Posten har ryddet vei, utryddet seg selv og gitt plass til de som virkelig lever for å levere

DEBATT: Posten sier de lever for å levere. Men de ønsker ikke å levere til din private postkasse. Du må flytte kassen eller hente papiret selv.

«Er det bare Posten som ikke forstår at de er i ferd med å sette den siste spikeren i kassen?» spør Merete Haugland.

Debattinnlegg

 • Merete Haugland
  Merete Haugland
  Stavanger, masterstudier i risikostyring og sikkerhetsledelse
Publisert: Publisert:
Les også

Han kan miste jobben etter 30 år i Posten

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Selv om noen har betalt Posten for å levere. Du får også regningen for kassestativet du ikke ønsket deg til jul. Det blir som å drite på trappen til naboen og ringe på for å be om tørk.

Aftenbladet kaller utspillet dumdristig. Posten har glemt at de også lever av å levere. Posten har foretatt en totalvurdering, der de har stirret seg blinde på de enorme summene de kan spare ved å ta betalt for en tjeneste de ikke leverer.

Penger spart er penger tjent. Enkelt – eller hva? De har verken risikovurdert eller konsekvensutredet og har ingen ide om hva fremtiden bringer. For den kommer til å gi deg mer enn aviser og post i kassen. Verden er som kjent sammenkoblet i et gigantisk virtuelt nettverk som stadig forandrer vår måte å lære, tenke og handle på. Deleøkonomien har alltid eksistert. Offline. Det nye er at handlevaner endres i forhold til deling, bytting og kjøp online. Noe av det viktigste i denne sammenhengen begynner på post og slutter på kasse.

Les også

Posten kutter A-post: 75 årsverk kan forsvinne på Forus

Tast inn bestillingen

I de største byene bobler det frem initiativ som ønsker å skape sterkere lokalsamfunn, der mindre produsenter får solgt varer til kunder som ønsker å vite hvor ting kommer fra. Matkollektivet i Bergen, Kooperativet i Oslo, Landhandel og Nesoddliv. Open Food Network (OFN) er en åpen internettplattform som kan kopieres av alle som vil etablere en «mathub» (en moderne variant av kolonialen på hjørnet). Du bestemmer hvilke lokale produsenter du vil ha i din hub. Nettbetalingen går rett til produsent (uten fordyrende mellomledd), og du mottar et administrasjonshonorar. Du administrerer nettsiden og står for den lokale vareflyten (for eksempel din egen leilighet). Det er lønnsomt for kunder, produsenter og «hub»-innehavere.

Les også

Du skal ikke skilles fra postkassen din

I Stavanger leverer Brødboksen.no nybakt brød og juice på døren. Aftenbladet gjør det samme. Da avisguttene måtte slutte som bud, måtte Aftenbladet tenke nytt. Kveldsavis ble morgenavis og avisgutter ble erstattet av biler. Når papiropplagene synker, starter Schibsted Morgenlevering.no. De oppviser en dynamisk kapabilitet. Budene kan ta med seg frokosten din samtidig. Nybakt brød, lokalt pålegg og Aftenbladet eller annet lesestoff. Det koster ikke mer enn i butikken. Tast inn bestillingen på telefonen før leggetid. Når du står opp henger det en pose på postkassen din som lukter godt.

Les også

Optimisme tross nedgangstider for Posten

Miljøsparende og ressurssparende

Er det bare Posten som ikke forstår at de er i ferd med å sette den siste spikeren i kassen? Jeg antar at navnet Morgenlevering ikke er tilfeldig. Morgenbladet og Aftenbladet er opptatt. Jeg regner med at Schibsted allerede har sikret seg domenenavnet Kveldslevering.no. Noen har forstått at de lever av å levere. Posten har ryddet vei, utryddet seg selv og gitt plass til de som virkelig lever for å levere. De nye initiativene er miljøbesparende, ressursbesparende og bærekraftige. De tilgodeser lokale produsenter og åpner opp for nyskaping. Jeg håper du tviholder på din private postkasse, nyter de nye bollene og bidrar til en bedre verden. Posten tilhører fortiden. Schibsted er det nye. Morgenpost og Aftenpost, hele uken.

Publisert:
 1. Schibsted
 2. Frokost
 3. Debatt
 4. Bærekraft
 5. Morgenbladet

Mest lest akkurat nå

 1. I kveld kan snøen komme

 2. Nils Arne Eggen (80) er død

 3. Planlegger barnehage til 150 millioner ved Mosvatnet

 4. Ny fabrikksjef hos Nortura Forus

 5. 16 innlagte med korona på SUS

 6. Etter­lyser bil etter på­kjørsel av politi­bil i Klepp i helga