriske energi brukes til industriutvikling og effektive klimatiltak. Skal vi frigjøre mest mulig elektrisk energi til de store oppgavene som trengs, må vi husholdere effektivt med kraften. Heldigvis finnes det gode, klimavennlige alternativer til å la panelovnene løpe løpsk. Fleksible vannbårne oppvarmingsalternativer bruker langt mindre elektrisk energi og gir god, rimelig og effektiv oppvarming. Moderne vannbårne varmeløsninger belaster strømnettet langt mindre enn elektrisk oppvarming, i tillegg kan nye vannbårne varmesystemer hente sin energi fra andre kilder enn vannkraften. Solenergi og biogass er blant nullutslippskildene som kan brukes til å tilføre energi.

Moderne vannbårne varmesystemer kan også hente energien sin fra solceller eller for eksempel biogass. Fleksibiliteten i vannbåren varme, gjør det mulig å følge den teknologiske utviklingen, og velge energiformen med lavest klimaavtrykk.

Sløs ikke

Vårt syn er derfor at både tekniske forskrifter og offentlige støtteordninger i større, ikke mindre, grad bør legge til rette for at privatpersoner, bedrifter og kommuner velger varmeløsninger som bruker minst mulig elektrisk kraft. I lavutslippssamfunnet blir elektrisk kraft i enda større grad enn i dag nervesystemet industrien og transportsystemet skal leve av. Når alternativene finnes, er det ingen grunn til å sløse verdens reneste energi bort på oppvarming av hytter og hus!

Publisert:

Les også

 1. Rekordhøyt strømforbruk i 2017, til tross for høye priser

 2. Norge vil få økt innflytelse med EUs energisamarbeid

 3. NVE: Grunnvarme kan erstatte strøm

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Silje Gaarder rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips.

 3. Trump presset Biden på utfasing av olje

 4. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 5. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 6. Sandnes Ulfs sjef: – Vi har ikke bygget Øster Hus Arena for tolvteplasser

 1. Debatt
 2. Fornybar energi
 3. Vannkraft
 4. Industri
 5. Solenergi