«Tvungen digitalisering er overkjøring av eldre»

DEBATT: Det burde være en selvfølge at de som ikke har tilgang til eller behersker data, kan få sin lønnslipp i vanlig postgang.

Publisert: Publisert:

«Å måtte være avhengig av hjelp fra venner, barn eller andre for å kunne få tilgang til sin egen lønnsslipp, mener vi er en uverdig behandling av våre medmennesker», skriver Synnøve Ladstein i Landslaget for offentlige pensjonister.

Debattinnlegg

 • Synnøve Ladstein
  LOP Sandnes og Jæren, med Stavanger
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nav har sendt ut informasjonsbrev til interesseorganisasjoner og foreninger for pensjonister med informasjon om at november blir den siste måneden der de sender utbetalingsmelding i posten for siste pulje av pensjonister og uføretrygdede.

Beklager på det sterkeste

Landslaget for offentlige pensjonister (LOP) beklager på det sterkeste denne utviklingen, der eldre mennesker overkjøres av en digitalisering som ikke alle behersker. Det burde være en selvfølge at de som ikke har tilgang til eller behersker data, kan få sin lønnslipp i vanlig postgang. Både i banksystemet, og nå i det offentlige, skjer det en storstilt diskriminering av eldre mennesker. Dette strider mot det samfunnsansvaret som disse institusjonene har.

Les også

Den nye skammen

LOP hadde den 20. april innlegg under debatt i Stavanger Aftenblad hvor slutt på utbetalingsmeldinger på papir ble tatt opp og hvor vi viste til forventet respekt og forståelse for at mange av de eldre ikke har eller kan med de nye, digitale løsningene.

Dette handler om respekt og forståelse for eldre mennesker, og det kan løses på en smidig og skikkelig måte.

Geir Axelsen, økonomi-/styringsdirektør i Nav svarte på vårt innlegg, og sa bl.a.: Nav ønsker etter hvert å avvikle utsending av utbetalingsmeldingene på papir for alle våre tjenester. Dette vil skje gradvis, og først når vi har avklart hvordan vi kan møte informasjonsbehovet for de som ikke har eller kan bruke pc. Nav vil bistå med service og veiledning til de som har behov for dette, slik at alle gis mulighet til å ha oversikt over ytelser som en mottar og relevant informasjon om dette.

Les også

Digitalt klasseskille bekymrer regjeringen

Særlig den eldste gruppen

De fleste av de yngre pensjonistene vil trolig ikke ha problemer med å få sine utbetalingsmeldinger digitalt, men oppegående 65 åringer forteller om jevnaldringer som heller ikke mestrer digitaliseringen.

Det er særlig den eldste gruppen av pensjonister som ikke er brukere av digitale plattformer. LOP mener at samfunnet kan vise den respekt det er å kunne få sin lønnslipp i papirformat, som de selv kan forholde seg til. Å måtte være avhengig av hjelp fra venner, barn eller andre for å kunne få tilgang til sin egen lønnsslipp, mener vi er en uverdig behandling av våre medmennesker.

Dette handler om respekt og forståelse for eldre mennesker, og det kan løses på en smidig og skikkelig måte ved å la dem som ikke har digital signatur få beholde sin utbetalingsmelding pr. post.

Publisert:

Les også

 1. Lyse gjør unntak for eldre

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 3. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 4. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

 5. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

 6. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 1. Digital
 2. Debatt
 3. Barn og unge
 4. Sandnes
 5. Digitalisering