Naivt av NHO å tro at olje- og gassnæringen kan fortsette som før

DEBATT: Den nødvendige omstillingen fra fossil til fornybar energi er i full gang, og den går fortere enn noen har kunnet forestille seg.

«Det haster for Norge å skape nye bein å stå på», skriver Vårin E. Sinnes og Anna Kvam. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Vårin E. Sinnes
  Leder i Grønn Ungdom Rogaland
 • Anna Kvam
  1. stortingskandidat for Rogaland MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland, advarer lørdag 8. april mot å endre oljenæringens rammevilkår og revurdere 24. konsesjonsrunde for olje- og gassleting på norsk sokkel. Han begrunner det med at vi ikke må skremme bort investorer og arbeidskraft fra en næring som kan erstatte kull i Europa og gi Norge store inntekter. Argumentasjonen holder ikke tritt med verdens utvikling.

Ikke plass til mer olje og gass

For ett år siden skrev verdens land under Paris-avtalen, og forpliktet seg med det til å jobbe for å holde den globale oppvarmingen godt under to grader. Simonsen påstår i sitt innlegg at Norge må lete etter mer gass for å bidra til dette, men eksperter er uenige med ham. Senest i forrige måned lanserte Det Internasjonale Energibyrået (IEA) en rapport hvor de slo fast at det trengs rask utfasing av fossile brensler som energikilde, til fordel for fornybare alternativer, om vi skal klare å nå togradersmålet.

Les også

IEA: Nødvendig med mer olje og gass

Teknologirevolusjon

Den nødvendige omstillingen fra fossil til fornybar energi er i full gang, og den går fortere enn noen har kunnet forestille seg. I 2010 spådde International Energy Agency (IEA) at verden ville klare å produsere 200 GW solkraft innen 2020. Bare fem år senere var målet nådd, og man hadde fått solenergi ned i en pris de ikke antok ville være mulig før 2030. Året etter fortsatte veksten med 500.000 nye solceller installert hver eneste dag.

Dette er bare en blant mange nullutslippsteknologier på fremmarsj. I 2015 kom 90 prosent av økt energiproduksjon i verden fra fornybare kilder. Ifølge Verdens Økonomiske Forum har vind og sol utkonkurrert fossile brensler i mer enn 30 land allerede, og sol er anslått å være den billigste kraften på markedet nesten overalt i løpet av et tiår. Vår egen regjering legger til grunn at ny teknologi vil redusere etterspørselen av fossilt drivstoff i Norge med over 50 prosent i samme periode.

Det er ikke bare kull den fornybare energien og nullutslippsteknologien erstatter, men også olje og gass.

Flere fordeler

Utviklingen er langt fra uforståelig, tatt i betraktning den nye teknologiens mange fordeler. Mindre sårbare energisystemer, bedre folkehelse på grunn av redusert forurensning og flere arbeidsplasser per produserte energienhet enn man får fra fossil energi, – alt dette mens man bidrar til å nå klimamålene. Det er ikke uten grunn at Kina dropper over hundre planlagte kullkraftverk og i stedet har bestemt seg for å investere minst 360 milliarder dollar i fornybar energi de neste tre årene, eller at de globale investeringene i fornybar energi er mye større enn de i fossil.

Må holde følge med utviklingen

Det er ikke bare kull den fornybare energien og nullutslippsteknologien erstatter, men også olje og gass. Ifølge Stockholm Environment Institute vil det at verden når klimamålene føre til så lav petroleumspris at det er tvilsomt om nye norske felt i det hele tatt vil gå i pluss. Det haster for Norge å skape nye bein å stå på, så vi ikke risikerer arbeidsledighet større enn dagens i et scenario med brå nedgang i petroleumsetterspørselen.

Våre mangfoldige naturressurser, vår sterke økonomi og vår kompetanse i verdensklasse gir Norge gode muligheter til å bli verdensledende også i det nye energi- og teknologimarkedet. For å få til dette, er vi imidlertid nødt til å satse raskt og målrettet. Simonsen mener det å opprettholde oljenæringens store skattefordeler, og å lete etter mer olje uten å analysere klimarisiko, er god forvaltning av norske ressurser. Det vi i virkeligheten gjør, er å binde opp fortrinnene vi har i form av kapital og kompetanse til en industri resten av verden skal jobbe på spreng for å fase ut. Det er fremtidsfiendtlig og høyst risikabel politikk. Dessverre for Norge er det også denne våre største partier fører.

Les også

 1. Global oppvarming truer flere av verdens største byer

 2. For studenter på vei inn i olje- og gassbransjen ser verden plutselig lysere ut

 3. Nedbemanninger i Norsk olje og gass

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fornybar energi
 3. NHO
 4. Kullkraftverk
 5. Norsk sokkel

Mest lest akkurat nå

 1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

 2. Skuffet Lotte Miller: – Trist, men jeg får ta revansj en annen gang

 3. Ropstad bekymret over porno-trend

 4. Dette skjer i OL tirsdag 27. juli

 5. Simen endelig i mål etter å ha løpt Norge på langs

 6. – Byhaugtunnelen for syklister, hvor er logikken?