Forstår ikke OD- og Ptil-sjefene sine roller og forpliktelser?

DEBATT: Har Anne Myhrvold i Ptil og Bente Nyland i Oljedirektoratet glemt at de ikke jobber for departementets byråkrater eller statsråden, men for oss alle?

– Ptil og OD kan ikke forvente at tillitsvalgte og ansatte i industrien og oljeselskapene skal stå fram offentlig, slik det sagnomsuste norske trepartssamarbeidet avhenger av, når direktørene ikke tør å stille opp, skriver Rolf Wiborg.
  • Rolf Wiborg
    Pensjonist og tidligere dir. i Oljedirektoratet og PPCoN
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Tirsdag 12. juni avslørte Aftenbladet at sikkerhetsdirektør, Anne Myhrvold i Ptil, og oljedirektør (ressursdirektør), Bente Nyland i Oljedirektoratet, ikke forstår sine roller og forpliktelser. De nekter å bli intervjuet om Goliat skandalene.

Les også

Goliat - historien om alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser

Les også

Det gamle OD hadde makt, dagens Ptil og OD har mindre innflytelse

Ikke lov å gjemme seg

Avisen trykte samtidig en artikkel der generalsekretæren i Presseforbundet korrekt påpeker at dette er brudd på forutsetningene og forpliktelsene for å inneha disse stillingene. Det er ikke lov til å gjemme seg bak kommunikasjonsmedarbeidere.

Tidligere Oljedirektorat-direktører stilte ikke bare opp på intervjuer. Vi kalte også inn pressen for å presentere direktoratets anbefalinger. Dagens direktører godtar at det meste av det arbeidet deres dyktige fagfolk utfører unntas offentlighet. Flaut og uverdig!

Mistforstått «lojalitet»?

Hva/hvem er det de frykter? De sitter på åremål og er derfor trygge. Hvorfor er de stolte tradisjonene blitt borte? Begge burde kunne få bedre betalte stillinger, så den vanlige unnskyldningen om personlige konsekvenser er ikke forklaringen her. Kan det være misforstått «lojalitet»? Har de glemt at de ikke jobber for departementets byråkrater eller statsråden, men for oss alle?

Ptil og OD kan ikke forvente at tillitsvalgte og ansatte i industrien og oljeselskapene skal stå fram offentlig, slik det sagnomsuste norske trepartssamarbeidet avhenger av, når direktørene ikke tør å stille opp. Ptil har ikke evnet å beskytte modige varslere de siste 10-15 årene. Dermed har informasjonsstrømmen blir stadig mer anonym. Det gjør det vanskeligere å håndtere, slik Aftenbladet har avdekket også i forbindelse med Goliat.

Dette var trist lesing for en sokkelveteran.

Publisert: