Sårbarheten i mobilnettene er en akilleshæl i den norske samfunnsstrukturen

DEBATT: Innendørs mini-basestasjoner er koplet via det faste bredbåndet – og er derfor ikke avhengig av at utendørs mobildekning fungerer. Dette kan bli svært viktig for kommuner, institusjoner og bedrifter i situasjoner med ekstremvær og uforutsette hendelser.

«Ved å gi kundene muligheten til å installere et ekte mobilnett inne, kan mange problemer løses uten tunge prosesser og investeringer», skriver Geir Ove Jenssen i Cloudberry Mobile.

Debattinnlegg

 • Geir Ove Jenssen
  Geir Ove Jenssen
  Adm. dir. i Cloudberry Mobile
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

15. november kom Torill Eidsheim fra Høyre med et veldig spennende utspill i Stavanger Aftenblad. Hun leder Stortingets arbeid med «Digital Agenda» - og nå ønsker hun at alle mobilbrukere skal få tilgang til best mulig dekning der de er.

Mange rammes

Eidsheim vil innføre «Roam at Home» i Norge. Forslaget hennes er å la mobilkundene her hjemme få tilgang til alle nettene – akkurat som når vi er i utlandet. Det er prisverdig med politikere som tør å tenke nytt og utfordre de etablerte aktørene.

Dårlig mobildekning rammer mange – og sårbarheten i mobilnettene er en akilleshæl i den norske samfunnsstrukturen. I dag er mobildekning noe vi alle både ønsker og trenger. Over alt – hele tiden.

Les også

Nå blir det fri fart i mobilnettene

Som en liten aktør i den norske mobilbransjen, jobber jeg og mine kolleger med å løse en av hovedutfordringene innen manglende mobildekning. Faktum er at ca. 20 prosent av innendørsarealene i Norge har dårlig eller ingen dekning. Vi jobber for at myndighetene og mobiloperatørene nå skal åpne opp for en rimelig – og effektiv teknisk måte å løse dette på.

Løsningen er klar. Den består av et tjenestekonsept med mini-basestasjoner, også kalt småceller. Disse koples opp mot eksisterende bredbånd og installeres innendørs. Slik kan man få dekning der
kundene ønsker – for alle de tre mobilnettene vi har i Norge. I praksis betyr dette at eiere av offentlige og private bygg nå kan installere god innendørsdekning på egenhånd. Uten å måtte stå med luen i hånden og vente på at mobilselskapene velger å prioritere sin bygning.

Mini-basestasjonene er på størrelse med en bok og gir både 4G og 3G-dekning. Dekning for alle tre nett løses ved at mobiloperatørene deler på radiofrekvensene. Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, Nkom, er positiv til løsningen. Det eneste vi ber om er at mobilgigantene åpner opp og praktisk
orienterte for nye og kundevennlige løsninger.

Les også

Telia kåret til Norges beste mobilnett

Det har vært en del snakk om å heller satse på «tale over wifi». Det vil fungere for noen, men er på ingen måte en fullverdig løsning som gir ekte mobildekning for alle. Blant annet krever dette spesielle
telefonmodeller – og er ekskluderende for de som ikke kan logge seg på det lokale wifi-nettverket.

Stor takk

Ved å gi kundene muligheten til å installere et ekte mobilnett inne, kan mange problemer løses uten tunge prosesser og investeringer. I tillegg til å få god dekning inne, vil det også redusere sårbarheten som er kritisk ved et nettutfall. Innendørs mini-basestasjoner er koplet via det faste bredbåndet – og er derfor ikke avhengig av at utendørs mobildekning fungerer. Dette kan bli svært viktig for kommuner, institusjoner og bedrifter i situasjoner med ekstremvær og uforutsette hendelser.

En stor takk til Toril Eidsheim for å sette en viktig sak på dagsorden. Noen ganger behøver vi modige politikere for å presse frem fornuftige løsninger til beste for samfunnet.

Les også

 1. Politiet og Forsvaret kan ta kontroll over mobilnettet

Publisert:
 1. Digital
 2. Torill Eidsheim
 3. Stavanger Aftenblad
 4. Bredbånd

Mest lest akkurat nå

 1. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 2. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 3. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 4. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 5. Når kommer vinteren, egentlig?

 6. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)