Ingen julefred i Paradis

DEBATT: I år daler nok englene helst ned i skjul. Det gjelder å unngå Rosenkildehuset og Næringsforeningen. Der er de ikke særlig åpne for mild englesang om fred på jord.

«Grepet Næringsforeningen tok for å ødelegge den folkelige motstanden mot Paradis-utbygginga, er som hentet direkte fra Haakon Lie. Gjennom å mistenkeliggjøre og stemple en demokratisk bymiljøaksjon skal folk skremmes fra å delta», skriver Hans Eirik Voktor.
  • Hans Eirik Voktor
    Hans Eirik Voktor
    Stavanger
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Den famøse artikkelen i foreningens blad om «Operasjon Paradis» har møtt motbør. Bakgrunnen for artikkelen er at den røde løperen som Harald Minge og Næringsforeningen hadde rullet ut for utbyggerne, etter valget er blitt erstatta av en områdeplan. Folkets nyvalgte representanter vil altså lage en områdeplan som kan «forsinke en utbyggingsprosess i Paradis med flere år.»

Mistenkeliggjøring

Grepet Næringsforeningen tok for å ødelegge den folkelige motstanden mot Paradis-utbygginga, er som hentet direkte fra Haakon Lie. Gjennom å mistenkeliggjøre og stemple en demokratisk bymiljøaksjon skal folk skremmes fra å delta. I artikkelen beskriver Ståle Frafjord fantasifullt en sammensvergelse med en større, skjult plan. Utgangspunktet hans er enkelt, nærmest klassisk Haakon Lie: Operasjon Paradis er styrt av en liten gruppe i veldig nært samarbeid med Rødt. Som Frafjord skriver: «Samme dag Mímir Kristjánsson sier ja til nominasjonskomiteen, etableres nettsiden Byutvikling Stavanger på Facebook – et beboerinitiativ som blant annet skulle jobbe «for å sette viktige byutviklingssaker på den politiske agendaen»

Ståle Frafjord burde vite at det er forskjell på kampanje og journalistikk.

Folk skal forledes

Dette er Frafjords språk. Fra den tida han var journalist, veit han litt om hva som skjer hos leseren når hendinger og opplysninger som ikke har noe med hverandre å gjøre, blir satt sammen på denne måten. Folk skal forledes til å tro at det er en sammenheng mellom årsak og virkning, selv om det bare er et sammenfall i tid. Hele artikkelen er bygd på denne type mistenkeliggjøring. Er det virkelig på denne måte Rosenkilden vil bidra til å opplyse den offentlige samtale i næringslivet?

Gravearbeidet i artikkelen har også sine svakheter: Frafjord sier i sitt svar til Kristin Hoffmanns kritikk i Aftenbladet: «Rosenkildens omtale av Operasjon Paradis har aldri kritisert engasjementet i Paradis ... Det saken dokumenterer er at de som har stått bak et stort antall kronikker, folkemøte, politikerdebatt ... er en liten og svært aktiv gruppe som kaller seg Byutvikling Stavanger– der de fleste initiativtakerne bor i 4012 Storhaug.»

Mor Teresa

Jeg kan kanskje utfylle Frafjords dokumentasjon. Hvis det finnes et fellestrekk ved den gruppa damer over 60 som jeg noen seine kvelder gikk sammen med som postkassebud for å innkalle til folkemøte, så er det at de ikke bor på Storhaug og at de er omtrent like revolusjonære som Mor Teresa.

Også det at Hoffmann er nabo til Paradis-utbygginga er problematisk for Rosenkilden: «Så sent som i fjor skrev også Hoffmann at «det er i alminnelighet klokt å stille spørsmål ved de ulike interessenes agenda og egennytte». Det burde også omfatte henne selv.»

Fra sin tidligere karriere som journalist burde Frafjord huske at spørsmålet om egeninteresse må vurderes i et maktperspektiv. Flertallet av de 250 som møtte på folkemøtene på Storhaug var sikkert fra Våland og Storhaug. Men vi bruker ikke mot dem at de vil ta vare på sin bydel. Det er heller en kvalitet. Som lesere av Frafjords artikkel, er vi heller ikke interessert i at også han er nabo til Paradis. Ja, det betyr også lite om han stemmer Rødt.

Frafjord mener det er på sin plass å avslutte sitt svar til Hoffmann med en hyllest til seg selv og sitt eget organ, Rosenkilden: «Redaksjonen har lang redaksjonell erfaring og kompetanse fra store, norske mediehus. Den artikkelen Hoffmann kritiserer er laget etter rene journalistiske kriterier, alle kilder er åpne, intervjuene gjennomlest og godtatt. Saken kunne stått fjellstøtt i hvilken som helst avis».

Politisk skifte

Frafjord burde vite at det er forskjell på kampanje og journalistikk. Han har forlatt journalistikken og bruker nå tiden sin på å drive kampanje.

Kanskje hadde Næringsforeningen gjort det lettere for seg sjøl hvis de erkjente at det har vært et politisk skifte i byen. En stor del av befolkninga står i byutviklingssaker til venstre for den utemmete og hensynsløse utbyggingskapitalismen. Pris pr. kvadratmeter vil ei stund framover ikke være det eneste byutviklingskriterium.

Les også

Kristin Hoffmann: «Når innbyggerne blir avfeid og får ego-stempel»

Les også

Ståle Frafjord: Hoffmanns ulike roller

Les også

-Jo, det burde vi gjort leserne oppmerksomme på

Les også

Kristin Hoffmann: «Når store byggeprosjekt er i åpen konflikt med sosiale, estetiske, historiske og kulturelle hensyn, skulle to streker under miljøgevinsten vært et must»

Les også

Kristin Hoffmann: «Paradis kan bli et nasjonalt eksempel på lokalt engasjement hvor nye politikere lytter til velfunderte synspunkter»

Les også

Kristin Hoffmann: «Lundberg og Aftenbladet sparker opp åpne dører»


Publisert: