Bruk av spillvarme er mest et spill for galleriet

DATASENTER: Det enorme strømbehovet og energitap på opptil 90 %, gir grunn til å stille spørsmål ved teknologien som datasenteret på Kalberg er basert på. Billig strøm fra Lyse stimulerer trolig ikke til å velge energieffektive løsninger

Uansett, det er kun mulig å se for seg at en liten brøkdel av spillvarmen kan komme til nytte. Det er mest realistisk å innse at verden er full av spillvarme. Slik vil det trolig også bli på Kalberg.

Debattinnlegg

 • Kjell Traa
  Seniortanken
 • Torvald Sande
  Seniortanken
 • Hjalmar Inge Sunde
  Seniortanken
 • Ivar Sætre
  Seniortanken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Et datasenter sluker og dumper energi. Rundt 60 % av tilført energi går til drift av datautstyret, rundt 35 prosent går til kjøling av datarom mm. Totalt ender rundt 90 % av tilført energi opp som lavtemperatur spillvarme, på rundt 35 grader.

Energibildet for datasentre har ikke endret seg stort i løpet av de siste 5–6 år. Forklaringen er nok at eierne av datasenter velger rimeligste løsninger, så lenge det er tilstrekkelig og billig nok strøm tilgjengelig.

Spillvarme – spill for galleriet

Det mangler ikke på forslag til hvordan datasentre kan bli mer energieffektive gjennom driftstilpasninger, dynamisk styring av kjølebehovet og mer effektiv kjøling av datautstyret. Studier viser at det totalt sett kan være realistisk å oppnå 40 % reduksjon i energibehovet. Men dette betyr ekstra kostnader, men så lenge det ikke stilles krav til energieffektivitet og billig strøm er tilgjengelig, vil lite skje.

Et eller flere datasenter på Kalberg vil frigjøre enorme mengder med spillvarme, 20 ganger mer enn det Lyse kan levere som fjernvarme i dag. Utnyttelse av spillvarme fra Kalberg er blitt et hovedargument for mange. Oppdrett av insekter, oppvarming av drivhus og produksjon av biogass, er blant det som trekkes fram.

Savner debatt

Problemet er at spillvarmen fra Kalberg holder lav temperatur og må oppgraderes. I tillegg må det bygges infrastruktur for varmetransport, dette må eventuelle kunder må betale for. Uansett, det er kun mulig å se for seg at en liten brøkdel av spillvarmen kan komme til nytte. Det er mest realistisk å innse at verden er full av spillvarme. Slik vil det trolig også bli på Kalberg.

Bortsett fra noen avisinnlegg, har det vært lite debatt om å bygge datasenter på Kalberg. Det er stor grunn til å stille spørsmål ved hvor «bærekraftig» det planlagte datasenteret på Kalberg vil bli. Hva mener for eksempel Universitetet i Stavanger, som har bærekraftsmål øverst på sin agenda?

Problemet er at spillvarmen fra Kalberg holder lav temperatur og må oppgraderes. I tillegg må det bygges infrastruktur for varmetransport og alt dette betyr investeringer som eventuelle kunder må betale for.
Publisert:
 1. Datasenter
 2. Kjøling

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.

 5. Michael Carrick forlater Manchester United – Ødegaard i hovedrollen i høydramatisk kamp

 6. Byggingen på Misjons­marka får fortsette