Riktig palme fanger karbondioksid

Regnskogfondet unnslår å nevne at det faktisk finnes bærekraftig palmeolje i en rapport Aftenbladet og andre Schibsted aviser ukritisk refererte til 25. januar.

De norske industrialistene Kristian og Ole Martin Siem dyrker bærekraftig palme for biodiesel på degradert beite i Colombia.

Debattinnlegg

 • Henrik Wiig
  Henrik Wiig
  Forsker ved OsloMet og daglig leder C2Biotrade
Publisert: Publisert:
Les også

Ny rapport: Økt bruk av biodrivstoff kan føre til avskoging på størrelse med Nederland

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Finnes det god palme? Ja, hvis den er plantet på degradert beite på den naturlig treløse savannen Altillanura i Colombia, vil utslipp av klimagasser reduseres med 134 prosent i forhold til fossilt brensel. Jo flere mil du kjører, jo bedre blir klimaet. Rapporten, som ikke engang omtaler mulighetene i Colombia, inngår i en sivilsamfunn-kampanje for å overtale EU til å forby all bruk av palme. Teksten gir ingen logisk grunn for å nekter og skille mellom et godt og dårlig produkt.

Prøveprosjekt

Den enorme Altillanura-regionen er ideell for palme med mye varme, mye nedbør og åpne sletter siden regnskog kun vokser i et 50 meters belte langsmed elvene. Fredsavtale med fokus på rural utvikling gjør at staten endelig er villig til å investere i infrastruktur og lov-og-orden. De norske industrialistene Kristian og Ole Martin Siem høster nå palme fra et prøveprosjekt i Altillanura og planlegger leveranse av 250.000 tonn palmeolje for biodiesel til Norden. Altillanura kan potensielt dekke Europas samlede behov på 20 millioner tonn ved å dyrke opp 60 prosent av den egnede jorden i området. Palme er seks ganger mer produktiv en den norske konkurrenten raps. Lav pris gjør varen akseptabel for store velgergrupper, som ellers kan bli fristet til å stemme mot det grønne skiftet. Palme binder først CO2 og så produseres biodiesel. Biodiesel fra norsk skog (i motsetning) vil umiddelbart øke CO2-utslippene, siden en naturlig forråtnelsesprosess av kvist og greiner tar 30-50 år. Også i Colombia er klimaeffektene positive. Palmene beskytter bedre enn beite mot erosjon og skaper regn som hindrer tørke og temperaturøkning. Klimamodeller viser inntil 6 grader økning i løpet av dette århundret i deler av Latin-Amerika. Beplantning er beste tilpasning for å hindre forørkning.

Fôre flere kyr

Matproduksjonen i Altillanura er minimal. Proteinrikt avfallsprodukt fra palmepresseriene og beite på de nitrogenfikserende planter mellom palmeradene, vil fôre flere kyr enn eksisterende gresstuster.

Biodiesel-industrien vil i praksis finansiere ny infrastruktur i et land med slunken statskasse og dermed åpne regionen også for andre matprodusenter. La oss lokke småbønder og andre fattige hit. De invaderer nå regnskogen for å dyrke koka i stor mengder etter at FARC nedla våpnene.

Les også

 1. De blågrønne dobler omstridt satsing på biodrivstoff

 2. Ny rapport: Økt bruk av biodrivstoff kan føre til avskoging på størrelse med Nederland

Publisert:
 1. Debatt
 2. CO2
 3. Fornybar energi
 4. Regnskogfondet
 5. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 4. Byggingen på Misjons­marka får fortsette

 5. Ødegaard scoret - så laget han straffe

 6. Ulovlig hjortejakt i Gjesdal: – Forkastelig