Marker nyttår uten å skremme dyr

DEBATT: Vi trenger en annen form for nyttårsfeiring – en som ikke skremmer livet av dyr.

«Det trengs et forbud mot fyrverkeri, og det bør komme fort», skriver Jenny Rolness. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Jenny Rolness
  Dyrenes Rett
Publisert: Publisert:

Årets verste dag er over. Terrornatta, nyttårsragnarokk – de nye betegnelsene på nyttårsaften som viser at vi har glemt hva vi feirer. Et nytt år. Det burde vi gå inn i med stillhet og respekt.

I stedet handler det om å skape mest mulig støy. Den stille nattehimmelen omgjøres til et inferno av eksploderende raketter. Det er for mange blitt et uhyggelig syn, et bilde på menneskelig uforstand og hensynsløshet.

Skjelvende hunder

Mange krever forbud mot fyrverkeri. Enkelte kommuner har innført egne forbud og noen butikker har sluttet å selge fyrverkeri. Det bør bli flere. Vi trenger en annen form for nyttårsfeiring – en som ikke skremmer livet av dyr. Bokstavelig talt.

Vi bør markere det nye året med stillhet.

De fleste dyreeiere har sett det. Skjelvende hunder og andre familiedyr og husdyr. Dyr som blir paralyserte av skrekk, som gjemmer seg eller prøver å grave seg i sikkerhet. Dyr med så voldsomme skjelvinger at man bekymrer seg for om de vil overleve. Noen tar med dyrene på hytta, bare for å oppleve at det er fyrverkeri der også. Andre setter ørebeskyttere på dyrene eller får tak i beroligende medisin. For alle som prøver å roe ned livredde dyr gjennom en lang kveld og natt, er også nyttårsaften et mareritt.

Når det hele er over og tomme raketthylser ligger strødd som et vondt minne, kommer nyhetssakene. De som alltid kommer. Hus som er brent ned, lyngbranner, øyeskader, dyr som har flyktet og dyr som har dødd av hjertesvikt eller skader. Leteaksjoner etter rømte hunder og andre dyr pågår inn i nyåret. Men enda verre er følgene for de ville dyrene.

År etter år, på ulike steder i verden, møtes folk med synet av døde fugler første nyttårsdag. Det skjedde i Roma i år, med hundrevis av døde fugler i gatene. Verdens fugler forsvinner i alarmerende tempo. Årsakene er særlig befolkningsvekst, habitatødeleggelse, intensivt jordbruk, forurensing og klimaendring. I tillegg dreper vi dem med fyrverkeri.

Miljøvennlig lys- og lasershow

Det trengs et forbud, og det bør komme fort. I stedet kan det arrangeres miljøvennlig lys- og lasershow, slik to svenske kommuner har innført. Vi bør markere det nye året med stillhet, vise at vi går inn i et nytt år der vi tar hensyn til andre og tar vare på livet rundt oss.

Les også

 1. Undersøkelse: 68 prosent er skeptisk til fyrverkeri på nyttårsaften

Publisert:
 1. Fyrverkeri
 2. Nyttårsaften

Mest lest akkurat nå

 1. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv

 2. Her er Jone Laugalands dom over Rogalands første elferje

 3. To lokale savnet-saker etterforsket som drap

 4. «Det var som jeg satt forrest i båten og så at det kom en tsunami som ingen andre så.»

 5. Stuen er en laftet stall og gulvet et gammelt kirkegulv: – Vi har kun kjøpt en sofa, og den angrer vi på

 6. Jeg er ateist, mannen min er kristen­konservativ. Det begynner å bli et stort problem