Kan en storvokst, mannlig pleier som har barbert hodet, virke fryktinngytende på noen pasienter?

DEBATT: Thomas Middelthon og Nils Thomas Svendsen kunne i hvert fall hatt så pass mye guts at de innrømmer at de ikke liker hijab, at de har problemer med muslimer eller med islam som religion, istedenfor å gjemme seg bak floskler om trygghet og grunnleggende rettigheter.

«Hvis vi skal begynne med å forby hijab med begrunnelsen at det svekker pasienters grunnleggende rettigheter, hindrer velvære eller gir utrygghet, er vi redd vi må forby flere ting enn det», skriver Jone Laursen, Sahfana M. Ali og Linda S. Krüger i Stavanger Ap.
  • Debatt
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Innlegget er skrevet av: Jone Laursen, leder,
Sahfana M. Ali, nestleder og Linda S Krüger, medlem av styret i Stavanger Ap

De siste ukene har hijabforbudet ved Blidensol sykehjem vært mye diskutert, og med all rett kritisert.

I Aftenbladet 14 november går advokat Nils Thomas Svendsen ut og forsvarer og legitimerer dette vedtaket ved å henvise til at et religiøst plagg utfordrer ivaretakelsen av pasientenes grunnleggende rettigheter.

Les også

"Jeg forlanger å bli trodd på at jeg intet har imot muslimer"

Les også

Får ikke gå med hijab på jobb

Vedtaket ved Blidensol er tatt med begrunnelsen av ivaretakelse av pasientenes trygghet og velvære. 2. november kunne vi lese på tv2.no hvordan Thomas Middelthon forsvarer vedtaket og sier: «at han stemte for vedtaket i sin avdøde søster Kirsten sin vilje og ånd». Hun var kristen og var selve initiativtaker til sykehjemmet. 14 november skriver Middelthon igjen i Aftenbladet at forbudet er på sin plass og at det er «styrets plikt å reagere i tide». I tide for hva? I Aftenbladet har han tidligere vært ute og forsikret oss alle om at han ikke har noe imot folk med hijab.

Det er mange forhold ved et menneskes utseende som kan virke foruroligende hos dem som ser.
Les også

Mistar heller jobben enn å ta av hijaben

Les også

Vi oppfordrer sterkt til at hijab-forbudet ved Blidensol sykehjem blir gjort om

Redd flere ting må forbys

Han forsvarer likevel vedtaket og begrunner det med at pasientenes velvære kommer i første rekke. Selvsagt gjør den det, men er hijab et problem i så henseende?
Hvis vi skal begynne med å forby hijab med begrunnelsen at det svekker pasienters grunnleggende rettigheter, hindrer velvære eller gir utrygghet, er vi redd vi må forby flere ting enn det. Det er nemlig mange forhold ved et menneskes utseende som kan virke foruroligende hos dem som ser.

Les også

Biskopen ut mot Blidensols hijab-nekt

Dette opplever de som jobber i tjenesten med jevne mellomrom. Den kvinnelige pleieren må byttes ut med en mannlig. Den unge pleieren må byttes med enn eldre. Den nyutdannede med en erfaren. Den nordnorske mot en fra Jæren. Dette tilpasser virksomhetene seg til.

Aldri vært problemer

Ledelsen ved Blidensol sykehjem, som nå har totalforbud mot hijab hos ansatte, samt ledelsen ved Stokka sykehjem, forteller at det aldri har vært noen problemer ved at ansatte som bruker hijab skremmer eller virker truende på tryggheten hos pasientene.

Les også

Kommunen kan ikke stoppe Blidensols hijabforbud

Vi spør oss derfor; hvorfor serveres hijaben som et problem for pasientene? Vi har noen spørsmål som vi håper Svendsen og Middelthon vil svare på:

  1. Tror dere at tatoveringer kan virke skremmende på noen pasienter som ikke er vant med slik kroppsmaling? Hva med dem som har underarms- eller håndtatovering?
  2. Tror dere at mørkhudede mennesker kan virke skremmende på noen pasienter siden deres hudfarge muligens ikke er noe den aktuelle pasienten er veldig vant til?
  3. Hva om en ansatt farger håret sitt rødt? Eller lilla? Eller har rastafletter? Vil det ha en virkning som øker utrygghet hos en pasient som ikke er vant til den type mote?
  4. Hva med en storvokst, mannlig pleier som har barbert hodet? Tror dere han kan virke fryktinngytende på noen pasienter?

Vil disse potensielle og høyst reelle pleierne utfordre ivaretakelsen av pasientenes rettigheter? Bør de ikke jobbe i sykehjem?

Vi risikerer å miste flinke og dedikerte ansatte, ansatte som vi ikke har råd til å miste.

Svendsen skriver at helsearbeidere som setter sine personlige interesser foran pasientene kanskje ikke er egnet til jobben sin. Skiller han her mellom damen med hijaben og mannen med armene fulle i tatoveringer?

Les også

Skjerp deg, Middelthon!

Arbeidsmiljøloven og diskrimineringsloven sier noe om hva vi som arbeidstakere har krav på når det kommer til diskriminerende forhold.

Skaper problemer for oss selv

Vi har svært krevende tider i Stavanger. Vi har enorme økonomiske utfordringer, og vi sliter med å rekruttere helsepersonell. Siste tallet vi hørte var at et tosifret antall sykepleierstillinger står tomme i Stavanger kommune. I sykehjemmene våre jobber mennesker med mange ulike nasjonaliteter. Noen av disse er muslimer, og vi er helt avhengige av dem.

Vi trenger sårt hvert eneste fagutdannet menneske vi kan få i sykehjemssektoren. Ved å nekte ansatte å bruke et hodeplagg som er en del av deres religion, skaper vi problemer for oss selv. Vi risikerer nemlig å miste flinke og dedikerte ansatte, ansatte som vi ikke har råd til å miste.

Les også

Selvsagt bruker de hijab på Stokka!

Skrapt til beinet

Kan hende er det annet å bruke energien sin på. Som for eksempel å gå inn i materien om grunnleggende rettigheter blir ivaretatt i dagens sykehjemssektor, som nå er mer enn skrapt til beinet. En sånn tilnærming ville hatt rot i virkeligheten. Vedtaket fra styret på Blidensol som også forsvares av Svendsen og Middelthon, har det ikke. Det er et oppkonstruert problem, som lukter brunt grums lang vei.

Publisert: