Avsløringene av tvang i psykiatrien: Selektiv hørsel, Høie?

I mai 2015 ble helseminister Bent Høie kontaktet av en kollega om trakassering av meg etter varsling om tvangsmiddelbruk ved SUS og kritisk ytring i mediene. Nå sier han til VG at han «aldri har blitt kontaktet av ansatte» om tvangsbruk i psykiatrien.

Som helseminister kunne Bent Høie ha gjort noe i fjor, da han ble informert om den høye tvangsbruken i psykiatrien. Han kjente til saken gjennom Aftenbladet, og han ble kontaktet, skriver Målfrid J. Frahm Jensen.

Debattinnlegg

 • Målfrid J. Frahm Jensen
  Målfrid J. Frahm Jensen
  Lyriker
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

VG har i den siste tiden satt søkelys på tvangsmiddelbruk i Norge, og dermed også satt i gang en bred og god debatt. Imidlertid har Ina Gundersen, journalist i Stavanger Aftenblad, flere ganger satt søkelys på ulovlig tvangsmiddelbruk ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS). De har da lovet bot og bedring, men lite har skjedd. På ny og på ny avdekkes både ulovlig og unødig tvang.

Fra VG.no 20.11.2016.

Gir VG feil opplysning

Nå, når VG belyser tvangsmiddelbruken, kommer helseminister Bent Høie på banen, og kritiserer både ledelse og psykiaterne. Og i et intervju med VG 20. november 2016 om tvangen i psykiatrien skriver avisen: «Helseministeren sier han aldri har blitt kontaktet av ansatte i psykiatrien som har varslet om unødig bruk av tvang». Det stemmer vel ikke?

Det er fint at helseministeren kommer på banen når det gjelder bruk av tvang, men han har blitt kontaktet! I mai i fjor kontaktet min kollega, sosionom og erfaringskonsulent Astrid Weber ved Universitetssykehuset Nord-Norge ham fordi jeg ble utsatt for en storstilt underskriftsaksjon og trakassering etter å ha varslet tilsynsmyndighetene om kritikkverdig tvangsmiddelbruk, og ytret meg kritisk om tvangen ved SUS til Stavanger Aftenblad 15. januar 2015.

 • Les artikkelen: Fem pasienter ble beltelagt 1550 ganger

Helse- og omsorgsdepartementet besvarte henvendelsen fra Weber. Som helseminister må han også ha lest om saken. Som helseminister kunne han ha gjort noe. Han kjente til saken. Han ble kontaktet!

Høie vet også at varslersaken min, om kritikkverdig bruk av tvang, endte med oppsigelse, søksmål og hemmelig forlik.

Ikke møt meg og andre med unnfallenhet, Høie, og påstå at du ikke har blitt kontaktet. Ansatte erfaringskonsulenter er også fagfolk. Noen av oss er høyt utdannet, andre har ikke formell utdannelse. Utdanning eller ikke, er vi helseansatte, må vi forholde oss til lovpålagte plikter, helselovgivning og etiske standarder på lik linje med andre ansatte.

Les også

Fikk kolleger mot seg etter avisoppslag - nå sier hun opp

Les også

Advokat: Illojale aksjoner mot "pasientombud"

Det er mange nok som snakker, og snakker, og snakker.

Har ikke grepet inn

Høie burde ha lyttet. Vi har eksempel på at daglig tvangsmiddelbruk kan reduseres til null hvis pasienten får rett diagnostisering og god og omsorgsfull helsehjelp.

Vi er mange som i årevis har snakket om tvangsmiddelbruk sett i lys av ulike kulturer på sengepostene, holdninger og om frykt hos ansatte, om lovverk som må bedres, og system som må endres. Likevel har Høie ikke grepet inn. Men nå, når VG avdekker hvor omfattende dette er, ja, da kommer han på banen. Det burde han ha gjort for lenge siden. Da kunne han kanskje ha hindret noen overgrep innen psykisk helsevern. I stedet snakker han. Det endrer ingenting. Det er mange nok som snakker, og snakker, og snakker.

En kan ikke alene skylde på psykiaterne og psykologene. Det er ikke de som trykker på alarmen. Det er ikke de som belte-legger, men det er de som signerer vedtakene. Det er de som snakker med ansatte for å høre hva som skjedde, men de færreste, om noen, snakker med pasienten for å høre hans eller hennes versjon. Det kan psykologene og psykiaterne kritiseres for! Kanskje har pasienten en helt annen historie å fortelle, enn den årsaksforklaringen som personalet fremfører.

Hvilken psykiater tror du vil ringe til og si: «Hei, vi bruker for mye tvang her.»

«Sladrehank skal selv ha bank»

Er ikke en henvendelse om kritikkverdig tvangsmiddelbruk og trakassering av en hjelpepleier, ansatt som erfaringskonsulent, like mye verd som en henvendelse fra en psykiater eller en psykolog? Hvilken psykiater tror du vil ringe til og si: «Hei, vi bruker for mye tvang her.» Hvilken sykepleier, erfaringskonsulent eller ufaglært tror Høie våger å varsle tilsynsmyndighetene når ivaretakelsen av varslerne er lik null? «Sladrehank skal selv ha bank», det er det som gjelder.

Høie visste. Han kunne ha grepet inn. Og så sier han at han ikke har blitt kontaktet. Selektiv hørsel, Høie?

Les også

Varsling er en risikosport!

 • Målfrid J. Frahm Jensen var erfaringskonsulent i Helse Stavanger (SUS) fra 2009 til 2015. I 2015 ble hun tildelt Tabuprisen og Ytringsfrihetsprisen.

Les også

 1. Høie i møte med helsetopper om beltelegging

 2. Fem pasienter ble beltelagt 1550 ganger

 3. Beltelegging av psykisk syke fem ganger daglig

 4. Slik skal SUS få ned bruken av tvang mot pasienter

 5. - Helsevesenet bryter menneskerettighetene

 6. Sivilombudsmannen vil undersøke tvangsbruken ved SUS

 7. Fylkesmannen: - Sykehuset har brukt ulovlig tvang mot autister

Publisert:
 1. Psykisk helsevern
 2. Bent Høie
 3. Tvangsbehandling
 4. Målfrid J. Frahm Jensen

Mest lest akkurat nå

 1. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

 2. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

 3. Beruset mann truet betjening på pizzarestaurant

 4. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

 5. Oppsiktsvekkende Haaland-tall: - Det er veldig lite

 6. Vikings stortalent scoret to i snuoperasjon