LO og Stortinget bør si ja til konsekvensutredning i nord

Den politiske striden om vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja hardner til. Et stort spenningsmoment er om hva LO-kongressen og landsmøtet i Arbeiderpartiet vil komme til å vedta.

Publisert: Publisert:

«Norge som nasjon har kompetansen og evnen til å forvalte ressursene også i sårbare områder i nord», skriver Per Steinar Stamnes, leder for Industri Energi Statoil Sokkel. Foto: Anders Minge

Debattinnlegg

 • Per Steinar Stamnes
  Leder, Industri Energi Statoil Sokkel
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet vil kjempe for at LO skal stå ved tidligere vedtak om å kreve konsekvensutredning, mens det i Fagforbundet, NTL og Handel og Kontor er tatt til orde for vern.

Norge har kompetansen

Norge som nasjon har kompetansen og evnen til å forvalte ressursene også i sårbare områder i nord. Det viser all erfaringen vi har fra over 40 år med oljevirksomhet utenfor kysten vår. Det er ikke mer krevende teknologisk verken å bore eller drifte et felt i nord enn i sør.

Værmessig eller bølgehøyden representerer heller ikke større utfordringer enn det vi allerede opplever i Nordsjøen.

Hovedmålsetningen med den norske oljepolitikken har vært at olje og gassressursene skal forvaltes slik at de kommer hele landet til gode.
Les også

LO frykter Høyre gir seg på oljeleting i nord

En vesentlig trussel mot den vakre naturen og dyrelivet langs kysten av Nord-Norge er den skipstrafikken som allerede går forbi. En vesentlig fordel for landsdelen med økt oljevirksomhet, vil være en betydlig styrking av Oljevernberedskapen. Den vil få et løft til et helt annet nivå, og bli mye bedre. Vi må heller ikke glemme arbeidsplassene og verdiskapningen som olje og gassressursene skaper i Norge.

Arbeidsplasser og verdiskapning

Hovedmålsetningen med den norske oljepolitikken har vært at olje og gassressursene skal forvaltes slik at de kommer hele landet til gode.

Verdiskapinga i Norge knytta til olje og gass fra norsk sokkel, var i

2015 på 502 milliarder kroner eller 16 prosent av bruttonasjonalproduktet. Året før var tallet 958 milliarder kroner. Vi må heller ikke glemme arbeidsplassene olje- og gassnæringen skaper i Norge. Sysselsatt på norsk sokkel innen utvinningssektor og rørtransport er det i dag over 60.000 personer. Mens om vi ser på indirekte og direkte sysselsatt så gjør næringen at ca. 300.000 personer har en arbeidsplass å gå til.

Les også

Statoil trykker på for oljeleting i nord

Dette gir mange skattekroner og god velferd i kommunene. Også utover Vestlandet. Det er en viktigere industri enn fisk og turisme i kroner.

Verden vil ha et økende behov for mer energi årene framover. Befolkningen på jorda øker, og milliarder av mennesker ønsker samme levestandard som oss i den rike delen av verden. Vi kan like det eller ikke, men en stor del av energibehovet må dekkes opp av olje og gass i mange tiår.

Sameksistensen går det an å ivareta på en god måte. Det har vi greid før. Samtidig må vi iverksette klimatiltak og stille krav til at næringen også bidrar til å redusere CO₂-utslipp.

For oss er nye felt og plattformer viktig gjennom å sikre og trygge arbeidsplasser i Norge for våre medlemmer. For Nord-Norge vil det bety et løft ifht. arbeidsplasser, skatteinntekter, ringvirkninger mot andre lokale bedrifter osv.

For verftsindustrien og leverandørindustrien vil det bety arbeidsplasser, utvikling av kompetanse og teknologi.

Vi må komme i gang

Derfor bør LO og Stortinget si ja til konsekvensutredning. Det er ingen ulempe å skaffe seg kunnskap. Etter 2025 vil oljeproduksjon halveres, og inntektene til AS Norge vil falle betydelig. Hvem er interessert i å betale mer skatt og avgifter. Eller få en dårligere velferd, skoler, sykehus og pensjon? Hvilke del av velferden ønsker vi å ta bort? Det vil bli konsekvensen.

Konsekvensvurderingen må komme i gang – det tar 12–15 år til et felt er i drift og i produksjon. Vi har ingen tid å miste.Publisert:

Les også

 1. Aps toppkandidat sier nei til oljeleting i Lofoten

 2. Rekordår for oljeleting i nord, selv om Statoil tar pause

 3. All oljeleting er idiotisk

Mest lest akkurat nå

 1. Viking heldige som fikk poeng i Aalesund

 2. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 3. Indre Østfold stenger ned etter smitteutbrudd

 4. Leteak­sjon i Hunn­edalen etter mann (74)

 5. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 6. Savnet 63-åring funnet omkommet

 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. Energi
 3. Nordsjøen
 4. Lofoten
 5. Oljeproduksjon