Hestehandel eller folkestyre?

DEBATT: Det falt tydeligvis Næringsforeningen i Stavanger tungt for brystet at det nye rød-grønne flertallet er blitt enig om å ha en områderegulering av Paradis (Aftenbladet 8.10.)

Christian Wedler mener at det ikke er hestehandel når rød-grønt flertall ønsker områderegulering av Paradis, men folkestyre. Her Stasjonsallmenningen slik arkitektene tenker at bygget skal ta seg ut fra Vålandsiden.

Debattinnlegg

 • Christian Wedler
  Christian Wedler
  Avtroppende kommunalråd og tidl. gruppeleder, Stavanger Frp
Publisert: Publisert:
Les også

Næringsforeningen: – Ikke la hestehandel bremse Paradis

iconDenne artikkelen er over to år gammel

En ny områderegulering vil først og fremst potensielt utsette eksisterende utbyggingsprosjekter med mange år. Enda verre er det, etter min vurdering, at det i en ny plan er fare for at det blir vedtatt nye begrensinger som gjør utbygging her enda vanskeligere eller til og med en økonomisk umulighet. Maks fire etasjer, ettermiddagssol til alle, masse parker, sosialboliger og alt annet godt en kan komme på, betyr ganske enkelt at ingen ting kommer til å bli bygget her i denne perioden.

Når et nytt flertall mener noe annet enn en selv, bør én i det minste ha tilstrekkelig med prinsipielt tankegods til å skille bart og snørr.

Rød-grønt flertall tar feil

Først så vil jeg bare slå fast at jeg mener at det nye rød-grønne flertallet tar feil i dette spørsmålet. Jeg mener at det er unødvendig og, enda viktigere, for seint å nå vedta en områderegulering her. Spørsmålet om offentlig områdeplan har vært oppe til vurdering i denne valgperioden, og så vidt jeg husker, stemte både Ap og FNB ned et slikt forslag. Det med gode grunner. Den nylige vedtatte Sentrumsplanen gir et godt grunnlag for å sikre at utbyggingsplaner i dette området blir sett i en sammenheng. I tillegg mener jeg at det er ekstra lurt å legge til rette for selskaper som særlig Aker BP. Å knytte et viktig oljeselskap med tilhørende selskaper så tett som mulig til Stavanger, er i seg selv viktig. Når en her også klarer å få denne type mega-arbeidsplasser nesten inn i sentrum, er det utrolig bra og viktig. Det sentrum trenger er masse folk på dagtid og kveldstid.

Les også

Nordtun: – Ingen hestehandel om Paradis

Den omfattende kritikken både fra representanter fra det som blir det nye mindretallet og særlig nå også Næringsforeningen i Stavanger, har vært merkelig å oppleve litt utenfra. For alvorlig talt: Spørsmålet om å utsette eller si nei til utbyggingsplanene i Paradis var et stort tema i valgkampen og som velgerne i denne byen fikk anledning til å ta stilling til ved valget. Flere partier inkludert de jeg nevnte over, har i sine programmer og debatter vært tydelige på at de både ønsker mer innbyggerinvolvering og større offentlig kontroll over denne type prosjekter. Da er det ikke hestehandel, men folkestyre som kommer til uttrykk når et nytt flertall etter et valg bestemmer seg for å nettopp gjøre det.

Sklei i snørret

Når et nytt flertall mener noe annet enn en selv, bør én i det minste ha tilstrekkelig med prinsipielt tankegods til å skille bart og snørr. Denne gangen var det flere i mindretallet og særlig Næringsforeningen som sklei i snørret. Mange av de som er overlykkelig over enigheten om ny områderegulering, har nå mange dører de skal møte seg selv i. For en ting er å debattere engasjert for sin sak, enn annen ting er å fremføre anti-demokratisk argumentasjon. Bomopprørerne hadde «fordi dere ikke er enig med oss, så betyr det at dere ikke hører på Folket» (folket med stor F for øvrig). Paradis-beboerne hadde «fordi dere ikke er enig med oss, så betyr det at dere ikke bryr dere om oss om bor her». Det reelt Næringsforeningen sier med sitt hestehandel-utspill er «fordi dere ikke er enig med oss, så betyr at det er er mer opptatt av å sikre dere posisjoner enn hva som er best for byen». I samme omgang kan det nevnes at der noen få sterkt engasjerte personer er imot det som bygges som nærmiljøanlegg (iht. en offentlig vedtatt reguleringsplan). Her er det «fordi dere ikke er enig med oss, så betyr det at dere lar utbyggerne bestemme og ikke bryr dere om oss som bor her».

Det var folkestyret ...

Svaret til både Næringsforeningen og alle de andre som skal møte seg selv i dørene, er befriende enkelt: Det var folkestyret som bestemte bomringene. Det var folkestyret som vedtok Sentrumsplanen og utbyggingen av Paradis Sør. Det var folkestyre som vedtok reguleringen av Esso-tomten og som krevde at utbyggerne måtte betale for det. Det er derfor også folkestyre når et nytt flertall bestemmer det de bestemmer etter beste evne og deres politiske overbevisning.

Les også

 1. Aker BP: Førstevalget er Paradis

 2. Aker BP slipper ikke inn i Paradis ennå

Publisert:
 1. Debatt
 2. Paradis
 3. Christian Wedler
 4. Stavanger
 5. Aker BP

Mest lest akkurat nå

 1. Joker Sinnes må holde stengt ut dagen: – Passer ekstra dårlig denne helga

 2. Stavanger dropper inkassogigant: – Vil ikke legge ytterligere belastninger på de som alt har det verst

 3. Klar for superduell: – Ekstra spent

 4. 22-åring fra Bryne mistet livet i togulykke

 5. «Alle så barnet vårt gå til grunne»

 6. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway