Fjerning av formuesskatt er det beste «korona-grepet»

DEBATT: Å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital vil være et svært viktig og langsiktig grep for å bidra til økt aktivitet og økte investeringer i bedriftene etter at pandemien er over.

«Fire av fem bedriftseiere mener det vil skapes flere arbeidsplasser dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes», skriver fra venstre Marit Warncke, Harald Minge, Bernt Jæger og Anne-Grete Sandtorv.

Debattinnlegg

 • Harald Minge
  Adm. direktør, Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 • Marit Warncke
  Adm.dir. i Bergen Næringsråd
 • Bernt Jæger
  Adm.dir. Næringsforeningen Haugalandet
 • Anne-Grete Sandtorv
  Direktør i Stord Næringsråd
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nå skal saken opp i Stortinget, og næringslivet på Vestlandet forventer at partiene stiller opp og inngår et nytt skatteforlik.

Arbeidende kapital er den delen av formuesskatten som er knyttet til næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Vi snakker om aksjer, næringseiendom og andre driftsmidler fratrukket forholdsmessig tilknyttet gjeld. Denne særnorske skatten gir norske bedrifter en konkurranseulempe internasjonalt, den er urettferdig fordi den må betales enten bedriften har overskudd eller underskudd, og samtidig er den til hinder for gründerskap. For et næringsliv som skal gjenreise seg etter krisen, er dette tre svært viktige faktorer som er til hinder for videre vekst. Beskjeden fra bedriftene er klar: Ifølge en undersøkelse Norstat gjorde for NHO, mener fire av fem bedriftseiere at det vil skapes flere arbeidsplasser dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes.

Den særnorske formuesskatten tapper de norske bedriftene for nødvendig kapital, for videreutvikling og oppmuntrer til salg av bedrifter ut av landet.

Viktig incentiv

Det kan lønne seg å spørre næringslivet om råd. Etter alle krisepakkene og strakstiltakene til flere hundre milliarder kroner, handler det nå om legge til rette for å skape tusenvis av nye arbeidsplasser. Sett i lys av den enorme statlige pengebruken på koronaen, innebærer fjerning av formuesskatten en beskjeden sum. Til gjengjeld vil grepet være svært virkningsfullt og et viktig incentiv for nye investeringer.

Her på Vestlandet har vi en høy konsentrasjon av små og mellomstore familieeide virksomheter. Kapitalintensiv industri. Teknologiselskaper og leverandører til shipping, energi og havbruk. Disse er ryggraden i den utviklingen som skal bidra til den omstillingen Norge er midt i. Det handler ikke om mer penger til exitgutta, men å sikre kapital til innovasjon, utvikling og likebehandling av norsk eierskap med utenlandseide bedrifter. Den særnorske formuesskatten tapper de norske bedriftene for nødvendig kapital, for videreutvikling og oppmuntrer til salg av bedrifter ut av landet.

Pandemien er ekstrafaktoren

Timingen på forslaget som Frp legger fram i Stortinget er svært god. Pandemien er ekstrafaktoren som bør legge all tvil til side. Næringslivet forventer en utstrakt hånd og oppslutning rundt en skattepakke som fremmer investeringer og nye arbeidsplasser.

Les også

 1. Når en skatt slår så feil ut, må det gå an å snakke konstruktivt om andre løsninger

 2. – Formuesskatt er ikkje først og fremst eit spørsmål om moral

 3. Fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital fører ikke til at næringsdrivende ikke bidrar

Publisert:
 1. Debatt
 2. Formuesskatt
 3. Næringsliv
 4. Skattepolitikk
 5. Harald Minge

Mest lest akkurat nå

 1. Mistet seieren to minutter på overtid mot Tromsø

 2. 900 meter lang «orm» på Ålgård skal gi drikkevann til hundretusenvis

 3. Raste mot dommeren: – Jeg ble lurt

 4. Da hun ble gravid med sin homofile venn, ringte Anniken Huitfeldt for å spørre om det alle lurte på

 5. Viking-børsen: «To meget gode redninger. Vikings klarte beste»

 6. Ansatte gruet seg til 11-åringen med anoreksi kom til avdelingen: — Rystet oss