Uniformert politi i Pride-paraden er et viktig signal
DEBATT: Den beste måten å invitere til en åpen diskusjon, er sjelden å ekskludere de det gjelder. Skal vi følge FRIs logikk bør heller ikke politikere få gå i Pride-paraden, for det var politikere som i sin tid vedtok forbudet mot homofili.
Debattinnlegg
- Tina Bru (H)Nestleder og stortingsrepresentant fra Rogaland
«Vi må se fremover, og ikke belaste dagens politi med deres forfedres handlinger». Ordene eier den viktigste forkjemperen for homofile og lesbiskes rettigheter, Kim Friele. Sjelden har de ordene vært så viktige som i år.
Logikken skurrer
I år har FRI Rogaland bestemt at uniformert politi ikke er velkommen i Pride-paraden. De må gjerne delta, men i sivilt antrekk. Til Stavanger Aftenblad sier lederen av FRI, Karoline Skarstein: «Vi har lyst til å få til en debatt med politiet der vi får luftet tematikken hatkriminalitet mot skeive og hvordan det er å møte politiet som skeiv».
I år er det 50 år siden mannlig homofili ble avkriminalisert. Den gamle bestemmelsen i straffeloven førte til at 119 menn ble dømt for å ligge med en annen mann. Det er helt forferdelig å tenke på. Men lovteksten ble utarbeidet og vedtatt av politikere, ikke politiet. Og historien har dessverre forferdelige eksempler på at skeive har blitt dårlig behandlet av politiet.
Heldigvis er situasjonen noe annet i 2022. Regnbueflagg heises utenfor politihus landet over, og de har offentlig bedt om unnskyldning. Skal vi følge FRIs logikk her så burde heller ikke politikere få gå i paraden under partilogoen sin, selv om både loven er endret og regjeringen har gitt en offisiell beklagelse til skeive. Det er vi heller ikke tjent med.
Pride-feiringer landet over er viktige markeringer for kjærlighet, mangfold og toleranse. Men i år skal altså ikke politiet og skeive stå skulder ved skulder i Stavanger.
Politiet støtter de skeive
Siden avkriminaliseringen i 1972 har det kommer flere viktige gjennomslag. Vi har fått på plass vern mot hatkriminalitet i lovverket og sikret likekjønnet ekteskap. For de aller fleste av oss er det en selvfølge at alle skal få lov til å elske den de vil uten å være redde for å bli straffet eller utsatt for hat. Toleranse og mangfold gjør samfunnet vårt et finere sted for oss alle å være. Men til tross for at lovverket er bedre, finnes det fortsatt holdninger i samfunnet som gjør det vanskelig for en del mennesker å være seg selv.
For å bekjempe de holdningene så må alle gode krefter få lov til å ta del i markeringen, og uniformert politi i paraden er kanskje et spesielt viktig signal. En ting er for skeive ansatte i politiet. Men minst like viktig er symboleffekten for resten av samfunnet. I Norge står politiet og skeive sammen i kampen mot hatkriminalitet og diskriminering, og jobber sammen for toleranse, mangfold, respekt og kjærlighet. Jeg håper FRI Rogaland går tilbake på vedtaket sitt, og ønsker uniformerte samarbeidspartnere velkommen i årets parade.
I år er det 50 år siden mannlig homofili ble avkriminalisert. Den gamle bestemmelsen i straffeloven førte til at 119 menn ble dømt for å ligge med en annen mann. Men lovteksten ble utarbeidet og vedtatt av politikere, ikke politiet.
Les også
Mest lest akkurat nå
15.500 tilskuere fikk festkvelden de drømte om: – Noe fra gode, gamle dager
Kreftsyke Christian Idsøe måtte vente på hjelp i to timer da alarmsystemet ikke fungerte
For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!
Viking-børsen: «For en arbeidsmoral. Scoret målet som åpnet kampen»
Sandnes-kapteinen: – Vi ga Brann gratis energi
11-åring skal ha blitt utsatt for overgrep på vei til skolen – lydopptak blir bevis i retten