Høyre lukter blod i jakten på argumenter

DEBATT: En konsekvensutredning er veien til kunnskap, og må derfor gjennomføres så snart som mulig. Det skjer ikke ved å sitte i skyttergravene.

«Arbeiderpartiets kompromissforslag er et forsøk på å komme ut av skyttergravene og få en enighet mellom de som ønsker fullt vern av hele arealet, og de som på den andre siden ønsker full konsekvensutredning», skriver Øystein Langholm Hanssen.

Debattinnlegg

 • Øystein Langholm Hanssen
  Øystein Langholm Hanssen
  Stortingsrepresentant, Rogaland Arbeiderparti
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Høyres Anne-Katrine Nygård Bergh går torsdag 26. januar i Aftenbladet hardt ut mot Arbeiderpartiets forslag til handlingsprogram for neste stortingsperiode.

Beklager, Høyre!

Grunnen til at Bergh lukter blod, er at Arbeiderpartiet har foreslått et kompromiss for havområdene utenfor Lofoten og Senja, de såkalte Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Bergh går, i likhet med andre sentrale Høyrepolitikere helt «bananas» i argumentasjonen. Og dette gjør de til tross for at de nå snart har regjert i fire år uten å åpne et eneste felt for konsekvensutredning i disse områdene. Og da anklager de Arbeiderpartiet for å undergrave både kunnskap og arbeidsplasser. Beklager, Bergh og resten av Høyre. Dette er en jakt full av skivebom.

Les også

Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten

Det er foreslått en fem mils vernegrense langs kysten og i områdene mellom Lofoten og fastlandet.

Arbeiderpartiets kompromissforslag er et forsøk på å komme ut av skyttergravene og få en enighet mellom de som ønsker fullt vern av hele arealet, og de som på den andre siden ønsker full konsekvensutredning. Derfor er det foreslått en løsning der det åpnes for konsekvensutredning av de områdene som ligger nærmest allerede utbygde områder, og nær infrastruktur for transport av olje og gass, det såkalte Nordland VI. Samtidig har en foreslått vern av de mest sårbare områdene, og de områdene som er viktigst for turistnæringen.

Det er foreslått en fem mils vernegrense langs kysten og i områdene mellom Lofoten og fastlandet. Hvis dette blir vedtatt, blir Lofoten Nasjonalpark en realitet. De øvrige områdene blir satt på vent for inntil det er lagt fram en forvaltningsplan for Nordland VII og Troms II. Det vil skje innen tre til fire år. En konsekvensutredning er veien til kunnskap, og må derfor gjennomføres så snart som mulig. Det skjer ikke ved å sitte i skyttergravene.

Les også

Advarer mot at Aps Lofoten-kompromiss ligner Borten Moe-forslag

Dette forslaget er et forsøk på å komme et skritt videre i utviklingen av dette viktige området. Da sørger Arbeiderpartiet for at det som skjer, er det motsatte av det Bergh beskylder Arbeiderpartiet for. Nemlig at vi henter inn kunnskap og kommer nærmere et standpunkt på hva som skal skje der, og om disse områdene kan åpnes for oljeleting. Det kommer selvfølgelig i etterkant av konsekvensutredningen.

Høyre er for tiden i full gang med å fjerne goder som er møysommelig opparbeidet gjennom tiår, og jobbveksten er på sitt laveste på mange tiår.

Fjerner goder

Jeg skal spare leserne for å utfyllende kommentarer rundt alle de usaklige utsagnene om mindre velferd, færre arbeidsplasser og andre ting Bergh kommer med i forbindelse med kompromissforslaget. Høyre har nemlig allerede sørget for at disse negative tingene skjer allerede i dag. De er for tiden i full gang med å fjerne goder som er møysommelig opparbeidet gjennom tiår, og jobbveksten er på sitt laveste på mange tiår. Til tross for dette har de altså likevel ikke vedtatt en konsekvensutredning av disse områdene, selv om begge regjeringspartiene, Høyre og Frp, har dette i sine programmer for inneværende stortingsperiode. Venstre og Krf blokkerer en konsekvensutredning gjennom avtalen de har som støttepartier.

Les også

Dropp oljebrillene, Søviknes!

Vi har ikke kritisert dem for det, for det samme skjedde i de åtte årene Arbeiderpartiet satt i rød-grønn regjering med SV. Dersom det ikke skjer noe nytt på området, vil dette sannsynligvis være situasjonen i overskuelig framtid. Derfor dette forsøket på å komme et skritt videre.

Jeg synes at Høyre skal se seg i speilet og stille seg spørsmålet: «Hvordan skal Høyre komme seg ut av blodtåka og tenke rasjonelt på hvordan de skal komme seg videre for å finne en løsning på disse utfordringene.»

Les også

15 ordførere krever konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen

Skal ikke hovere

Og jeg lover, på Arbeiderpartiets vegne, at vi ikke skal hovere, om de mot formodning skulle komme fram til en lignende løsning. Men et lite velkommen etter må nok tåles. I motsatt fall, dersom de fortsatt vil går for full konsekvensutredning, så anbefaler jeg alle som er opptatt av arbeidsplasser og utvikling av velferdssamfunnet til å stemme slik at Høyre/Frp-regjeringen må pakke sammen og flytte ut av regjeringslokalene i høst! Dette argumentet kommer i så fall selvfølgelig i tillegg til mange andre!

Les også

 1. Anna Kvam (MDG): Søviknes snakker usant om olje og klima

 2. Søviknes overtar en oljenæring i historisk krise

Publisert:
 1. Nordland
 2. Lofoten
 3. Regjeringen
 4. Velferd
 5. Nasjonalpark

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Mindre steinras på Hunnedalsvegen

 5. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 6. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre