Feilaktig fremstilling av kostnader ved Boganes sykehjem

DEBATT: I Aftenbladet 12. desember fremstilles det som om det Aleris-drevne sykehjemmet, Boganes, er dyrere for kommunen enn kommunens egne sykehjem. Løsrevet fra sin sammenheng er dette unyansert, og gir inntrykk av at kommunen betaler mer for samme nivå på tjenesten, enn i sine egne sykehjem. Det er feil.

«Når man skal se på kostnader ved tjenesteproduksjon i kommunal egenregi versus private, kan man ikke håndtere dette ved å sammenligne epler og pærer», skriver Torbjørn Furulund i NHO Service", skriver Torbjørn Furulund i NHO Service. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Torbjørn Furulund
  Seniorrådgiver helse og velferd, NHO Service
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I Stavanger har kommunen kuttet i pleiefaktor i sine egne sykehjem, gjennom flere kutt. Disse kuttene har ikke blitt gjort i kontraktene med Aleris. I tillegg har Boganes en lindrende avdeling, som har egen pris som er høyere enn de andre plassene pga. mye høyere bemanning og fagkompetanse. Derfor kan ikke dette sammenlignes med vanlig sykehjemsplasser. Mer ressurser kan gi høyere kvalitet på tilbudet, men Boganes har Aleris drevet med god kvalitet også før kuttene ble gjort i kommunens egne sykehjem.

Les også

Stavanger: På seks år har private sykehjemsplasser blitt 10 prosent dyrere enn kommunale

Kan ikke sammenligne epler og pærer

Når man skal se på kostnader ved tjenesteproduksjon i kommunal egenregi versus private, kan man ikke håndtere dette ved å sammenligne epler og pærer. Hva slags type sykehjemsplasser det er snakk om og hva kommunen har bestilt i kontrakter med private, påvirker naturligvis prisen. Generelt viser våre kommuneanalyser at våre medlemsbedrifter drifter en gjennomsnittssykehjemsplass til rimeligere kostnader enn kommunene.

Kostnadsdifferansen er ofte 15-20 prosent, avhengig av kostnadsnivået i kommunal egenregi, men det finnes også kommuner som drifter til samme gjennomsnittskostnad som de private. Stavanger driftet i 2015 egne sykehjemsplasser til en kostnad svært lik det nasjonale snittet av kommuner, som ligger 17 prosent over snittet av de private.

Les også

Aleris overtar driften av Boganes sykehjem

Les også

Ap i Oslo vil fjerne alle private sykehjemsaktører

Konkurranse på like vilkår

En eventuell ny kontrakt til Aleris eller andre aktører vil kunne gi andre priser og avtaler knyttet til innholdet i tjenestene. Det er kommunen som setter kravene til kvalitet og pris, og hva som skal leveres. Gjennom en konkurranse på like vilkår der alle gode krefter får være med å gi anbud, sikrer Stavanger kommune en best mulig anskaffelse til riktig kostnad og tjenestenivå.

Les også

 1. Aleris blir privat sykehusgigant

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Stavanger kommune
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Skole­barn, barne­hage­barn, bok­klubbens barn og barn av regn­buen regnes som samme kahoot, gitt at disse er nær­kontakter

 2. Ønsker å leie ut til Ostehuset-lignende virksomhet

 3. Mange sentrale politikere ble brått inhabile

 4. Braut Haaland slo Mbappé-rekord etter ny Champions League-dobbel

 5. Ville ha cruiseskipene bort fra Indre Vågen innen 2023. Slik blir det ikke

 6. Oilers-jubelen fortsetter: Tok sin femte strake seier