Ikke skyld på oljearbeiderne

DEBATT: Mange av oss som har erfaring fra oljebransjen har lenge irritert oss over all miljøkjeft oljearbeiderne må tåle. De forurenser fordi de produserer olje. Punktum. Konsumentene bare bruker produktene, og har ingen skyld. Det er da vi detter av.

«Det er mange som ønsker at vi skal legge ned oljeproduksjonen her hjemme av miljøhensyn. Men faktum er at vi fremdeles vil være avhengig av produktene», skriver Leif Audun Sande og Idar Martin Herland. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Leif Audun Sande
  Vararepresentant i Stortinget, Ap
 • Idar Martin Herland
  Leder av Oljeindustriens Arbeidersamfunn og kandidat til Fylkestinget i Vestland fylke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det dukker stadig opp nye ord og begreper. Siste nye er flyskam. At man ikke har samvittighet til å fly på grunn av miljøhensyn. Det kan man mene mye om, men vi tenker at det er bra at konsumenter innser at det er dem selv som forbruker, og skaper utslipp. Å skylde på piloten for CO₂-utslippet du forårsaker, når du skal til London for litt shopping, blir feil.

Å fortsette som oljekonsument, men samtidig argumentere for å legge ned oljeproduksjonen, blir bare rart. Dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra som moral.

Ville veier

Fenomenet shopping i seg selv viser at vi er på ville veier. Når innkjøp blir noe man gjør som en forlystelse, og ikke fordi man nødvendigvis trenger noe, kan man slutte å snakke om bærekraft. Vi kjøper og forbruker over evne. Er man i tvil, er det bare å ta en tur på nærmeste miljøstasjon.

Mange av oss som har erfaring fra oljebransjen, har lenge irritert oss over all miljøkjeft oljearbeiderne må tåle. De forurenser fordi de produserer olje. Punktum. Konsumentene bare bruker produktene, og har ingen skyld. Det er da vi detter av. For vi er alle oljoholikere. Man trenger åtte liter olje for å lage en mobiltelefon, og 20 liter for å lage et elbildekk. For ikke å snakke om veien vi kjører på.

Det er mange som ønsker at vi skal legge ned oljeproduksjonen her hjemme av miljøhensyn. Men faktum er at vi fremdeles vil være avhengig av produktene. Vi har per i dag ingen fullgode alternativer for å produsere alle de tingene vi omgir oss med uten olje, så oljeproduksjonen vil bare øke i andre land. Med helt andre krav til miljø- og arbeidervern.

Konkrete tiltak

Å fortsette som oljekonsument, men samtidig argumentere for å legge ned oljeproduksjonen, blir bare rart. Dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra som moral. Derfor mener vi at vi må kreve konkrete tiltak, fremfor billig retorikk og symbolpolitikk.

Les også

 1. MDGs Tesla vinker «bye bye» til oljå, men partiet synes å glemme at store deler av en Tesla er laget av olje

Publisert:
 1. Debatt
 2. Utslipp
 3. Oljeproduksjon
 4. Oljebransjen
 5. Klimapolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 2. Eiger­sund dropper de lokale korona­reglene

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

 5. Gokart-fører ute­stengt i 15 år

 6. Fredrik Skavlan gir seg som talkshow-vert