Hva med Eirik Raude og Leiv Eiriksson?

DEBATT: I debatten om den manglende interessen for slaget i Hafrsfjord og markering av Harald Hårfagres samling av Norge, må vi ikke glemme Eirik Raude og Leiv Eirikssons lokale tilhørighet.

Statuer av Leiv Eiriksson i USA, (f.v.) i Seattle, St. Paul og Milwaukee (en kopi av den siste står også i Boston).

Debattinnlegg

  • Jarl Pedersen
    Jarl Pedersen
    Ormøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Igjen har heldigvis diskusjonen rundt den manglende interesse av å markere og markedsføre Hafrsfjord som det viktige sted det er for Norges historie og starten på en rikssamling blusset opp.

Men det er mer enn bare Hafrsfjord som nærmest totalt har vært fraværende i distriktets og Rogalands historie: Markering av at den første europeer i Amerika/Vinland var av god, jærsk slekt.

Landsforvist

Eirik Raude var født på Jæren, kanskje i Sola. På 900-tallet ble faren, Thorvald Åsvaldsson dømt fredløs pga. drap i Norge og dro derfor til Island med familien rundt 960. Med seg var Eirik, som ble kalt Raude på grunn av sitt røde hår.

Etter konflikter med bl.a. naboer, som også innebar drap, ble også Eirik Raude landsforvist. Fra Island dro han dit menn før ham hadde oppdaget og også forsøkt på bosette seg. Stedet var Grønland, som Eirik navnga landet. Før det var det kjent som Gunnbjørnskjær.

Navnevalget til Eirik var nok bevisst, for etter å ha utforsket vestsiden av Grønland, inklusive de to grønne områdene som egnet seg godt til bosetning (Østbygda og Vestbygda, som han kalte dem), dro han tilbake til Island etter at forvisningstiden på tre år var omme. Der fikk han overbevist så mange om kvalitetene med det nye landet, at han fikk med 25 skip lastet med folk (hele familier), alt av utstyr som trengtes til bosetning, og husdyr. 15 skip kom fram.

Oppdagelsen av Amerika

Inntil sin død ble Eirik Raude ansett som den fremste på Grønland og betraktet som høvding. Hans sønn har alle nordmenn fått høre om på skolen: Leiv Eiriksson. Selv om Leiv ble fortalt om det nye, store landet vest for Grønland da han var voksen, ble han likevel kjent som den første europeer som satte sin fot på det nye kontinentet, 500 år før Columbus. Det har vært, og er, strid om hvor Vinland lå. Personlig tror jeg at stedet på Newfoundland hvor Helge og Anne Stine Ingstad fant uomtvistelige bevis på norrøn bosetning, bare var en mellomstasjon på vei til selve Vinland, som lå mye lengre sør. Kanskje rundt der New York er i dag. Men det er en annen historie.

I USA markeres årlig «Leif Erikson Day» 9. oktober (datoen da «Restaurationen» kom til USA fra Stavanger i 1825). I Kensington utenfor Alexandria, en liten by nord for Minneapolis i Minnesota, er det utstilt en runestein som skal være fra 1362. Den er omstridt som mulig forfalskning, men detaljerte undersøkelser tilsier også at den er ekte. Uansett; utenfor Kensington Runestone Museum, museet der steinen befinner seg, er en kjempesvær «statue» (mer som en forvokst utstillingsdukke) i vikingutstyr som skal forestille Leiv Erikson. Jeg har selv besøkt stedet og lot meg imponere.

Også flere andre steder ærer «Leiv Erikson», som amerikanerne skriver navnet, med monumenter og statuer. Men i Norge? Allernådigst noen gatenavn her og der.

Norges viktigste historiske sted

Poenget er følgende: Få en fylkeskommunal komité med deltakere fra habile historikere, som Professor Torgrim Titlestad, og andre til å delta i planleggingen av Hafrsfjord og Jæren/Sola som et av de viktigste – om ikke det viktigste – historiske sted i Norge. Men ta da for all del med jærbonden Eirik Raude og sønnne Leif Eirikssons historier.

Og: Få på plass passende monumenter av disse som er blant de fremste av våre kjente rogalendinger! Først da kan vi være noenlunde fornøyd med å få fram våre stolte, store og ærerike forfedre!

Publisert: