Kirkerådet er nå frie til å velge Anne Lise Ådnøy

DEBATT: Stavanger bispedømmeråd har ved å innstille Anne Lise Ådnøy på sisteplass til å bli ny biskop i Stavanger valgt å ikke ta hensyn til den rådgivende avstemningen. Det er en klar forbigåelse.

Publisert: Publisert:

«Vi håper Kirkerådet kjenner sitt ansvar og velger Anne Lise Ådnøy som ny biskop i Stavanger bispedømme», skriver Helge Kristoffersen og Fartein Haga. Foto: Jonas Haarr Friestad

Debattinnlegg

 • Helge Kristoffersen
  Medlem, Høyland menighetsråd
 • Fartein Haga
  Medlem, Høyland menighetsråd
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bispedømmerådet viser med dette vedtaket at Kirkerådet ikke trenger å kjenne seg forpliktet på den rådgivende avstemningen eller bispedømmerådets innstilling.

Står friere

Tvert imot står Kirkerådet etter bispedømmerådets behandling friere til å treffe en selvstendig beslutning om hvem de ønsker som ny biskop i Stavanger!

For det første demonstrerer det konservative flertallet i bispedømmerådet at de ikke har motforestillinger mot å bruke flertallsmakten sin til å bekjempe meninger de er uenige i. Når de konservative på denne måten viser at de er villige til å bruke sin flertallsmakt, gir de samtidig Åpen folkekirke sine representanter i Kirkerådet mandat til å gjør det samme.

For det andre har bispedømmerådet ved å snu om på rekkefølgen fra den rådgivende avstemningen vist at de selv forholder seg fritt til avstemningsresultatet. Når bispedømmerådet forholder seg fritt til avstemningsresultatet, gir de samtidig Kirkerådet sine medlemmer mandat til å gjøre det samme.

Bispedømmerådet har gjennom denne politiske manøveren demonstrert at det er greit å bruke flertallsmakten, og at det er greit å forholde seg fritt til avstemningsresultatet. Det som er legitimt for bispedømmerådet må også være legitimt for Kirkerådet.

Bispedømmerådet har dermed gjennom dette gitt Kirkerådet et friere mandat til å velge den de selv anser som best skikket.

Kjenner sitt ansvar

Vi håper Kirkerådet kjenner sitt ansvar og velger Anne Lise Ådnøy som ny biskop i Stavanger bispedømme. Hun er den biskopen dette bispedømmet trenger!

Publisert:

Les også

 1. Flertallet vil ha Helge S. Gaard som biskop

 2. - Ikke uventet, sier Anne Lise Ådnøy

 3. Er det demokrati i Den norske kirke?

 4. Anne Lise Ådnøy bør bli ny biskop

Mest lest akkurat nå

 1. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

 2. Nå er «Lykkeland»-innspillingen i gang igjen i Stavanger

 3. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 4. Ny klatrepark i Ryfylke til haustferien

 5. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg

 6. Stavanger først ute med nasjonal bestillingsløsning for koronatesting

 1. Debatt
 2. Åpen folkekirke
 3. Stavanger bispedømme