Vi voksne må våkne opp og ta ansvar

DEBATT: Nok tomme ord og løfter om kutt i klimagassutslippene. Nå krever vi en effektiv klimapolitikk. Alt annet truer en trygg framtid for barna våre.

«Det er tvingende nødvendig at vi alle inntar voksenrollen og setter klimakampen øverst», skriver Kari Vestbø, Karen Anne Okstad, Ingeborg Kvame, Trine Amundsen, Tonje Broch Moe, Berit Moltu og Lena Skår Størseth. Her Greta Thunberg.

Debattinnlegg

 • Kari Vestbø
  Stavanger
 • Karen Anne Okstad
  Stavanger
 • Ingeborg Kvame
  Stavanger
 • Trine Amundsen
  Stavanger
 • Tonje Broch Moe
  Stavanger
 • Berit Moltu
  Stavanger
 • Lena Skår Størseth
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det ligger til voksenrollen å ta ansvar for barna. Nå er det barna som er de voksne, for vi har sviktet. Med oppropet «Skolestreik for klimaet», har den svenske skolejenta Greta Thunberg mobilisert tusenvis av skolebarn over hele verden. 22. mars blir det streik i Stavanger.

Risikerer framtiden ødelagt

Barnas budskap er enkelt: Vi voksne må våkne opp og ta ansvar! Barna våre, og alle verdens barn, risikerer å få framtiden ødelagt dersom vi ikke klarer å kutte kraftig i klimagassutslippene.

FNs klimapanel gir oss 12 år på å nå 1,5-gradersmålet. Allerede nå ser vi resultatet av endringene i form av hyppigere ekstremvær og naturødeleggelser. Klarer vi ikke å snu, vil krisen eskalere. Vi risikerer mer matmangel, flere mennesker på flukt, mer fattigdom og sosial uro.

Stavanger kommune har nylig vedtatt at kommunens klimagassutslipp skal reduseres med 80 prosent innen 2030. Godt er det, men kan vi være trygge på at så skjer? Stavangers forrige klima- og miljøplan hadde også mål om å redusere utslippene. Resultatet halvveis i perioden viste at de totale klimagassutslippene hadde økt!

Holder ikke

Stortinget har gjennom flere klimaforlik vedtatt reduksjon av norske utslipp. Likevel har ikke utslippene av klimagasser gått ned. Det ser ikke ut til at dagens regjering har tenkt å anstrenge seg hardt for å gjøre noe med det. I årets statsbudsjett anslår regjeringen at de norske klimagassutslippene vil reduseres med 13 prosent innen 2030. Det holder ikke om vi skal nå 1,5-gradersmålet. Vi kan ikke fortsette på samme vis. Nå er det faktisk alvor.

Det er tvingende nødvendig at vi alle inntar voksenrollen og setter klimakampen øverst. Dere, våre folkevalgte, må tørre å fremme drastiske og strukturelle tiltak og stå ved dem. Vi krever at dere lytter til barna våre og kjemper for deres framtid!

Les også

 1. Belgisk klimaaktivist skulker skolen hver torsdag - etterlyser samme engasjement i Norge

 2. Lytt til de unge, krev grønn endring

Publisert:
 1. Debatt
 2. CO2
 3. Klimapolitikk
 4. FNs klimapanel
 5. Global oppvarming

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

 2. Beruset mann truet betjening på pizzarestaurant

 3. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

 4. Vikings stortalent scoret to i snuoperasjon

 5. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

 6. Oppsiktsvekkende Haaland-tall: - Det er veldig lite