Rusforebygging – ikke valgkamp!

DEBATT: I forbindelse med folkemøtene om ungdom og rus i kommunene har Aftenbladet hatt noen innlegg på trykk med beskrivelser av Norsk Narkotikapolitiforening og vårt forebyggende arbeid som vi ikke kjenner oss igjen i.

«En kombinasjon av gode holdninger, oppdatert kunnskap og et åpent og tillitsfullt forhold mellom foreldre og barn er det som gjør at de fleste unge sier nei takk i møtet med illegale rusmidler», skriver Oddgeir Høyekvam. Her fra folkemøte om ungdomsmiljøet i Sola i desember.
  • Oddgeir Høyekvam
    Oddgeir Høyekvam
    Norsk Narkotikapolitiforening
Publisert: Publisert:
Les også

Narkoforedraget i Stavanger Forum viser et umusikalsk Høyre

icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Vi vil derfor gjerne oppklare noen av misforståelsene som enkelte kan sitte med. Først om folkemøtene. Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en partipolitisk uavhengig organisasjon. Folkemøtene kom i stand fordi undertegnede og Margret Hagerup, som tilfeldigvis er Høyre-politiker, begge er foreldre fra samme kommune, bekymret oss for utviklingen med en økende grad av normalisering av rusbruk blant unge. Vi savnet mer involvering og engasjement fra foreldrene. Vi var utålmodige og inviterte derfor til et åpent folkemøte i Storstova på Bryne.

Over 2000 foreldre

Og engasjement fikk vi. Det ble etter hvert arrangert folkemøter i flere kommuner og andre står for tur. Så langt har over 2000 foreldre og andre omsorgspersoner deltatt på folkemøtene hvor de blant annet har hørt foredraget som bygger på NNPF sitt Bry Deg-program. Bry Deg er en del av vårt rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid, og er godt forankret i WHO og EU narkotikabyrås standarder for godt forebyggende arbeid.

Les også

Over 1000 på folkemøte om rus: - Vi er nok litt naive, her lærde me mykje vi ikkje visste om

Les også

Rusforedrag utsatt etter politisk innblanding

Ingen politiske partier i Norge ønsker at ungdom skal bruke narkotika.

Foreldrene får høre om den lokale russituasjonen, beskrevet av lokalt politi og kommunenes egne SLT- koordinatorer. De får informasjon om rusmidler og trender, påvirkning og gruppepress blant unge, og hva de som voksne kan gjøre for å bidra til å skape tryggere oppvekstvilkår for både egne og andres barn.

Trygge oppvekstvilkår med tydelige voksne tilstede i barnas hverdag er en svært viktig beskyttelsesfaktor i enhver oppvekst. Kunnskap, kommunikasjon og engasjement er grunnleggende faktorer for å lykkes i dette arbeidet. Gjennom våre folkemøter ønsker vi å bidra til å gi foreldrene verktøy de trenger for å være trygge voksne.

Foreldre er de beste forebyggerne

Vi vet fra forskning at foreldre er de beste forebyggerne. Da er det viktig at de har god kunnskap om de utfordringer barna kan møte. En kombinasjon av gode holdninger, oppdatert kunnskap og et åpent og tillitsfullt forhold mellom foreldre og barn er det som gjør at de fleste unge sier nei takk i møtet med illegale rusmidler.

Ingen politiske partier i Norge ønsker at ungdom skal bruke narkotika. Vi håper derfor ikke at partipolitikk og valgkampsretorikk vil stå i veien for å trygge foreldrene så de kan være de beste mulige forebyggerne for sine barn.

Publisert: