"Fritt behandlingsvalg er viktig for pasientene"

DEBATT: Mens Arbeiderpartiet går på autopilot og tilbyr gamle løsninger, jobber regjeringen for å redusere ventetidene og sikre at pasienter får rask og god behandling.

«Fritt behandlingsvalg er en bred reform som reduserer ventetidene og stimulerer de offentlige sykehusene til å bli mer effektive», skriver Bent Høie.

Debattinnlegg

 • Bent Høie
  Bent Høie
  Helse- og omsorgsminister (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Aftenbladet 19. januar påstår Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Ruth Grung og Tove Karoline Knutsen at jeg bare flytter penger fra offentlig til privat sektor. De spør hva det er jeg egentlig vil med helsetjenestene.
Svaret er enkelt. Mitt og regjeringens mål er å skape pasientenes helsetjeneste. En helsetjeneste der pasienten får rask behandling, og valgfrihet til å velge det tilbudet som passer dem best.

Befolkningen skal få rettferdig fordelt helsehjelp etter behov, mens de betaler etter evne over skatteseddelen.

Køene går ned

Resultatet av regjeringens politikk er høyere budsjettert vekst i pasientbehandlingen enn det den rød-grønne regjeringen fikk vedtatt gjennom sine åtte år. Ventetidene og køene går ned. 80.000 færre mennesker står i helsekø.

La det ikke være noen tvil. Det er bred enighet om å verne om vår løsning med en offentlig finansiert helsetjeneste. Befolkningen skal få rettferdig fordelt helsehjelp etter behov, mens de betaler etter evne over skatteseddelen. Men i motsetning til Arbeiderpartiet er det ikke avgjørende for regjeringen hvem som utfører helsehjelpen. Vi benytter gjerne private helseinstitusjoner dersom det gir pasienten større valgfrihet og bedre og raskere behandling.

Les også

Høie vil redusere ventetiden ved fritt behandlingsvalg

Under den forrige regjeringen så vi økende helsekøer og ventetider, samtidig som de valgte å ikke utnytte ledig kapasitet hos private og ideelle aktører. For å snu på denne negative trenden, har jeg innført fritt behandlingsvalg. Jeg har bedt helseregionene om å øke sine kjøp gjennom anbud. Dette er ikke flytting av penger mellom offentlig og privat sektor, men et tiltak som gir mer og raskere helsehjelp til pasientene.

Undergraver ikke det offentlige

Fritt behandlingsvalg er en bred reform som reduserer ventetidene og stimulerer de offentlige sykehusene til å bli mer effektive. Ved å overføre makt fra systemet til pasienten, må sykehusene finne nye og bedre måter å gi god og rask behandling. Når regjeringen i tillegg fjerner det øvre taket på hvor mange pasienter et sykehus kan behandle, øker aktiviteten ytterligere.

Jeg vil ikke tilbake til en todelt helsetjeneste, hvor de som hadde råd til det kunne kjøpe seg rask helsehjelp, mens de med dårligere råd ble stående i lange køer.

Fritt behandlingsvalg bidrar ikke til å undergrave den offentlige spesialisthelsetjenesten. Snarere tvert imot.
Når jeg leser Arbeiderpartiets velkjente kritikk, stiller jeg meg selv spørsmålet om hva som er deres alternative løsninger for å redusere helsekøene? Grung og Knutsen nevner bare én ting. De vil ha det samme samarbeidet med private og ideelle aktører som de hadde de åtte årene de satt i regjering.

Les også

Høie legger fram omstridt reform

Jeg vil ikke tilbake til en todelt helsetjeneste, hvor de som hadde råd til det kunne kjøpe seg rask helsehjelp, mens de med dårligere råd ble stående i lange køer. Jeg vil ikke tilbake til en helsetjeneste der den enkelte må tilpasse seg systemet. Jeg ønsker å gi den enkelte rett til å velge et tilbud som passer for seg.

Vi endrer lover

Det er fortsatt mange pasienter som venter for lenge på behandling. Det skaper utrygghet for pasienter og pårørende. Derfor fortsetter regjeringen å arbeide for reduserte ventetider ved å ta i bruk et mangfold av aktører i offentlig og privat sektor.

Vi tar ulike grep på mange områder for å gi pasienter og brukere mer medbestemmelse og medvirkning. Vi endrer lover. Vi endrer arbeidsmåter. Vi endrer organisering. Men vi må også endre kulturer. For det regjeringen vil er å bygge pasientens helsetjeneste.

Les også

 1. Slutt på de sterkestes rett i helsevesenet

Publisert:
 1. Tove Karoline Knutsen
 2. Ruth Grung
 3. Sykehus
 4. Bent Høie
 5. Regjeringen

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

 2. Du vett, mååååden han seie det på

 3. Kvelden tilhørte Froddien

 4. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 5. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 6. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt