For oss handler dette ikke bare om å ha et prinsipp, men faktisk også å følge det

DEBATT: Erfaring fra andre land viser at kirkesamfunn som ikke lenger tør å stå for noe, mister tillit og dermed også medlemmer.

«Det handler ikke om kjønn – og dermed heller ikke om kjønnsdiskriminering, men om oppgavefordeling, basert på en bibelsk anvisning», skriver Petter Olsen.

Debattinnlegg

 • Petter Olsen
  Petter Olsen
  Medieleder og redaktør i Indremisjonsforbundet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På lederplass tirsdag 7. februar misliker Aftenbladet at misjonsorganisasjonene står for noe. Etter hvert som opinionen endrer seg, skal Indremisjonsforbundet (ImF) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) endre sitt trosgrunnlag i takt med folkemeningen. Begrunnelse: Noen kan oppfatte det organisasjonene står for, som «trangt» og «gammeldags», ja, til og med som «intolerant» og «kjønnsdiskriminerende».

I det er i grunnen en underlig forventning, for hvilken verdi og eksistensberettigelse vil en organisasjon på lengre sikt ha dersom man ikke tør å stå for noe som er upopulært?

ImF og NLM praktiserer tjenestedeling, og det er dette som – nok en gang – finnes oppsiktsvekkende nok til å bli «ledermat». Utgangspunktet er et intervju med undertegnede i mandagsavisa.

Les også

Kvinneløse styrer og råd gir hodebry i fylket

Særskilt lære- og tilsynsansvar

Spørsmålet som ble reist fra en fylkestingsrepresentant, var om ImF, som jeg uttaler meg på vegne av, og NLM er udemokratisk. Venstre-politikeren hadde festet seg ved at ImF har et lære- og tilsynsråd som er sammensatt av menn. Ergo hadde ikke medlemmene fulle demokratiske rettigheter, var resonnementet. Jeg forsøkte å få fram at det nevnte rådet ikke sammensettes ved valg, men ved utnevnelse. Derfor er det heller ikke noe krav i ImF til et bestemt antall menn i det demokratisk valgte hovedstyret. Det eneste unntaket er lederen for hovedstyret, som skal være mann (fordi han skal sitte i lære- og tilsynsrådet).

Hvor er Aftenbladets toleranse er for de kvinner som gir sin tilslutning og medlemskap til våre organisasjoner med det læregrunnlaget vi har.

Som jeg understreket overfor journalisten, men som lederartikkelen unnlater å ta med, er grunnen til dette at Bibelen snakker om et særskilt lære- og tilsynsansvar som tillegges menn. Ikke menn generelt, men egnede menn. Dette ønsker ImF og NLM å etterleve, selv om vi «tross alt lever i 2017».

Dette er det eneste unntaket når det gjelder oppgavefordeling i ImF. Noen topplederstillinger, som kretsleder og generalsekretær, er tillagt nettopp et slikt lære- og tilsynsansvar, og derfor er de ikke åpne for kvinner. En av kretsene våre, Indremisjonssamskipnaden, har kvinnelig daglig leder, men da er lære- og tilsynsansvaret flyttet over på andre.

For oss handler dette om ikke bare å ha et prinsipp, men faktisk også å følge det. Dette tydeliggjør at det ikke handler om kjønn – og dermed heller ikke om kjønnsdiskriminering, men om oppgavefordeling, basert på en bibelsk anvisning.

Les også

Prest: - Ikke gi kollekt til NLM

Når man står for noe, vil noen – i dette tilfellet utenfra – være uenige. Det handler ikke om intoleranse. Skal vi likevel inn på det sporet, kan man spørre hvor Aftenbladets toleranse er for de kvinner som gir sin tilslutning og medlemskap til våre organisasjoner med det læregrunnlaget vi har.

Er ikke trangt eller gammeldags

Erfaring fra andre land viser at kirkesamfunn som ikke lenger tør å stå for noe, mister tillit og dermed også medlemmer. Hvorfor? Fordi det handler om å våge å stå for det tros- og verdigrunnlaget man har. Det er verken trangt eller gammeldags. For hvis man ikke står for noe, faller man til slutt for alt.

Les også

 1. Kvinnen som ingen kunne målbinde

Publisert:
 1. IMF
 2. Kvinner
 3. Bibelen
 4. Kirkesamfunn
 5. Kjønn

Mest lest akkurat nå

 1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 2. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 3. Staten kan ikke betale for alt

 4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. – Frustrert Biden har kollidert med virkeligheten