Vi må se mot en fornybar fremtid, for klimaet og økonomiens skyld

DEBATT: Rogaland Unge Høyre mener olja forblir den viktigste næringen i Norge i tiår fremover. Trolig, og forhåpentligvis, får de ikke rett.

«Oljeeventyret går mot slutten, og vi må sørge for at det blir en lykkelig slutt − for økonomien og planeten», skriver Anne Nijdam Svindland i Grønn Ungdom.

Debattinnlegg

 • Anne Nijdam Svindland
  Anne Nijdam Svindland
  Leder i Grønn Ungdom Rogland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Olja gjør Norge til verdens 7. største eksportør av klimagasser. Unge Høyre avviser likevel konsekvent at kutt i norsk oljeproduksjon vil ha noe å si for klimaet. Ekspertene er uenige. I forrige uke fastslo ti toppøkonomer at redusert norsk oljeutvinning kan være en kostnadseffektiv måte å kutte klimagassutslipp på.

Hensynet til å redde klimaet bør vitterlig tvinge oss til å redusere oljeproduksjonen. Men også økonomiske hensyn taler for at staten ikke skal satse tungt på olje i årene som kommer. Oljeprisen er sårbar, og det er stor enighet om at Norge er en altfor oljeavhengig økonomi.

Gyllen mulighet

Vi i Grønn Ungdom Rogaland er realistiske. Vi vet at industri retter seg mer og mer mot fornybar energi og alternative materialer til plast. Dette ser vi blant annet hos både bil-, fly, og båt-produsenter. Hvis verden beveger seg fremover, til nye, smartere og mer miljøvennlige teknologier − hvorfor er Unge Høyre så opptatt av å tviholde på olja?

I Norge har vi noen av verdens beste forutsetninger for fornybar strømproduksjon, med en lang kystlinje, store vassdrag og en økonomi vi kan bygge på. Dette er en gyllen mulighet til å skape tusenvis av arbeidsplasser som kan vare flere generasjoner fremover. Ikke bare noen tiår.

Gradvis nedtrapping

Olja er grunnstrukturen i norsk økonomi og har gitt oss muligheten til å bli det landet vi er i dag. La oss ikke kaste dette bort med å fortsette å klamre oss til en næring som har sett sine beste dager. Den store oppgaven for politikerne nå må være å gradvis trappe ned oljevirksomheten, parallelt med oppbygging av ny, grønn industri, for å bevare Norges konkurranseevne inn i en utslippsfri framtid.

Vi i Grønn Ungdom hater ikke oljeindustrien, og vi er takknemlige for alt den har gitt oss. Men vi erkjenner at fossile energikilder har lite å gjøre i en fornybar framtid. Oljeeventyret går mot slutten, og vi må sørge for at det blir en lykkelig slutt − for økonomien og planeten.

Les også

 1. Rogaland Unge Høyre: «Grønn ungdom må stå opp for oljå»

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Energipolitikk
 3. Klimapolitikk
 4. Økonomi
 5. Omstilling

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 5. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 6. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn