Vi må se mot en fornybar fremtid, for klimaet og økonomiens skyld

DEBATT: Rogaland Unge Høyre mener olja forblir den viktigste næringen i Norge i tiår fremover. Trolig, og forhåpentligvis, får de ikke rett.

«Oljeeventyret går mot slutten, og vi må sørge for at det blir en lykkelig slutt − for økonomien og planeten», skriver Anne Nijdam Svindland i Grønn Ungdom. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Anne Nijdam Svindland
  Anne Nijdam Svindland
  Leder i Grønn Ungdom Rogland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Olja gjør Norge til verdens 7. største eksportør av klimagasser. Unge Høyre avviser likevel konsekvent at kutt i norsk oljeproduksjon vil ha noe å si for klimaet. Ekspertene er uenige. I forrige uke fastslo ti toppøkonomer at redusert norsk oljeutvinning kan være en kostnadseffektiv måte å kutte klimagassutslipp på.

Hensynet til å redde klimaet bør vitterlig tvinge oss til å redusere oljeproduksjonen. Men også økonomiske hensyn taler for at staten ikke skal satse tungt på olje i årene som kommer. Oljeprisen er sårbar, og det er stor enighet om at Norge er en altfor oljeavhengig økonomi.

Gyllen mulighet

Vi i Grønn Ungdom Rogaland er realistiske. Vi vet at industri retter seg mer og mer mot fornybar energi og alternative materialer til plast. Dette ser vi blant annet hos både bil-, fly, og båt-produsenter. Hvis verden beveger seg fremover, til nye, smartere og mer miljøvennlige teknologier − hvorfor er Unge Høyre så opptatt av å tviholde på olja?

I Norge har vi noen av verdens beste forutsetninger for fornybar strømproduksjon, med en lang kystlinje, store vassdrag og en økonomi vi kan bygge på. Dette er en gyllen mulighet til å skape tusenvis av arbeidsplasser som kan vare flere generasjoner fremover. Ikke bare noen tiår.

Gradvis nedtrapping

Olja er grunnstrukturen i norsk økonomi og har gitt oss muligheten til å bli det landet vi er i dag. La oss ikke kaste dette bort med å fortsette å klamre oss til en næring som har sett sine beste dager. Den store oppgaven for politikerne nå må være å gradvis trappe ned oljevirksomheten, parallelt med oppbygging av ny, grønn industri, for å bevare Norges konkurranseevne inn i en utslippsfri framtid.

Vi i Grønn Ungdom hater ikke oljeindustrien, og vi er takknemlige for alt den har gitt oss. Men vi erkjenner at fossile energikilder har lite å gjøre i en fornybar framtid. Oljeeventyret går mot slutten, og vi må sørge for at det blir en lykkelig slutt − for økonomien og planeten.

Les også

 1. Rogaland Unge Høyre: «Grønn ungdom må stå opp for oljå»

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Energipolitikk
 3. Klimapolitikk
 4. Økonomi
 5. Omstilling

Mest lest akkurat nå

 1. Mann og kvinne fra Jæren til sykehus med alvorlige brannskader

 2. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

 3. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

 4. – De neste dagene vil fortelle oss om vi er på en topp eller ved starten av en stigning

 5. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 6. Kjærviks samboer «fullstendig traumatisert» – drapssiktet sønn samtykker til fengsling