Vi blir spurt av Ingeborgrud og Flagstad om vi er på rotur, det tar vi som et stort kompliment

DEBATT: Ingen framkomstmiddel er vel mer miljøvennlig enn en robåt. Om vi må ro fram til målet er det helt greit for oss. For fram skal vi komme!

«Vi har altså et felles mål, men noe forskjellig prosess. Verre er dette ikke! Når nå anbefalingene foreligger fra direktoratet forventer vi at saken om kunstgress raskt kommer opp på nytt», skriver Anne Kathrine Bergh og Per A. Thorbjørnsen. Foto: Colourbox

Debattinnlegg

 • Anne-Kathrine Bergh
  Kommunalstyret for miljø og utbygging (H)
 • Per A. Thorbjørnsen
  Leder i kommunalstyret for miljø og utbygging (V)
Publisert: Publisert:
Les også

MDG: "Stavanger fortsetter med giftig kunstgress"

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er reist en debatt om den politiske viljen til å redusere mikroplasten som brukes i kunstgress. Tilsynelatende ser det ut som en stor uenighet mellom H, Ap, Frp, V, FnB og Pp på den ene siden og MDG på den andre. Realiteten er at vi langt på vei er enige i sak og mål, men noe uenig i prosess. Derfor blir dette en debatt om «liksom-uenigheter» snarere enn reelle politiske uenigheter.

Honnør til MDG

En rapport fra Mepex Consult viste våren 2016 at gummigranulat fra kunstgressbaner kan være den nest største kilden til mikroplast på land. Som oppfølging til denne har Miljødirektoratet skrevet på sine hjemmesider: «Vi kommer til å vurdere tiltakene Mepex Consult anbefaler og bruker denne rapporten som underlagsmateriale for å utarbeide en nasjonal anbefaling av tiltak og virkemidler mot mikroplast. Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av 2016!».

MDG skal ha honnør for reiset denne saken politisk. Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) fikk 6. desember en sak til behandling hvor rådmannens forslag var at «Stavanger kommune skal prøve ut miljøvennlig fyll på noen av kunstgressbanene som rehabiliteres i 2017».

H, Ap, Frp, V, FnB og Pp vedtok imidlertid følgende: «Egen sak legges frem for KMU når nasjonale anbefalinger av tiltak og virkemidler mot mikroplast foreligger».

Les også

MDG bidrar med åpenbar desinformasjon

Ønsker grundig vurdering

Med et slik vedtak får vi dermed en helhetlig gjennomgang av mikroplastproblemene, både i forhold til kunstgress, men også i forhold til de andre kildene som bidrar til mikroplast på avveie. Vi ønsker å gjøre en grundig vurdering på hele problematikken, ikke bare kunstgressbaner. I etterkant av møtet har MDG beklageligvis prøvd å skape et inntrykk av at vi andre ikke tar miljøutfordringene som mikroplast representerer alvorlig. Det er helt feil.

Vi har det samme målet, men vi avventer en nasjonal anbefaling først og ønsker en bredere tilnærming til saken. Det kalles en utsettelse av saken, ikke å stoppe saken slik MDG hevder!

I leserinnlegg her i avisen 28. desember skriver MDG at «utsettelsen» er noe vi har funnet på i etterkant. Det er med respekt å melde helt feil! Det grenser til vås!

Denne saken vil komme tilbake til i KMU, og vi er sikre på at vi skal finne gode, kunnskapsbaserte virkemidler både i forhold til kunstgress, men også andre kilder som produserer mikroplast. Vi har altså et felles mål, men noe forskjellig prosess. Verre er dette ikke! Når nå anbefalingene foreligger fra direktoratet forventer vi at saken om kunstgress raskt kommer opp på nytt.

Les også

Er Per A. Thorbjørnsen og Anne Kathrine Bergh på rotur?

På lengre sikt kommer en sak om hvordan vi skal angripe problemet i forhold til de andre utslippsområdene (blant annet slitasje fra bildekk) jfr. nye retningslinjer.

Vi blir i innlegget spurt av Ingeborgrud og Flagstad om vi er på rotur. Det tar vi som et stort kompliment. Ingen framkomstmiddel er vel mer miljøvennlig enn en robåt. Om vi må ro fram til målet er det helt greit for oss. For fram skal vi komme!

Les også

 1. - Miljøfarlige og kreftfremkallende stoffer i kunstgressbaner må forbys

Publisert:
 1. Kunstgress
 2. Debatt
 3. Stavanger kommune
 4. Kommuner
 5. Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Mest lest akkurat nå

 1. Frp: – En helt forferdelig situasjon familien har havnet i

 2. 19 elever og tre lærere smittet på Stavanger-skole

 3. Vil masseteste elever i videregående skoler i Rogaland

 4. Mandag kveld: Flere branner på grunn av engangsgriller

 5. Stopper søppeltømming etter smittetilfeller

 6. For første gang brukes MDMA i behand­ling av pasi­enter i Norge