Eirik Faret Sakariasen: Vår indre Trump og Pål Morten Borglis svar i fylkestinget

DEBATT: Vi er alle født med en bitteliten Donald Trump inni oss.

Publisert: Publisert:

Eirik Faret Sakariassen stusser over at Pål Morten Borgli (Frp) bruker fylkestingets talerstol til å spøke om klimatrusselen («Jeg kjører bil så ofte jeg kan. Da øker temperaturen, og vi får finere vær å være ute i»). Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Eirik Faret Sakariassen
  SV-politiker i Rogaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vår indre Trump er en ubehøvlet gjøk med stor munn, oransje hår og dårlig holdning. Han forsøker å overbevise deg om at tomgangskjøring med dieselbil i sentrum er helt greit – det er jo din bil, for pokker! Han mener at alle du ikke kjenner eller som mener noe annet enn deg, er latterlige. Han sier deg at det greit å snike i køen på butikken. At du kan kaste søpla i naturen, om bare ingen ser deg. Han mener at klimaendringene umulig kan være riktige, sola står jo fortsatt opp.

De fleste av oss har parkert Donalds budskap for lenge siden. Vi har erstattet denne patetiske, lille mannens budskap med andre verdier: Tillit, dannelse og kunnskap. Det er dette som er den norske måten å være på, den norske kulturen. Det er å sette noen redelige, opplyste fellesskapsverdier foran egoisme, uvitenhet og enda mer egoisme.

Jeg synes klimaendringene er for alvorlige til å le av. Det alvoret stiger nemlig i takt med havet.

Ikke særlig morsomt

Derfor er det så overraskende at Pål Morten Borgli, fylkestingsmedlem for Frp, tilsynelatende dyrker og vanner det vi kan kalle sin indre Trump som en blomst, og lar ham slå seg løs for full maskin.

Det var fylkestingsmøte i Rogaland tirsdag og i går. Jeg hadde ordet, og sa som sant var, at det var grunn til å være pessimistisk om været. Det var fordi hvis vi ikke stanser de farlige klimaendringene vil det bli dårligere vær, mer ekstremt vær.

Borglis svar på dette var omtrent slik: «Jeg kjører bil så ofte jeg kan. Da øker temperaturen, og vi får finere vær å være ute i.»

Det kunne kanskje vært morsomt. Jeg synes klimaendringene er for alvorlige til å le av. Det alvoret stiger nemlig i takt med havet.

Neste skritt fra Frp blir vel å bygge en mur for å holde klimaendringene ute.

Alvorlige konsekvenser

Gjennomsnittstemperaturen på kloden øker raskt, og det er menneskenes egen feil. Isbreene smelter i rekordfart. Vi greier sannsynligvis ikke å holde temperaturøkningen under tre grader. Det betyr ikke bare varmere, men våtere og villere vær. Det betyr flere og større jordras, mer ødeleggelser av vind og frostspreng, flere stengte veier, flere utvaskede jernbanespor, endringer i hvor torsken svømmer. Dette er bare i Norge. Løfter vi blikket, ser vi at klimaendringene betyr at verdens matvareproduksjon kan endre seg, med konsekvenser som flere kriger om vann og små ressurser, og økte flyktningstrømmer.

At holdningen til dette er å si høyt at man vil ha mer av det, får meg til å undre om hvem Frp henter sine råd fra. Så kommer jeg på det. Jeg vet jo fra hvem.

Neste skritt fra Frp blir vel å bygge en mur for å holde klimaendringene ute. Etter enda et råd fra sin indre Trump.

 • Bakgrunnsartikkel:
Les også

Grønn vind i Statoil

 • Reaksjon på nye åpning av olje— og gasleting i nord:
Les også

Vern av iskanten er viktig, men all oljeleting er idiotisk

Og her er en godbit om ulike former for trusler vi står overfor:

Publisert:

Les også

 1. Går verden snart under?

Mest lest akkurat nå

 1. Viking leier ut tre spillere

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 4. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

 5. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 1. Debatt
 2. Pål Morten Borgli
 3. Eirik Faret Sakariassen
 4. Klimaendringer
 5. Fylkestinget