Kjenner du en flyktning?

DEBATT: Det er mange som har meninger om asylsøkere og flyktninger, og kanskje særlig om muslimer. Men kjenner du dem?

– Flyktninger og andre innvandrere er først og fremst enkeltmennesker, og det er ofte større forskjeller innad i en etnisk gruppe, enn mellom gruppene, skriver Ingunn Wetteland Michaelsen.
  • Ingunn Wetteland Michaelsen
    Ingunn Wetteland Michaelsen
    Frivillighetskoordinator, Rogaland Røde Kors
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Gjennom jobben som flyktningguidekoordinator i Rogaland Røde Kors har jeg blitt kjent med mange bosatte flyktninger, og noen asylsøkere. Hver gang jeg har møtt noen som ønsker en guide gjennom Røde Kors, føler jeg meg utrolig heldig. Jeg møter analfabeter og noen med mastergrader, kvinner og menn, unge og voksne. Fellestrekket er at de har fått en ny start i Norge, og forsøker å lære det norske språket og den norske kulturen.

Stor ressurs

Flyktningene er en stor ressurs for Norge. Enten ved å fylle en jobb der vi ikke har nok hender til, eller ved å tilføre nye tanker, erfaringer eller kultur vi kan oppleve uten å reise langt. Men for at dette skal skje, må etniske nordmenn og innvandrere møtes. Møteplassene oppstår ikke alltid helt av seg selv, så det er behov for tilrettelagte møteplasser.

Innvandrere kan ikke bli integrert uten hjelp av lokalbefolkningen.

Først og fremst enkeltmennesker

Røde Kors tilbyr dette gjennom norsktrening, kvinnegrupper, turgrupper og aktiviteter med én-til-én-koblinger som flyktningguide og asylguide. Her kan man møtes og bli kjent, og få stille de spørsmålene man lurer på. Innvandrere kan ikke bli integrert uten hjelp av lokalbefolkningen. Man bør snakke om viktigheten av foreldremøter på skolen, hvordan få jobb, og hvorfor nordmenn plasserer veska i setet ved siden av seg på bussen. Samtidig kan etniske nordmenn få lufte sine fordommer, og spørre om opplevde kulturforskjeller. Det er ikke sikkert at forhåndsantakelsene om flyktningene viser seg å stemme. Flyktninger og andre innvandrere er først og fremst enkeltmennesker, og det er ofte større forskjeller innad i en etnisk gruppe, enn mellom gruppene.

Les også

Godhetstyranner og andre kriminelle

Bushra Ishaq, lege og forsker, var nylig i Stavanger. Hun viste til sin forskning på muslimer i dagens Norge, som sa at 72 prosent av respondentene mener at «majoriteten av det norske samfunnet har et feil bilde av hva muslimer står for» og at «norske medier gir et feil bilde av islam og muslimer». Mediene har stor påvirkningskraft.

De færreste kjenner dem

Frilansjournalist Bård Amundsen har skrevet om framstillingen av muslimer i mediene: «Forskjellen er at på en rekke andre samfunnsområder gjør nordmenn flest seg hverdagserfaringer som kompenserer for det negative mediesøkelyset – vi vet at virkeligheten ikke er så elendig som det mediene forteller oss. Tilsvarende hverdagserfaringer er det vanskelig for nordmenn flest å gjøre seg når det gjelder muslimer, fordi de færreste av oss kjenner dem."

Innvandrere er selvsagt ikke bare muslimer. De største innvandrergruppene i landet er fra Polen, Litauen og Sverige. Alle flyktninger og asylsøkere er ikke muslimer. Mange er ortodokse kristne, buddhister, ateister og annet. De aller fleste har et stort ønske om å bli kjent med mennesker i nærområdet. Alle jeg har møtt, ønsker å bli bedre i det norske språket, som er nøkkelen til jobb og sosialt liv i Norge. Det er vanskelig å lære norsk uten å praktisere det med nordmenn. Kulturelle koder lærer man ikke på skolebenken. Gjør deg selv og andre en tjeneste: Bli kjent med en innvandrer!

Færre frivillige

Høsten 2015 var det mange som ville hjelpe asylsøkere. De tidligere asylsøkerne prøver nå å bli integrert i samfunnet. Det er nå virkelig er behov for kontakt med lokalsamfunnet. Røde Kors fikk mange nye frivillige til migrasjonsaktivitetene høsten 2015, men den senere tid har det vært færre frivillige, til tross for at behovet er stort. Over 50 flyktninger er på venteliste for å få en flyktningguide i Rogaland. Vil du møte en av dem?

Publisert: