Når julen ringes inn, sitter én av ti nordmenn alene

Hva om vi hadde åpnet dørene til noen som søker selskap i stedet for ensomhet i julen, og inviterer dem til våre hjem?

«På Fontenehuset Stavanger ser vi hvor viktig det er med sosiale sammenkomster, som spesielt ikke må glemmes under høytider», skriver Nina Galta.

Debattinnlegg

 • Nina Galta
  Nina Galta
  Daglig leder, Fontenehuset Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I fjor kunne en lese i VG at når julen ringes inn, sitter én av ti nordmenn alene. Vi andre gleder oss til julemat i mindre og større fellesskap. Det skal være julekos, selskaper, julepakker, sosiale settinger med venner, familie, invitasjoner, og ikke bare ett, men opptil flere julebord. Reklameaviser fylles opp i postkassen med tilbud og priskrig på alt som skal handles inn både før, til og etter jul.

Det er ikke alle som har en stor vennekrets eller har kontakt med familien.
Les også

Skal feire julaften alene med pappa

Tungt for mange

De fleste av oss ser fram til dager med fri, spise mye, lenge og fråtse. Vi tar fram julestasen, vi går i og inviterer til selskap. For mange unge og gamle er julen ensom, noen isolerer seg og gruer seg. Julen blir tyngre jo mer den nærmer seg. Det er ikke alle som har en stor vennekrets eller har kontakt med familien. Noen har et anstrengt forhold til dem. Av ulike grunner er det ikke alle som ser like mye fram til julen og andre høytider. Noen har mistet en av sine kjære og går inn i julen med blandede følelser. Andre har et ønske om å være sammen med andre, men er alene. Mange kjenner på gavepresset, at lommeboken ikke strekker til, at en ikke kan møte sine barns forventninger. Det er vondt å grue seg til lange dager hvor også mange av de offentlige tilbudene og annet er stengt.

Kirkens Bymisjon har kampanjen «Gled en som gruer seg til jul». Det er et fantastisk tiltak som gir tilbud til folk som trenger og vil være sammen med noen. I mange år har Kirkens Bymisjon hatt jul- og nyttårsmiddag. Flere tar turen innom og tilbringer julen sammen med andre, og på den måten får en fin opplevelse. Det er prisverdig at folk tar seg tid til andre og jobber frivillig med en så hjertelig dugnadsånd i en «egoistisk» juletid, hvor en har lett for å glemme våre medmennesker oppi julestria og gavejaget. For, mange av oss tar det som en selvfølge at desember skal være en gedigen julefest.

Les også

- Alene-jul er bra for noen

Åpne dørene!

Røde Kors er også et godt eksempel på fellesskap og samvær for de som måtte trenge det. Hva om vi hadde åpnet dørene til noen som søker selskap i stedet for ensomhet i julen, og inviterer dem til våre hjem? Tenk om flere av oss hadde vært så åpne og tatt skrittet og delt på julen og vist hjerterom og gjestfrihet. For er det ikke egentlig det julen handler om?
La oss sette pris på julen, og dele det verdifulle med de vi har rundt oss. For julen handler så mye mer om det menneskelige enn julegaver, feit julemat og julegris. Det handler om å ta vare på hverandre og bry oss om andre. Dele på varme, samvær, fellesskap og inkludering. Jeg håper at det kan bli en fin juletid og at flere imøtekommer en god eller en bedre jul.

På Fontenehuset Stavanger ser vi hvor viktig det er med sosiale sammenkomster, som spesielt ikke må glemmes under høytider. Et tilbud for medlemmene under trygge gode rammer, rundt tradisjonelle verdier som kan ivareta noe av det sosiale behovet i et verdifullt fellesskap.

Les også

 1. Amalie (22) vil få bukt med ensomhet blant unge. Nå inviterer hun vilt fremmede folk hjem til seg

Publisert:
 1. Røde Kors
 2. Stavanger
 3. Barn og unge
 4. Jul
 5. Julemat

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 3. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

 4. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 5. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 6. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden