Fotgjengere må ha krav på trygge fortau

DEBATT: Når nå el-sparkesyklene gjør sitt inntog også i Stavanger, bør politikerne snu seg litt brennkvikt og finne måter å sikre et godt og trygt bysentrum også for gående.

«Det har lenge vært slik at bilister har måtte vike for fotgjengere, og det er ikke urimelig at sykler og el-sparkesykler må gjøre det samme, når de nå kommer i så stor fart og kan påføre mennesker store skader ved en påkjørsel», skriver Øystein Røiseland.

Debattinnlegg

 • Øystein Røiseland
  Øystein Røiseland
  Listekandidat, Time Venstre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Spesielt eldre og folk med dårlig hørsel har lenge vært redde for å bli påkjørt bakfra av nesten lydløse syklister. Både elsykler og de nye sparkesyklene er gode og nyttige framkomstmidler til glede og nytte for mange, men de kommer helt stille og i enda større fart enn vanlige sykler, og skaper enda større utrygghet.

Ødela gleden

Jeg var nylig i Oslo, og der kom de populære el-sparkesyklene i stor fart på kryss og tvers i gågatene og ødela mye av gleden ved å gå der, siden man hele tiden måtte være på vakt. Slik skal det ikke være – et bysentrum skal oppleves trygt og trivelig for alle.

Etter min mening bør prinsippet være at fotgjengere skal sikres egne felt og soner på fortau og i gater, der de kan være trygge for at ingen andre kommer farende. Det kan gjøres ved å male delestriper, benytte ulike typer asfalt, etc. For svaksynte ville det være en fordel med så fysisk sterk merking at man kjenner den med en blindestokk. Ikke alle fortau er brede nok til å dele, men da bør fotgjengerne ha eneretten til å ferdes der.

Det har lenge vært slik at bilister har måtte vike for fotgjengere, og det er ikke urimelig at sykler og el-sparkesykler må gjøre det samme, når de nå kommer i så stor fart og kan påføre mennesker store skader ved en påkjørsel. Men skal fotgjengere kjenne seg helt trygge, må de mange steder få egne, oppmerkede felt fram til viktige møtesteder. Det er en politisk oppgave å peke ut disse stedene og sørge for bevilgninger til å gjennomføre de nødvendige tiltak.

Varslingsutstyr

Samtidig mener jeg politikere lokalt og sentralt bør legge press på produsentene for å få dem til å utstyre alle framkomstmidler med varslingsutstyr. Det burde være en enkel sak å lage litt lyd og lys på elektriske produkter.

Les også

 1. – Ikke rettslig grunnlag for å forby elsparkesyklene

 2. Plutselig var Stavanger pepret med elsparke­sykler– nå må de fjernes, men Ryde vil ikke

 3. Stavanger utlyser konkurranse for å få utleie av sparkesykler

 4. LES: El-sparkesykkeltrenden inntar Stavanger og Sandnes

 5. LES: Oslofolk om sparkesykkelen: Morsomt og irriterende

 6. Prøve elsparkesykkel under ferien? Dette er reglene i europeiske land.

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg

 2. 106 nye er smittet i Stavanger

 3. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 4. Helse­ministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munn­bind­påbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etter­følgelse

 5. Ryfast skaper vekst, men det spøker for bom­penge­inntektene

 6. Ned i vekt? Bli kvitt mage­fett? Her er årets mest populære kost­holds­råd