Provoserende når Sp kritiserer fellesbudsjettet de selv stemte for

DEBATT: Vedtak om kommunesammenslåing ble gjort for å gjøre en god kommune enda bedre å bo i. Dette gjør vi vårt beste for å forberede sammen med Finnøy og Stavanger.

«Fra 2013-2016 investerte Rennesøy kommune omtrent 192 millioner. I økonomiplanen fra 2017-2020 ligger planlagte investeringer for 188 millioner. Tallene viser noe variasjon fra år til år, men synes samlet å ligge stabilt», skriver Jostein Eiane (bildet) i KrF. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

  • Jostein Eiane
    Gruppeleder i Rennesøy KrF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det har de siste ukene vært en diskusjon mellom politikere i Rennesøy om kommunesammenslåing og økonomi. Høyre og Åge Sola mener at investeringsnivået har ligget for høyt de siste årene, og Øydis Helene Westersjø i Senterpartiet mener kommunen nå har kastet hemningene og investerer over evne som tilpasning til kommunesammenslåing.

Stabile tall

Jeg skal prøve å bidra slik at hver enkelt kan vurdere dette selv. Fra 2013-2016 investerte kommunen omtrent 192 millioner. I økonomiplanen fra 2017-2020 ligger planlagte investeringer for 188 millioner. Tallene viser noe variasjon fra år til år, men synes samlet å ligge stabilt. Dette er også nokså moderat sammenlignet med tidligere perioder da Rennesøy investerte tungt i skoler og barnehager.

Investeringer det særlig har vært diskusjon om er gymsal eller hall ved Rennesøy skule, og spørsmålet om størrelse og plassering av nybygg som nå er ferdigstilt ved Vikevåg skule. Begge ble landet med et, for innbyggerne, svært godt resultat. Økonomisk sett ble den første dyrere enn forutsatt og den siste billigere.

Les også

Fleirtalet i kommunestyret representerer ikkje folkeviljen i Rennesøy

Kommende investeringer har vært planlagt lenge før vedtak om kommunesammenslåing eller er et resultat av intensjonsavtalen med Finnøy og Stavanger. Derfor er det overraskende, og etter tilbakemeldingene jeg har fått, rett og slett provoserende når Senterpartiet kritiserer fellesbudsjettet de selv stemte for.

Kirke og livssynshus på Hausken var sammen med økt lærertetthet i 1.-4. klasse det vi gikk til valg på i KrF. Nå ser det ut til at vi får gjennomført dette. Helsesenter på kaien er et resultat av intensjonsavtalen. Alternativt måtte Rennesøy uten kommunesammenslåing fornyet kommunehuset for et større nettobeløp. Rehabilitering av Bru barnehage blir gjort som planlagt, etter å ha ligget i økonomiplanen i lang tid. Gang og sykkelvei på Hanasand var i fjorårsbudsjettet, og vi kom et hakk videre i år. Flere av disse investeringene forutsettes finansiert uten nye låneopptak.

Les også

Eg veit at eldreomsorg er generelt betre i mindre kommunar, og svært god i Rennesøy

Skal ikke tape på omleggingen

Vedtak om kommunesammenslåing ble gjort for å gjøre en god kommune enda bedre å bo i. Dette gjør vi vårt beste for å forberede sammen med Finnøy og Stavanger. Underveis sliter vi noe med regjeringen som lovte at kommuner som slo seg sammen, ikke skulle tape på omleggingen av inntektssystemet. Her ligger et særlig ansvar på regjeringspartiene og Venstre som sto bak omleggingen.

Les også

  1. Ikke grunnlag for påstanden om at Stavanger har en dårligere eldreomsorg enn Rennesøy

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To mindreårige gutter siktet etter knivstikking på Revheim

  2. Politiet søker etter mann som truet ansatte på bofellesskap

  3. Hun har en Porsche i roségull: – Nå som verden er så trist, trenger vi farger

  4. Fire nye smitte­tilfeller i Stavanger – ingen i Sandnes eller Sola

  5. Mann i 30-årene risikerer for­varing etter å ha for­grepet seg på ett år gammel datter

  6. Eva hadde kjørt lastebil i flere år. Da pande­mien brøt ut, så hun en annonse hun ikke klarte å legge fra seg