Selvsagt er det først og fremst et spørsmål om moral!

DEBATT: Lederen i Aftenbladet 3. august finner det opportunt å gå til angrep på VG sitt synspunkt om at Høyres forslag om å kutte formuesskatten først og fremst er et spørsmål om moral.

«Det finnes ikke et fnugg av bevis på at lavere formuesskatt gir flere arbeidsplasser», skriver Arvid Håheim.

Debattinnlegg

 • Arvid Håheim
  Arvid Håheim
  Jørpeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som abonnent av Aftenbladet i snart 50 år, finner jeg grunn til å gå til rette mot avisas syn. Selvsagt dreier dette seg først og fremst om moral. Det finnes nemlig ikke et fnugg av bevis på at lavere formuesskatt gir flere arbeidsplasser.

Faller på sin egen urimelighet

Som VG så korrekt skriver: Velferdsstaten vår er et spleiselag som er avhengig av høy oppslutning og av at alle bidrar etter evne. Det er derfor umoralsk at de aller rikeste av oss skal bidra stadig mindre til fellesskapet. Selvsagt finnes det visse uheldige utslag av formuesskatten. Lederen nevner noen av disse. Og det er all grunn til å se på om det er mulig å rette opp disse uheldige utslagene. Argumentet om at andre land har kuttet hele formuesskatten, faller imidlertid på sin egen urimelighet. De samme landene har andre skattesystem som slett ikke gir noen mindre belastning for de skatteyterne Aftenbladet er så bekymret for.

Betenkelig

Som nevnt foran vil en alltid finne uheldige utslag av ethvert skattesystem. Undertegnede finner det imidlertid svært betenkelig at det er formuesskatten som er Aftenbladet sin bekymring. Det var mange av oss som var skeptiske da Aftenbladet fikk nye eiere for noen år siden. Redaktør Lars Helle kunne imidlertid berolige oss alle med at Aftenbladet fortsatt skulle være en fri og uavhengig avis og en avis som skulle tale vanlige folk sin sak, som før. Dagens leder gir et bevis på at det viktigste nok er å tekkes eierne, slett ikke tale vanlige folk sin sak.


 • Sjefredaktør Lars Helles svarinnlegg til Arvid Håheim, som sto i papiravisen 7. august.

Aftenbladets uavhengighet

Arvid Håheim er i et leserinnlegg lørdag uenig med Aftenbladets leder i synet på formueskatt, og redegjør for hvorfor han mener denne skatten først og fremst er et spørsmål om moral. Selvsagt er vi glad for at leserne våre melder seg på og bringer andre syn enn avisas til torgs på våre debattsider.
Men Håheim skriver også at Aftenbladets oppfatning i denne saken er et bevis på at avisa er mer opptatt av å tekkes eierne sine, enn av å tale vanlige folk sin sak. Han er med andre ord bekymret for uavhengigheten vår.
Aftenbladet er en fri og uavhengig avis. Det betyr også at vi må kunne innta synspunkt som kanskje vil sammenfalle med bedriftseieres synspunkt. Skulle vi derimot i alle saker ha som utgangspunkt at vi ikke kan framføre noen argument som kan tenkes å støtte store bedriftseieres oppfatninger, ville uavhengigheten vår ryke før lederen er skrevet.
For oss er det for øvrig ukjent hva vår eier mener om denne saken og når det gjelder den omtalte lederen, så formulerer heller ikke den noe definitivt ja eller nei til formueskatt. Den er en kommentar om selve denne viktige debatten.

Les også

 1. - Formueskatt er ikkje først og fremst eit spørsmål om moral

 2. Solberg: Formuesskattekutt ikke et fordelingspolitisk tiltak

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 2. Nå kan alt skje i Stavanger!

 3. Ekteparet vil at den nye butikken på Madla skal vekke gode barndomsminner

 4. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk

 5. Ingen erstatning foreløpig, men kommunen strekker fram ei hånd

 6. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger