Stå opp for oljå, Ap!

DEBATT: Oljeprisen har falt, og tusenvis har mistet jobben. Vi er i en krevende tid, der arbeid til flere er vår viktigste jobb. Samtidig ser vi et Arbeiderparti som ikke lenger står opp for oljå, Norges største og viktigste næring.

«Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bevare dagens arbeidsplasser og samtidig skape nye, er å gi oljenæringen tilgang på nye leteområder», skriver Aleksander Stokkebø i Høyre.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Ungdomskandidat til Stortinget, Rogaland Høyre og leder i Rogaland Unge Høyre
Publisert: Publisert:
Les også

Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Nå sier de nei til å konsekvensutrede mesteparten av Lofoten, Vesterålen og Senja. La det være sagt: Norge trenger flere klimavennlige næringsbein å stå på. Vi må ha bredde i næringsgrunnlaget og gjøre økonomien mer allsidig. Like fullt: Oljeindustrien er, og vil fortsatt være, en viktig vekstmotor i norsk økonomi og vår klart største inntektskilde mange tiår fremover – selv med varierende oljepris.

Tusenvis av nye arbeidsplasser

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bevare dagens arbeidsplasser og samtidig skape nye, er å gi oljenæringen tilgang på nye leteområder. Regjeringen har åpnet for leting i Barentshavet og jobber med 24. konsesjonsrunde. Regjeringens grønne lys til utbygging av Johan Sverdrup har allerede bidratt til tusenvis av nye arbeidsplasser. Bare på Rosenberg betyr det at mange permitterte igjen har fått jobb. Nye lærlinger er blitt ansatt. Det er ventet at utbyggingen av Sverdrup vil skape om lag 51.000 årsverk, mange av dem i Rogaland.

Les også

Pollestad: Høyre skaper en kunstig debatt om oljeboring i Lofoten

Les også

Søviknes: Et svik mot oljeindustrien

For Høyre er løsningen å skape mer, ikke å skatte mer.

Høyre ønsker å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil bety færre permitterte og arbeidsledige samt tusenvis av nye arbeidsplasser i Rogaland. Arbeiderpartiet har på sin side begynt å vingle i olje- og energipolitikken. Nå sier de nei til å konsekvensutrede og nei til mer kunnskap om 2/3 av områdene. Med det svikter de ikke bare Nord-Norge, Vestlandet og Rogaland. De sier nei til tusenvis av potensielle arbeidsplasser både her i regionen og resten av landet, bremser for næringsutvikling og takker nei til 300 milliarder mer til velferd.

Ap mangler troverdighet

For Høyre er løsningen å skape mer, ikke å skatte mer. Det siste Rogaland og landet trenger er et Arbeiderparti som stenger døren for mer arbeid, mer aktivitet og mer velferd. Kritikken fra Arbeiderpartiet om at det ikke skapes nok jobber fremstår som hul og uten troverdighet når de stenger døren for olje og gass i nord, og samtidig vil øke skattene med flere titalls milliarder.

Les også

Søviknes overtar en oljenæring i historisk krise

På årskonferansen til Greater Stavanger i vinter ble Hadia Tajik (Ap) utfordret av Høyres Tina Bru om oljeaktivitet. Svaret var at hun mener «det Arbeiderpartiets program til enhver tid sier». Tajik og resten av Rogaland Arbeiderparti har vært overraskende tause. Tørr de ikke? Vil de ikke? Har vi nå fått et Rogaland Arbeiderparti som har gitt opp oljen, en næring som sysselsetter tusenvis av rogalendinger? AUF nasjonalt ønsker å stenge enda flere områder for leting og næringsutvikling. Har også Rogaland AUF gitt opp kampen for arbeidsplassene?

Fisk og olje kan leve side om side

I fjor besøkte jeg Lofoten. Her finnes storslått natur og en aktiv fiskerinæring. Er det noe det norske oljeeventyret har vist oss, så er det at fisk og olje kan leve side om side, som to viktige og livskraftige næringer. Høyre og Frp står nå sammen med arbeidsfolk som de eneste to partiene som ønsker å konsekvensutrede i nord. Kjære Arbeiderpartiet: Våkne opp. Stå opp for arbeidsplassene. Stå opp for oljå!

Les også

 1. – Stor motstand mot oljeboring i Nord-Norge

Publisert:
 1. Natur
 2. Lofoten
 3. Regjeringen
 4. Rosenberg
 5. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. Stjålet bil kolliderte med politibil – 25-åring siktet for flere forhold

 2. Fire av ti koronapasienter legges inn av andre årsaker

 3. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 4. Svanhild Slåttsveen Cope (82) er i superform. Her er et seksukers styrkeprogram for eldre.

 5. Etterlengtet snødryss i Sirdal

 6. – Å ta naturen inn i hjemmet vil være en viktig del av trend­bildet i tiden som kommer