Vi jobber for medisinstudium til Stavanger
DEBATT: Medisinutdanning til Stavanger er viktig for Norge. Senterpartiet arbeider for at det skal bli en realitet.
- Dagny Sunnanå HauskenVaraordfører i Stavanger (Sp)
- Arne BergsvågFylkesvaraordfører i Rogaland (Sp)
- Jarle BøOrdfører i Randaberg (Sp)
- Innlegget er oppdatert med en replikk – se nederst – fra Kenneth Dickstein, professor ved UiB og overlege ved SUS.


Kampen om et nytt medisinstudium til Stavanger går nå. Et nytt medisinstudium i Stavanger vil tilføre noe nytt i forhold til de allerede etablerte medisinstudiene i Norge. Det som gjerne mange ikke vet er at UiS allerede har hatt medisinstudenter i mange år på SUS. Dette fungerer bra, og vi får mange gode tilbakemeldinger.
Forskergrupper er i arbeid, og det publiseres mange nyttige forskningsartikler årlig. Fagmiljøet er mer enn godt nok til å starte en fullverdig medisinutdanning med gradsrett på UiS. Til slutt handler nok denne saken om penger og kampen mellom de etablerte universitetene og det nye universitet i Stavanger.
Behov for fastleger
Kommunehelsetjenesten har et skrikende behov for flere fastleger, og studieopplegget som universitetet nå har utviklet i sammen med SUS, vil ha et stort fokus på kommunehelsetjenesten. UiS-modellen svarer på det store behovet Norge har for leger som ønsker å arbeide innenfor kommunehelsetjenesten og fastlegeordningen. Legene i kommunehelsetjenesten vil ha en nøkkelrolle i å løse framtidas helsetjenester. Samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten kan også bli mye bedre.
Støre frykter fastlegekollaps
Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene
Bare 10 prosent av forskningsmidlene blir i dag rettet mot kommunene sine utfordringer. Her har vi et stort forbedringspotensial. Dette arbeidet har UiS allerede startet på.
48 prosent av alle leger i Norge utdannes i utlandet. Målet er at 85 prosent av legestudentene skal utdannes i Norge. Dette burde ikke være umulig å oppnå, siden vi har både kompetanse og mulighet til å utdanne betydelig flere av de legene vi trenger her i landet.
I første omgang blir det lagt opp til at utenlandsstudenter kan ta de tre siste årene av sin utdannelse i Norge. Studentene vil på denne måten få siste del av utdanningen langt mer tilpasset norske forhold og forskriftskrav.
Stavanger får et stort, nytt sykehus som har de beste forutsetninger for å kunne ta imot medisinerstudenter. Vi har også gode muligheter til å samarbeide både med Haugesund og Bergen om denne utdanningen.
Har kompetansen
Kommunene i Rogaland har kompetanse på velferdsteknologi mye takket være synergieffekter med oljenæringen og fagmiljøet på Lærdal. Senterpartiet vil gjøre det vi kan for å hjelpe UiS videre i prosessen med å få lagt et medisinstudium til Stavanger. Det vil være viktig for regionen og for Norge.
- Replikk:
Stavanger universitetssjukehus (SUS) samarbeider ikke med Universitetet i Stavanger (UiS) om medisinstudier
Innlegget ovenfor inneholder viktig informasjon som ikke er korrekt.
Av Kenneth Dickstein, professor ved UiB, overlege ved SUS
Forfatterne skriver: «Det som gjerne mange ikke vet er at UiS allerede har hatt medisinstudenter i mange år på SUS. Dette fungerer bra, og vi får mange gode tilbakemeldinger».
Det er sant at inntil 150 medisinstudenter årlig har fått klinisk undervisning og praksis ved SUS i over 20 år. Men dette er basert på et velfungerende samarbeid med Universitet i Bergen (UiB). Studentene kommer til SUS når de er ferdig med grunn medisinsk utdannelse etter tre år i Bergen. De blir da tilknyttet og rotert gjennom diverse avdelinger ved SUS for å få klinisk praksis.
Det ser ut til å være en nokså vanlig misforståelse at samarbeidet mellom UiB og SUS involverer UiS. Jeg forstår at forfatterne vil gjerne jobbe for å få medisinstudium til Stavanger med gradsett ved UiS. Men innlegget gir inntrykket av at denne langtidsstrategien styrkes basert på en infrastruktur og erfaring mellom SUS og UiS som ikke eksisterer i dag. Det er SUS og UiB som gjennom mange års erfaring har demonstrert at Stavanger har kompetansen, ekspertisen og kapasiteten for å tilby adekvat klinisk praksis til medisinske studenter både fra Bergen og utlandet.
Dette bør forfatterne av debattinnlegget over være glade for. Men vi må ikke forveksle UiS og UiB – det skaper et feilaktig premiss.
Medisinutdanning
- LOKALT
Vedtatt: Sjekk hva partiene mener om legeutdanning til UiS
- LOKALT
Stavanger vil utdanne leger selv, men får ikke lov. Tromsø får studieplasser byen ikke har bedt om
- LOKALT
Solid flertall på Stortinget mot medisinutdanning i Stavanger
- LOKALT
Fortsetter kampen om landets mest populære utdanninger
- LOKALT
Vil ha omkamp om medisinutdanning på UiS: – Viktig for Norge at vi utdanner flere leger
- DEBATT
Statsråd Ola Borten Moe har basert sitt nei til medisinutdanning ved UiS på en utredning full av feil og mangler