Kjære vikingsupportere, bli lagets trettende mann!

DEBATT: Viking er i økonomisk krise! Skal vi være med og løfte laget ut av de økonomiske problemene? Tar du utfordringen, så skal jeg ta utfordringen med å holde meg i live til Viking tar medalje i serien eller spiller cupfinale.

Publisert: Publisert:

Jarmund Veland er lam og får se Vikings hjemmekamper takket være VIP-behandling fra klubben og støtteapparatet og familien, som han kaller Jamma United. Nå oppfordrer han alle som er glade i Viking om å komme på kampene og kjempe for laget. Glisne tribuner er ikke godt nok. Foto: Kristian Jacobsen og privat

Debattinnlegg

  • Jarmund Veland
    Stavanger
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dersom det kommer flere tilskuere, vil det hjelpe på økonomien, noe som gjør det lettere å holde på talenter og forsterke laget. Men det er også veldig viktig å støtte laget med måten vi opptrer på under kampene. Spillerne trenger støtte også når de ikke presterer slik de hadde ønsket! De må føle at de har supporterne i ryggen selv om det ikke går så godt. Utfordringen for oss er å skape et trøkk på tribunen som løfter spillerne på en slik måte at de føler at de har ekstra ressurser.

Viking har vært utrolig rause og tilbudt meg, min familie og Jamma United plass på VIP-tribunen, hvor jeg kan sitte innendørs og se hele banen uten å bevege hodet.

Jamma United

Mitt bidrag i dette arbeidet er ikke påfallende stort. Som bergenser er jeg brannpatriot. Men jeg har bodd i Stavanger siden 1977, og jeg elsker byen! Med unntak av de gangene Brann spiller mot Viking, heier jeg også på Viking. Det vil si, det er ikke jeg som roper «heia Viking», det er min fotballgale familie og mine gode hjelpere.

Jeg har nemlig den dødelige sykdommen ALS, som gradvis lammer alle musklene i kroppen. Nå er det bare øynene og ørene mine som fungerer. Så dette er skrevet på øyenstyrt PC. Gjennomsnittlig levetid med ALS er tre–fire år. Jeg lever på overtid, takket være godt helsevesen og en fabelaktig familie og venner. Teamet mitt av hjelpere kaller jeg Jamma United. Det er et fantastisk team som gir meg mye livsglede. Jeg er sportsidiot, og særlig interessert i fotball. Jeg er avhengig av respirator for å puste og tåler ikke å sitte lenge ute i kaldt vær. Dette gjør det vanskelig å komme på stadion på ordinær måte.

Men Viking har vært utrolig rause og tilbudt meg, min familie og Jamma United plass på VIP-tribunen, hvor jeg kan sitte innendørs og se hele banen uten å bevege hodet. Det er viktig, for jeg kan ikke bevege hodet en millimeter. Vi er overveldet over denne rausheten Viking viser oss. Det gir oss gode stunder sammen og mye livsglede.

Les også:

Les også

Har uhelbredelig sykdom - nekter å gi opp

Skal vi ta mål av oss å overgå bergenserne i støtte til laget? Da må vi opp på Liverpool-nivå!

Tenk annerledes!

Men jeg savner flere tilskuere og mer støtte til laget på kampene. Nå kan du gjerne si at om laget ikke spiller bra, fortjener de ikke mange tilskuere og god støtte. Men jeg tror det er helt feil å tenke slik.

Årsaken til lav oppslutning skyldes nok at Viking har vært «middelhavsfarere» i flere år.

Men hvordan kommer man ut av denne situasjonen? Jeg tror det er nødvendig at flere supportere tar et langsiktig engasjement. En ting er sikkert: Uten tilskuere og støtte blir ingen lag gode.

I Brann synger supporterne at de er lagets tolvte mann. De mener at støtten supporterne gir utgjør en spiller ekstra for laget. Skal vi ta mål av oss å overgå bergenserne i støtte til laget? Da må vi opp på Liverpool-nivå! Jeg våger påstanden at spillerne på Liverpool aldri hadde klart å snu kampen mot Dortmund til seier uten den massive støtten fra tilskuerne. Det virket som om de hadde minst styrken til to ekstra spillere. Supporterne var lagets tolvte og trettende mann

Ja, så kan du gjerne si at tolvte mann ikke hjalp Brann i 2014-sesongen, da de rykket ned. Det kan gå dårlig, selv med god støtte fra supporterne. Men jeg er sikker på at et støttende publikum har en positiv innvirkning på spillerne. Det er derfor det er en fordel med hjemmebane. Spillerne får selvtillit når de føler supporternes støtte.

Les også:

Les også

Jarmund Veland/May Linda Hamm: Inkluderende familier søkes

Omkostningene er hes hals, men det må vi (dere – jeg kan ikke snakke!) ofre for å få til trettende mann.

Kjærlighet

Men på Viking stadion føler jeg at det er mange medgangssupportere. Det er for få som støtter laget i tunge tider. Det trengs flere som støtter laget i tykt og tynt. Som utvikler et forhold til laget som foreldre har til sine barn. Vi liker ikke alltid det de gjør, men de føler alltid en ubetinget kjærlighet. Jeg tror at dersom spillerne opplever en slik massiv støtte og kjærlighet, vil det føre til at de yter hundre prosent fra kampstart til kampslutt. De vil blø enda sterkere for drakten.

Å være lagets trettende mann, krever høylydt innsats i form av heiarop og raus applaus. Omkostningene er hes hals, men det må vi (dere – jeg kan ikke snakke!) ofre for å få til trettende mann.

Tar du utfordringen, så skal jeg og Jamma United ta utfordringen med å holde meg i live til Viking tar medalje i serien eller spiller cupfinale.

Utfordringen

Men det krever også at mange tar utfordringen og bidrar med å komme på kampene og gir uttrykk for sin støtte gang på gang, så det utvikler seg en støttende kultur. Tenk for et trøkk det hadde vært med 15.000 trettende menn! Viking stadion hadde vært en enda mer fryktet arena for bortelag.

Tar du utfordringen, så skal jeg og Jamma United ta utfordringen med å holde meg i live til Viking tar medalje i serien eller spiller cupfinale.

Les også:

  • Styrer mot stort underskudd
Les også

Jonevret: - Ambisjonene må ned

Les også

Rugland takket ja til styrelederjobben etter massivt press

Les også:

Publisert:

Les også

  1. Viking i krise før møtet med Tromsø

  2. Hva kan Viking lære av cupfadesen?

  3. - Viking-skalpen er et minne for livet

  1. Debatt
  2. Viking FK
  3. Fotball