«Make the world great again», stopp Trump!

DEBATT: USA trenger verden for å være stor, og verden trenger USA. Ingen blir store ved å trø over lik. De som bestrider dette faktum, forveksler storhet med stormannsgalskap.

«Donald Trumps kollektive innreiseforbud for alle borgere fra Syria, Irak, Libya, Jemen, Iran, Sudan og Somalia er et klart brudd med de verdier USA forventes å stå for», skriver Christian W. Holst. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Christian W. Holst
  Christian W. Holst
  Engøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

President Donald Trumps allerede iverksatte og annonserte tiltak for på sitt vis å gjøre USA stort igjen, kan være i strid med intensjonene i den amerikanske uavhengighetserklæringen av 4. juli 1776: «Vi regner disse sannhetene som selvinnlysende at et hvert menneske er skapt likeverdig og utrustet fra sin Skaper med visse uløselige rettigheter, herunder retten til liv, frihet og søken etter lykke.»

Les også

Zakaria: Trump lager storartet sirkus, men hva med det han lovet velgerne?

Innreiseforbudet

Hans kollektive innreiseforbud for alle borgere fra Syria, Irak, Libya, Jemen, Iran, Sudan og Somalia er et klart brudd med de verdier USA forventes å stå for. Det spiller ingen rolle om de faktisk ikke er muslimer, eller at de er høyst reelle flyktninger fra land USA har vært med på å bombe sønder og sammen. Også de som har visum, skal holdes utenfor USA eller sendes ut. To høyesterettsdommere har heldigvis satt deler av innreiseforbudet til side, men vi ser hva Trump prøver seg på.

Solidaritet og samhandling er hva verden trenger – ikke korttenkt egoisme og proteksjonisme.

For øvrig er det verdt å merke seg at Saudi Arabia, Osama bin Ladens hjemland, fortsatt tilhører kategorien The Good Guys. Er det likevel alltid pengene som kommer først, ikke USAs sikkerhet?

Les også

Janne Stigen Drangsholt om satiren om Donald Trump og hans våpendragere: #sambaenerløs

Alternative fakta

Bare Amerika først mantraet til Trump faller på sin egen urimelighet. Solidaritet og samhandling er hva verden trenger – ikke korttenkt egoisme og proteksjonisme. Trump vil bygge en mur langs grensen til Mexico og la meksikanerne betale. En motreaksjon vil komme. Trump angriper internasjonal handel ved å ville innføre skyhøye tollbarrierer på importerte varer. Kina er utpekt som hovedfiende, men andre land får også sine pass påskrevet. Landene vil svare med samme mynt. Autoritative kilder som Bloomberg News frykter at en økonomisk krise like alvorlig som den i 1929 kan bli resultatet. Andre trekker også fram USAs provoserende linje overfor Kina i forbindelse med grensetvister rundt flere øygrupper i Sør-Kinahavet. Faren for en tredje verdenskrig anses som reell og økende.

Les også

Trump hyllet seg selv på massemøte

Trump skal ikke kunne unngå å høre vår protest.

Dette er bare noe av elendigheten Trump står bak: Kamp mot egen etterretning, uryddig forhold til Russland, presseforakt, klimaskepsis, stans i bidrag til enhver hjelpeorganisasjon som informerer kvinner – noen av dem utsatt for massevoldtekter – om abort, og sist, men ikke minst: Bøllete opptreden og bevisst løgn satt i system. Til og med været og antall frammøtte under innsettelsesseremonien gikk det an å lage alternative fakta på. Skinte solen? Ja vel? Hvorfor strevde da hans tilstedeværende forgjenger George W. Bush jr. så voldsomt med å få på seg regncapen?

Les også

Hva skjedde i Sverige, Trump?

«Make the world great again»

Også tidligere har USA fått erfare at det alltid er mye lettere å rive ned enn å bygge opp. Uavhengighetserklæringen gjaldt ikke for slavehandelen. Dette utløste den amerikanske borgerkrigen mellom sør- og nordstatene fra 1881 til 1886 med mer enn 620.000 døde. Den svarte befolkningen og indianerne får fortsatt ikke samme rettigheter som de hvite. I 1963 framfører borgerrettsforkjemperen Martin Luther King sin berømte tale «I have a dream» hvor han nettopp viser til uavhengighetserklæringen og drømmen om at hvite og svarte barn skal gis samme muligheter. Pete Seeger og andre følger opp med en rekke protestviser: «This Land is My Land», «We Shall Overcome» og «My Rainbow Race» eller «Barn av regnbuen» i Lillebjørn Nilsens språkdrakt. 40.000 mennesker sang den i øsende regnvær på Youngstorget i april 2012 i protest mot massemorderen og høyreterroristen Anders Behring Breivik:

Sammen skal vi leve

hver søster og hver bror,

små barn av regnbuen

og en frodig jord

Akkurat som for Breiviks vedkommende er dette neppe en strofe Trump vil like å nynne. Derfor må vi gjøre det i hans sted. Mobilisere til motstand og synge av full hals. Han skal ikke kunne unngå å høre vår protest. Hans ruvende posisjon kan bli skjebnesvanger for oss alle. Vi er nødt til å handle.

Les også

 1. Dansk professor mener Trumps uberegnelighet kan være bra for freden

 2. Trump med nye harde angrep på mediene

 3. Trump-administrasjonen har fått en mektig motstander: Sine egne etterretningstjenester.

Publisert:
 1. Internasjonal handel
 2. Martin Luther
 3. Anders Behring Breivik
 4. Jemen
 5. Mexico

Mest lest akkurat nå

 1. I en alder av 19 og 17 år har de vært på alle de 44 hyttene til Stavanger turist­forening

 2. Han har toppet hitlister i hele verden, men i Stavanger vil han alltid være sønnen til Bente og Oli

 3. Reaksjoner mot NRKs TV-bilder: Slik forsvarer kanalen vurderingene

 4. Butikktyv med kniv i Stavanger sentrum

 5. Her sikres «The Lovers» mot ny tagging

 6. Matspesialist Maggi Gausel gir deg 19 sunne oppskrifter