Vær en hverdagshelt, bli bøssebærer!

I livet har vi alle våre helter: Enkeltpersoner som inspirerer oss og motiverer. Gjennom årtusener har menneskeheten vær betatt av helter og modige sjeler. De preger både historiebøker og avisoverskrifter. Men hva om vi alle kan være hverdagshelter?

Debattinnlegg

Publisert: Publisert:
Tone Therese Paulsen, leder tv-aksjonen Rogaland og Marthe Jansen, leder tv-aksjonen Hordaland.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hverdagshelten er han som steker vafler under fotballkampen, treneren som heier på deg, vennen som trøster, han som smiler til en fremmed, hun som står opp for deg, naboen som måker snøen din, læreren som inspirerer og den fremmede som gir deg et kompliment. Disse vennlige og gode handlingene gjør verden et litt bedre sted. Våre lykkeligste øyeblikk er i møte med hverdagshelter- disse små handlingene som vitner om storhet og sprer glede.

I år har vi vært i en egen særstilling når gjelder hverdagshelter. Som prosjektledere i tv-aksjonen NRK som går til Røde Kors, har vi møtt usedvanlig mange. De er frivillige i Røde Kors og rykker ut ved ulykker, kriser og naturkatastrofer. De gir blod. De gir omsorg. De gir leksehjelp, er flyktningguider og besøksvenner. De drar ut i krigssoner og konfliktområder for å hjelpe mennesker i nød. Hver dag, hele året, alltid klar for innsats.

Les også

Røde Kors snakker også med IS

Alltid og over alt

Vi har alle et forhold til de røde vestene med det tillitsfulle røde korset. Kanskje har du bare sett dem fresende forbi på en scooter på påskefjellet. Kanskje har du bare registrert dem som vakter under en musikkfestival. Noen av oss har også vært i direkte kontakt med dem. Kanskje en rød vest sykler tur med din mor hver uke, så hun får avbrekk fra sykehjemmet. En annen rød vest besøker deg kanskje hver uke i fengsel, hvor dere drikker en kopp kaffe og snakker om livet. Kanskje har du gått deg vill på fjelltur og blitt hentet av en rød vest. De er her. Alltid. Over alt.

De er frivillige og brenner for nettopp deg.

Les også

UNICEF får TV-aksjonen 2017

Gjennom tv-aksjonen vil Røde Kors hjelpe millioner av mennesker fanget mellom frontlinjene. Mennesker som er helt avhengige av nødhjelp og helsehjelp for å overleve.

Risikerer sitt liv

Og ikke minst: helt avhengige av de frivillige. Mange steder er Røde Kors og Røde Halvmåne den eneste organisasjonen som er lokalt til stede. Hjelpen og håpet er ofte et Røde Kors eller Røde Halvmåne emblem på en eske med medisiner, på vesten til legen, på ambulansen eller på nødhjelpkonvoien. Og de risikerer sitt liv for å hjelpe.

20. september var vi vitne til et skrekkelig angrep. 20 hjelpearbeidere, flere av dem fra Røde Kors, ble drept mens de lastet en forsendelse med nød- og helsehjelp like vest for Aleppo. Over 650 helsepersonell har blitt drept i Syria siden krigen brøt ut. Likevel øker antall frivillige. Det blir stadig flere røde vester.

Det er de frivillige i Røde Kors, hverdagsheltene, vi gjennom tv-aksjonen kan styrke. Sør-Sudan, Syria, Afghanistan, Somalia, Libanon og Mellom-Amerika er full av helter som hver dag risikerer sine liv for å hjelpe andre. Rogaland, Hordaland og Norge er også full av hverdagshelter. Og vi håper dere tar til gatene 23. oktober og blir med og redder liv. Som bøssebærere for tv-aksjonen NRK er vi alle hverdagshelter..

Norge ga 34,5 milliarder kroner i bistand i fjor
Publisert: