Gründere bør også få «fødsels­permisjon»

DEBATT: I Sverige har arbeidstakere rett på seks måneder permisjon fra jobben om de vil starte egen bedrift. Det bør vi ha i Norge også.

«Høyre går til valg på å legge alt til rette for de med en gründer i magen, slik at vi kan skape mer og inkludere flere», Aleksander Stokkebø.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant, finanskomiteen (H)
Publisert: Publisert:

Retten til foreldrepermisjon gjør det mer attraktivt å få barn. Men det er ikke bare flere barn Norge trenger fremover. Under pandemien var rekordmange helt eller delvis utenfor arbeid. For å legge til rette for flere arbeidsplasser, innovasjon og vekst bør vi også gi gründere rett til permisjon fra jobb, akkurat som når man blir forelder.

Tiden er moden for å teste ut gründerpermisjon i Norge.

Tenk deg at du har en fast og godt betalt jobb i dag, men også sitter på en idé til en oppstartsbedrift. Eller kanskje en venn av deg er gründer. Kanskje kan ideen lykkes, tenker du, og et nytt eventyr kan startes. Er det verdt å si opp jobben for å prøve?

Men, så tenker du et steg videre. Hva vil banken si, om du som har boliglån bare sier opp jobben og all sikker inntekt? Og familien din, som du føler et ansvar for å forsørge? Tenk om det ikke finnes sikre jobber til deg senere, om oppstarten feiler eller du går tom for sparepenger?

Vi må heie på jobbskapere

I Rogaland er vi gode på å tenke nytt. Bedrifter som Boost.Ai, Ease og Zaptec, Justify, Norsk Solar og Desert Control er bare noen av enormt mange spennende eksempler på hvordan selskaper i energihovedstaden tar sats og lykkes. Slike mennesker bidrar til morgendagens arbeidsplasser og til at vi kan bevare velferdsnivået vi har i dag.

Mange av de som har best forutsetninger for å lykkes som gründere, er de med minst grunn til å forsøke, fordi de allerede har gode og sikre jobber. Samtidig vil det at flere i fast stilling blir gründere gi nye muligheter for de som i dag står utenfor arbeidsmarkedet, til å komme inn og få verdifull erfaring. Og kanskje overta. Det gir forslaget en dobbel positiv effekt.

Med en god innramming, som krav til ansettelsestid, og at man ikke kan starte konkurrerende virksomhet til den man jobber i (som er en velkjent avgrensning i norsk selskapsrett), og gode erfaringer fra Sverige, er tiden moden for å også teste ut gründerpermisjon også i Norge.

Skape mer

Høyre går til valg på å legge alt til rette for de med en gründer i magen, slik at vi kan skape mer og inkludere flere. Vi er ikke redde for å la oss inspirere av andre. Kanskje kan også en Sverige-inspirert rett til gründerpermisjon gi oss Rogalands svar på Spotify?

Publisert:

Valg 2021 - arbeidsliv

 1. Å sponsa straum til gunst for utanlandske aktørar, skaper ikkje velferd

 2. – Alvoret med deltidskrisen

 3. – Vi vil ikke bygge flere utenlandskabler

 4. Formues­skatten betyr i praksis økt skatt på lokale arbeids­plasser

 5. På Ernas vakt har byråkratiet est til nye dimensjoner

 6. – Bortfall av formues­skatten, den endelige løsning?

 1. Valg 2021 - arbeidsliv
 2. Debatt
 3. Oppstartsbedrift
 4. Foreldrepermisjon