Hva kan førhistorisk tid lære oss om politiske handlingsrom i dag?
KRONIKK: Arkeologen David Wengrow og antropologen David Graeber utfordrer både hvordan vi leser historien og rammene for framtidens politikkutforming.
Debattinnlegg
- Trygve SvenssonLeder, Tankesmien Agenda
19. oktober 2021 utga David Wengrow, professor i sammenlignende arkeologi ved University College London, og den nå avdøde, anerkjente sosialantropologen David Graeber (1961–2020) boken «The Dawn of Everything – A New History of Humanity». Dette er et verk som av mange allerede regnes som en klassiker. Boken skal diskuteres på Stavanger Sakprosafestival lørdag 21. mai.
Og på ettårsdagen for utgivelsen – 19. oktober 2022 – gjester David Wengrow Tankesmien Agenda i Universitetets aula i Oslo.
Endevender verdenshistorien
«The Dawn of Everything» har med god grunn fått mye oppmerksomhet. Wengrow og Graeber endevender verdenshistorien. Det hele startet med at de skulle skrive ulikhetens historie. Prosjektet endte med å bli et omfattende verk om sivilisasjonenes utvikling.
Gjennom arkeologiske og sosialantropologiske briller angriper de fryktløst teoriene til Francis Fukuyama og Yuval Harari, og de setter teoriene til filosofene Thomas Hobbes (1588–1679) og Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) under lupen.
Boken gir oss en ny forståelse av hvordan verden har vært og hvordan vi er kommet dit vi er i dag. Men aller viktigst minner den oss på at de etablerte sannhetene om hvordan samfunnet organiseres på, kan utfordres.
Kronglete, ujevn og mangfoldig
Hovedargumentet til Wengrow og Graeber er at historien ikke er like lineær som den klassiske historiefortellingen gir uttrykk for. De frasier seg den klassiske regla om at mennesker først organiserte seg i jeger- og sankersamfunn, oppdaget jordbruket, sentraliserte seg i stadig større samfunn, opprettet stater, gjennomførte en industriell revolusjon og – vips! – så har vi kommet til dagens samfunn med byråkratiske systemer og demokratiske verdier.
Historien er mer kompleks. Mennesker har gått til og fra sentraliserte jordbrukssamfunn, til og fra nomadiske jeger- og sankersamfunn, og noen ganger organisert seg i hybridversjoner.
Wengrow og Graeber nevner flere eksempler på urgamle samfunn som har organisert seg ulikt til ulike tider og på ulike steder. Noen har vært egalitære, noen har vært hierarkiske. Noen har vært sentraliserte, andre har vært desentraliserte.
Dette bryter med ideen om at jordbruket har banet veien for sentraliserte og hierarkiske samfunn med byråkratiske tendenser slik vi er kjent med i dag. Forfatterne viser til gamle samfunn i dagens California som var sentraliserte og desentraliserte ut fra årstid og mattilgang.
Under årstider med store mengder tilgjengelig mat var de samlet i store grupperinger. Under de samlede månedene stiftet de bekjentskaper, familiære relasjoner og inngikk ekteskap. Da de magrere årstidene rullet rundt, splittet de igjen opp i mindre grupper over større områder. Med andre ord, finner vi særdeles fleksible samfunnsstrukturer som gjorde det mulig for sivilisasjonen å klare seg gjennom ulike tider og omstendigheter.
De viser oss at ulikhet ikke er
en «naturlov» som følger det
moderne samfunnet. Tvert om
kan vi velge å gjøre noe med.
Et verktøy for i dag
Boken gjør et solid dypdykk i verdenshistorien. Likevel er det hele tiden med henblikk til nåtiden. Wengrow og Graeber går utrettelig og systematisk til verks med å beskrive ulike samfunnsformer gjennom historien, med mål om å vise oss at handlingsrommet vårt er større enn vi gjerne tror. Samfunnsstrukturene rundt oss behøver ikke å være skrevet i stein, og de behøver ikke å sette begrensninger for veien framover.
Dette er gode nyheter for muligheten vi har til å løse de store samfunnsutfordringene i vår tid. Hvor ulikheten er en av de aller største. Forfatterne retter selv et spesielt søkelys mot strukturene som gjør at få prosent definerer skjebnen til de store massene i dagens samfunn. Gjennom reisen i verdenshistorien utfordrer de ideen om at ulikhet er et uunngåelig aspekt ved hierarkiske samfunn. De tar oss til samfunn med bystrukturer som vitner om egalitære samfunnsformer, med liten grad av ulikhet. De viser oss eldgamle jordbrukssamfunn som nettopp ikke var så hierarkiske og sentraliserte som det vi i dag forbinder med slik samfunnsoppbygning.
De viser oss at ulikhet ikke er en «naturlov» som følger det moderne samfunnet. Det er tvert om noe vi kan velge å gjøre noe med.
Harald Birkevold: «Ifølge Graeber kan en meningsløs jobb defineres som en jobb der selv vedkommende som utfører den, er klar over at det ikke er behov for den»
Mennesket er endringsvillig
Hvis jeg skal ta med meg en ting etter å ha lest «The Dawn of Everything», så er det at vi kan få til mer enn vi lar oss selv tro. Vi mennesker har ikke bare vært tilpasningsdyktige, men også endringsvillige. Vi er ikke fanger av verken historien eller strukturer. Det mest særegne menneskelige er at vi har organisert oss på svært, svært forskjellige måter. Det gir oss rom for å tenke utenfor boksen når vi må lage en sivilisasjon som er klar til å møte morgendagens utfordringer på morgendagens premisser.
Mest lest akkurat nå
Stor økning i dødsulykker – vegdirektøren kaller inn til krisemøte
Navnene frigitt etter MC-ulykken der to omkom
Klaveness-delegasjon nektet ombordstigning på fly til Qatar
Se hvordan lynet beveger seg
Rundt 200 på markering i Byparken i Stavanger: – Rørende
Da han såg det gamle bildet, forstod Espen at ryktet om besteforeldra si hytte på Høle var sant
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Dommerkontroverser, målfest og ellevilt drama: Viking gikk på surt tap i Haugesund
Studie: Koronavaksinen reddet 20 millioner liv
Foreløpig vet vi ikke hvorfor den siktede begynte å skyte mot folk i Oslo. Den uvissheten er nesten ikke til å holde ut
– Akkurat nå går alle tankar til alle dei som kjenner i heile seg at det kunne ha vore dei