Vi ønsker å bevare det særegne på Kvitsøy

DEBATT: Når Rogfast står ferdig i 2025/26 vil det få ringvirkninger og konsekvenser for de berørte vertskommunene og deres innbyggere. De aller fleste ønsker denne utviklingen velkommen, samtidig er alle opptatt av å bevare det særegne som kjennetegner Kvitsøy, Randaberg og Bokn.

Publisert: Publisert:

– Den tiltenkte plasseringen av hotellet på Kvitsøy ligger i et naturskjønt og sårbart landbruks-, natur- og friluftsområde, med utsikt til storhavet. Det er denne beliggenheten som i det hele tatt gjør det mulig å gjennomføre prosjektet, skriver Lars Petter Einarsson. Foto: Anders Minge

Debattinnlegg

 • Lars Petter Einarsson
  Informasjonsansvarlig i Base Gruppen AS
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I et leserbrev i Aftenbladet 7. mai uttrykker Kristian Pallesen bekymring over hotellet Base Property planlegger ut mot storhavet på vestsiden av Kvitsøy. Innspillet og engasjementet er viktig for den videre prosessen, og Pallesen er både saklig og informativ i sin tilnærming og argumentasjon.

Torsdag 19. april arrangerte vi et folkemøte i Aktivitetshallen på Kvitsøy. Temaene i leserinnlegget var blant de mange som ble adressert og diskutert der.

Levedyktig næringsutvikling

Veiforbindelsen vil bety mer enn mange er klar over, og vi kommer med et forslag om en framtidsrettet og levedyktig næringsutvikling basert på konferanser og turisme. En utvikling som på en skånsom måte skaper arbeidsplasser og tro på framtiden. At alt vil bli som før er ikke et alternativ.

Les også

Ydstebø planlegger nytt hotell på Kvitsøy

Base Property har knyttet til seg det ledende arkitektfirmaet Snøhetta, og vi er veldig bevisste på at dette er et prosjekt der det må tas mange hensyn. Den tiltenkte plasseringen ligger i et naturskjønt og sårbart landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF), med utsikt til storhavet. Det er denne beliggenheten som i det hele tatt gjør det mulig å gjennomføre prosjektet.

Ikke levedyktig

Et hotell som henvender seg østover og innover Boknafjorden kan ikke bli levedyktig på samme måte. Norge har et høyt antall slike hoteller i vakre fjorder og daler, fellesnevneren er at mange av dem ikke går godt nok til å bli annet enn sesongdrevne.

Vårt prosjekt er basert på helårsdrift rettet mot det store konferansemarkedet som finnes i regionen, samt de tradisjonelle hotellgjestene – som sammen genererer penger både til kommunekassen og lokalsamfunnet. Ambisjonen krever et kvalitetshotell som integreres i naturen og som er verd å besøke både på grunn av arkitekturen, aktivitetstilbudet og beliggenheten.

Ingen skal bli skuffet

Dersom politikerne mener dette skal være en del av framtiden til Kvitsøy, lover både vi og Snøhetta at ingen skal bli skuffet av resultatet.

Det vil alltid være noen minussider ved et hotell, det gjelder for eksempel biltrafikken som følger med. Dette skal det brukes mye ressurser på, men med morgendagens teknologi skal vi kunne håndtere og begrense antall biler som skal bevege seg ut mot LNF-området. På folkemøtet ble det understreket at det skal lages omfattende analyser om konsekvenser for naturen, ringvirkninger for lokalsamfunnet, i tillegg til risikoanalyser på en rekke områder. Base Property tar dette på største alvor og vil bruke de beste rådgiverne – om vi sammen med kommunen og grunneiere velger å gå videre.

Mulighet for kommende generasjoner

Foreløpig er dette bare et forslag til Kvitsøy, til kommunen og kvitsøybuen. Vi lever godt med en konklusjon om at prosjektet ikke lar seg gjennomføre, men vi mener dette er en mulighet som kommende generasjoner trenger og vil sette pris på. Og som med den fantastiske historien, kulturen og beliggenheten setter Kvitsøy på kartet.

Publisert:

Les også

 1. Snøhetta skal tegne hotell på Kvitsøy

 2. Hotellet vil ødelegge det som er særegent med Kvitsøy

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmitte i Stavanger: – De neste to-tre dagene blir avgjørende

 2. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 3. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

 4. Rogaland Elektro sponser ansattes restaurant­besøk

 5. Ni finalister fra Rogaland i Det Norske Måltid

 6. De som vil ha steiner på stolper, har ikke Jæren i blodet

 1. Debatt
 2. Base Property
 3. Snøhetta
 4. Lars Petter Einarsson
 5. Boknafjorden