Havet er ikke en søppelplass

DEBATT: For to år siden godkjente regjeringen å dumpe 300 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden. Nå vurderer også gruveselskapet Titania sør i Rogaland å deponere slam i havet. Dette er ikke akseptabelt.

«De som fisker krabber i Jøssingfjord i dag, forteller at krabbene er svarte både inni og utenpå», skriver Telma Eckhoff Dagestad.

Debattinnlegg

 • Telma Eckhoff Dagestad
  Telma Eckhoff Dagestad
  Grønn Ungdom Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I september 2016 var verdens naturvernunion (IUCN) samlet på Hawaii. Her stemte 55 land over et vedtak om å stoppe all dumping av gruveavfall i sjøen. Norge og Frankrike var de eneste som var imot dette vedtaket, og som fremdeles tillater en slik form for miljøkriminalitet. Det er uakseptabelt.

Ødelegger fremtiden

Vi har mer enn nok kunnskap som viser at sjødeponi er en svært dårlig idé. På 1980- tallet dumpet gruveselskapet Titania flere millioner tonn med avfall i Jøssingfjord i Sokndal. Da deponiet i 1990 ble flyttet til land, var fjordbunnen dekket av et 50 meters tjukt lag med slam.

Nylig påviste Havforskningsinstituttet og universitetet i Bergen at Jøssingfjord fortsatt er ødelagt etter utslippene 30 år tilbake i tid. (Artikkel nrk.no 25.05.17). De som fisker krabber her i dag, forteller at krabbene er svarte både inni og utenpå. Ved å dumpe gruveavfall i havet ødelegger man livsgrunnlaget flere tiår fram i tid.

Les også

Hav eller land? Hvor bør Titania deponere gruveslam i framtiden?

Les også

Gruveslam fra Titania kan igjen ende i havet

Forbud mot sjødeponi nå

Verdiene i havet er enormt viktige for Norge, vi har alt å vinne på å ta vare på de fornybare sjøressursene våre. Hvis vi på nytt tillater sjødeponi i Sokndal, setter vi viktige gyteområder for reker, sild, og en mengde andre fiskearter på spill. Det er svært uklokt. Vi i De Grønne mener tiden er overmoden for at også Norge får et forbud mot sjødeponi. Havet er ikke en søppelplass.

Les også

 1. Se det enorme deponiet til Titania. Hvor skal de gjøre av gruveslammet i framtiden?

 2. Kun Norge og Tyrkia tillater gruveavfall i sjøen

 3. Aksjonister i Førdefjorden har fått bøter til 800.000 kroner

Publisert:
 1. Jøssingfjord
 2. Titania
 3. Førdefjorden
 4. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Har du sett nordlys i kveld?

 2. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 3. Nordlyset danset på høsthimmelen

 4. 20 vil bli ny Kolumbus-sjef

 5. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 6. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak