Posten har ryddet vei, utryddet seg selv og gitt plass til de som virkelig lever for å levere

DEBATT: Posten sier de lever for å levere. Men de ønsker ikke å levere til din private postkasse. Du må flytte kassen eller hente papiret selv.

Publisert: Publisert:

«Er det bare Posten som ikke forstår at de er i ferd med å sette den siste spikeren i kassen?» spør Merete Haugland. Foto: Knut S. Vindfallet

Debattinnlegg

 • Merete Haugland
  Stavanger, masterstudier i risikostyring og sikkerhetsledelse
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Les også

Han kan miste jobben etter 30 år i Posten

Selv om noen har betalt Posten for å levere. Du får også regningen for kassestativet du ikke ønsket deg til jul. Det blir som å drite på trappen til naboen og ringe på for å be om tørk.

Aftenbladet kaller utspillet dumdristig. Posten har glemt at de også lever av å levere. Posten har foretatt en totalvurdering, der de har stirret seg blinde på de enorme summene de kan spare ved å ta betalt for en tjeneste de ikke leverer.

Penger spart er penger tjent. Enkelt – eller hva? De har verken risikovurdert eller konsekvensutredet og har ingen ide om hva fremtiden bringer. For den kommer til å gi deg mer enn aviser og post i kassen. Verden er som kjent sammenkoblet i et gigantisk virtuelt nettverk som stadig forandrer vår måte å lære, tenke og handle på. Deleøkonomien har alltid eksistert. Offline. Det nye er at handlevaner endres i forhold til deling, bytting og kjøp online. Noe av det viktigste i denne sammenhengen begynner på post og slutter på kasse.

Les også

Posten kutter A-post: 75 årsverk kan forsvinne på Forus

Tast inn bestillingen

I de største byene bobler det frem initiativ som ønsker å skape sterkere lokalsamfunn, der mindre produsenter får solgt varer til kunder som ønsker å vite hvor ting kommer fra. Matkollektivet i Bergen, Kooperativet i Oslo, Landhandel og Nesoddliv. Open Food Network (OFN) er en åpen internettplattform som kan kopieres av alle som vil etablere en «mathub» (en moderne variant av kolonialen på hjørnet). Du bestemmer hvilke lokale produsenter du vil ha i din hub. Nettbetalingen går rett til produsent (uten fordyrende mellomledd), og du mottar et administrasjonshonorar. Du administrerer nettsiden og står for den lokale vareflyten (for eksempel din egen leilighet). Det er lønnsomt for kunder, produsenter og «hub»-innehavere.

Les også

Du skal ikke skilles fra postkassen din

I Stavanger leverer Brødboksen.no nybakt brød og juice på døren. Aftenbladet gjør det samme. Da avisguttene måtte slutte som bud, måtte Aftenbladet tenke nytt. Kveldsavis ble morgenavis og avisgutter ble erstattet av biler. Når papiropplagene synker, starter Schibsted Morgenlevering.no. De oppviser en dynamisk kapabilitet. Budene kan ta med seg frokosten din samtidig. Nybakt brød, lokalt pålegg og Aftenbladet eller annet lesestoff. Det koster ikke mer enn i butikken. Tast inn bestillingen på telefonen før leggetid. Når du står opp henger det en pose på postkassen din som lukter godt.

Les også

Optimisme tross nedgangstider for Posten

Miljøsparende og ressurssparende

Er det bare Posten som ikke forstår at de er i ferd med å sette den siste spikeren i kassen? Jeg antar at navnet Morgenlevering ikke er tilfeldig. Morgenbladet og Aftenbladet er opptatt. Jeg regner med at Schibsted allerede har sikret seg domenenavnet Kveldslevering.no. Noen har forstått at de lever av å levere. Posten har ryddet vei, utryddet seg selv og gitt plass til de som virkelig lever for å levere. De nye initiativene er miljøbesparende, ressursbesparende og bærekraftige. De tilgodeser lokale produsenter og åpner opp for nyskaping. Jeg håper du tviholder på din private postkasse, nyter de nye bollene og bidrar til en bedre verden. Posten tilhører fortiden. Schibsted er det nye. Morgenpost og Aftenpost, hele uken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 2. Politiet dro inn 231.000 kroner for ulovlig kjøring i Lindeveien

 3. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 4. FULL OVERSIKT: 5 døde, 841 påvist smittede i Roga­land – sjekk din kommune

 5. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 6. Trump utsetter valgkampmøte i North Carolina

 1. Schibsted
 2. Frokost
 3. Debatt
 4. Bærekraft
 5. Morgenbladet