Det er tydeligvis ikke bare bunnlinja som teller

DEBATT: Vi er imponert over at næringslivet stiller opp med penger, kompetanse og ressurser i det arbeidet vi utfører, og at de gjør det selv når tidene ikke lenger er så gode som før.

«Det er forbløffende mange som ønsker å bidra til å skape et samfunn med menneskelig ansikt, julaften, og resten av året», skriver Maggi Hatløy og Arnfinn Fiskå. Bildet er fra en aktivitetshelg i regi Kirkens Bymisjon i Sørmarka Arena i 2014.

Debattinnlegg

 • Maggi Hatløy
  Leder i Kirkens Bymisjon Stavanger
 • Arnfinn Fiskå
  Daglig leder i Stiftelsen Kirkens Bymisjon Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I en gjestekommentar i Aftenbladet, mandag 9.januar, skriver Kristian Kise Haugland klokt om faren for at den omsorgen vi som individ og
fellesskap viser overfor ensomme mennesker i julehelga, blir kastet ut med juletreet, omtrent på denne tida.

Interessen for mennesker som på ulikt vis opplever seg som marginalisert når et høydepunkt i jula. Kanskje henger dette i sammen med julens budskap,
kanskje er det julen som familiehøytid som gjør at et permanent problem blir mer synlig disse dagene når det er som mørkest. Men de som er ensomme,
i perioder eller permanent, kjenner selvsagt savnet etter at noen skal spørre etter dem alle årets dager.

Langt mer sammensatt bilde

Det blir hevdet at vi blir mer individualistiske, de store fellesskapene er på vikende front og de fleste er seg selv nærmest. Fellesskapsløsninger må vike plass for individuelt tilpasset løsninger, hvor ingen ønsker å betale for andre enn seg selv. Fordi vi har god råd kan vi kjøpe oss fra felles opplegg og løsninger, gevinsten er større frihet, prisen er mer ensomhet.
«Enhver er sin egen lykkes og ulykkes smed».

Les også

215 feiret jul med Kirkens Bymisjon

Men vi i Kirkens Bymisjon ser at bildet er langt mer sammensatt. Vi erfarer at det også tenkes og handles på en helt annen måte. Vi ser at mennesker søker sammen og danner fellesskap ved måltid og i praktisk arbeid. Livet er på sitt beste når vi møter hverandre, gjerne på tvers av de tradisjonelle skiller.

Kirkens Bymisjon erfarer mye velvilje og praktisk støtte i arbeidet med å legge til rette for at det kan skapes arenaer for nye og uventede fellesskap. Frivillige og næringslivet er selv del av dette og bidrar til denne motkulturen. Slik er de med på å gjøre vårt samfunn romslige og mer menneskelig.

Stort behov

Kirkens Bymisjon feiret også i år julen på Clarion Hotell, i år med ca. 300 deltakere. Oppslutningen om feiringen på julaften viser at det er stort behov for slike arrangement, det er mange som ønsker å feire jul sammen med andre. Dette sier noe om det samfunnet vi lever i og bekrefter at ensomhet er en av vår tids største utfordringer.

De som kommer på julaften, er en mangfoldig gruppe. Det er mange som av ulike grunner ikke har andre å feire julen sammen med. Det kan være mennesker som akkurat denne julen er alene, det er familier som gjerne vil feire på en annen måte, det er innvandrere som er nysgjerrige på hvordan nordmenn feirer jul, og det er noen som på julaften ønsker å bidra med noe for andre. Dette tegner et bilde av en stille motkultur, et ønske om å bryte med vanlige mønster og finne tilbake til noe en oppfatter som ekte og genuint.

Også i næringslivet er det en vilje til å bruke ressurser til beste for fellesskapet.

Det er fantastisk å se alle frivillige som stiller opp på selveste julaften, også de utgjør en høyst sammensatt gruppe. Men alle ønsker de å være med på å skape noe for andre og bidra til et godt fellesskap for andre og seg selv.

Les også

Pakkedugnad for bymisjonens jul

Forbløffende mange ønsker å bidra

Dersom de frivillige ikke hadde opplevd dette som meningsfylt,
ville de neppe ha stilt opp, mange gjør det år etter år. Vi er ikke alene om å ha god tilgang på frivillige, det er en erfaring vi deler med andre humanitære organisasjoner. Det er forbløffende mange som ønsker å bidra til å skape et samfunn med menneskelig ansikt, julaften, og resten av året. Vi er avhengige av frivillige i det meste av det vi gjør, men vi er også avhengige av næringslivet, på julaften og alle andre dager. Vi er også blitt imponert over at næringslivet stiller opp med penger, kompetanse og ressurser i det arbeidet vi utfører, og at de gjør det selv når tidene ikke lenger er så gode som før.
Det er tydeligvis ikke bare bunnlinja som teller. Også i næringslivet er det en vilje til å bruke ressurser til beste for fellesskapet.

For Kirkens Bymisjon er det et helt avgjørende anliggende å bidra til at mennesker ikke blir satt på sidelinjen og oversett. I alt vi gjør er dette målet; gi rom og mulighet for at mennesker kan bli del av fellesskap og få mulighet til å bidra til beste for andre og seg selv.

Samfunn med rom for alle

Det er en av de ideelle organisasjoners viktigste oppgave å være katalysator og organisator for all den velvilje som finnes blant vanlige folk og i næringslivet for å skape et samfunn med rom for alle. Vi har et ønske ønske om å bidra til et samfunn med et mer menneskelig ansikt, hvor flest mulig får være med å bidra i små og store fellesskap.

Det er dette store prosjektet frivillige og næringslivet hjelper oss med, på julaften og resten av året. Vi er sikre på at dette samarbeidet skal fortsette, også etter at juletreet er kastet ut.

Les også

 1. Kirkens Bymisjon vil ha gaver hele året

Publisert:
 1. Frivillighet
 2. Næringsliv
 3. Ensomhet
 4. Jul

Mest lest akkurat nå

 1. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 2. - Tung beskjed å få før jul

 3. Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene

 5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 6. Avlyste konserter, færre publikummere og stor usikkerhet