Karadzic: Dom med bismak

DEBATT: Dommen har falt. Endelig har min og alle andre ofres drøm gått i oppfyllelse.

Publisert: Publisert:

«Selv om vi måtte vente i 21 år, er vi nå glade for at folkemordtiltalte Radovan Karadzic får sin dom», skriver Sukrija Meholjic.

Debattinnlegg

  • Sukrija Meholjic
    Overlevende etter massakren i Srebrenica
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Selv om vi måtte vente i 21 år, er vi nå glade for at folkemordtiltalte Radovan Karadzic får sin dom. Han ble dømt på 10 av de 11 tiltalepunktene, knyttet til folkemord i Srebrenica, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Som offer er jeg ute etter rettferdighet

For mild dom

To av tiltalepunktene dreide seg om folkemord. Han ble frikjent for det ene. Straffen var meningsløst mild – bare 40 år! Selv trodde jeg at han skulle få livstid. Hvem fortjener livstid hvis ikke han? Det er ufattelig at Haag-domstolen mener at det ikke er tilstrekkelige bevis for å dømme Karadzic for å være ansvarlig for folkemord i sju bosniske byer. Uten hans bidrag ville vel ikke drapene på sivile vært mulig. Hvordan han kan bli dømt bare for folkemord i Srebrenica når alle vet at hele Bosnia var en stor Srebrenica? Folkemord er ikke en forbrytelse mot territoriet, men en forbrytelse mot en bestemt etnisk eller religiøs gruppe.

Ikke avskrekkende

Enhver dom og straff må være betimelig, rettferdig og lærerik. Denne dommen er feil. Dommen er ikke rettidig, er ikke tilsvarende, og er ikke oppdragende fordi Karadzic ikke angrer de blodige handlingene han gjorde og ble dømt for. Hvilke signaler sender Haag-domstolen til alle nåværende og potensielle forbrytere overalt i verden med denne kjennelsen som er en miks av mye politikk, noe rett og lite grann rettferdighet? Etter denne dommen frykter jeg at fremtidige krigsforbrytere vil føle seg trygge på at deres forbrytelser vil gå ustraffet.

Må innrømme ansvar

Symbolsk, var dette den største dommen i Haags historie (Unntatt Milosevic som ikke rakk å bli dømt før han døde i fengslet). Hvis Karadzic skapte Republika Srpska (RS), hvis han var president og øverstkommanderende for de væpnede styrker, da er også RS ansvarlig og skyldig, om ikke juridisk, men absolutt ideologisk, politisk, institusjonell og moralsk. Kan RS som et rent krigsprodukt overleve dette?

Det vil være tragisk hvis serbere ikke er villige til å akseptere Karadzics dom, ikke innrømme sin skyld og ansvar for folkemordhandlinger. De må oppleve en katarsis (renselse), ta et skikkelig oppgjør med egen fortid, unnskylde seg. De dømte serbiske krigsforbrytere må ikke anses som helter, og de må ikke få oppkalt offentlige institusjoner etter seg. Dette er den eneste riktige veien til å begynne å bygge en forsoningspolitikk og samarbeid på Balkan. Hvis det ikke skjer blir det vanskelig å se soloppgang i den bosniske horisonten.

Vil ha rettferdighet

Som offer er jeg ute etter rettferdighet. Retten må skje fyldest. Men å oppnå rettferdighet, er mye mer enn Haag-domstolen klarer å gjøre. Dessverre er det slik at rettferdighet i vårt samfunn fortsatt behandles som et ideal og noe vi bare kan håpe på, men ikke får det til. Det er på tide å endre logikken når det gjelder krigsforbrytelser og beskytte ofrene for forbrytelser, ikke gjerningsmennene. Siden det varsles anke fra begge sider håper jeg at Haag-domstolen skal bringe mye mer rettferdighet i sin endelige dom.

Publisert:

Les også

  1. Karadzic dømt for krigsforbrytelser i Bosnia

  2. Viktig avklaring frå domstolen i Haag

  3. Radovan Karadzic får sin dom - til slutt

  1. Debatt