Jeg er opptatt av å høre etter når noen forteller om kritikkverdige forhold

DEBATT: Jeg er opptatt av å høre etter når noen forteller om kritikkverdige forhold i helsetjenesten, enten det er pasienter, pårørende, ansatte eller journalister.

«Jeg er glad for at mediene setter søkelys på bruk av tvang i helse- og omsorgstjenesten, enten det er Aftenbladet eller VG. De er med på å gjøre oss alle oppmerksomme på hvor viktig det er med streng regulering og høy bevissthet om tvangsbruk overfor syke og sårbare mennesker», skriver Bent Høie. Foto: Carina Johansen

Debattinnlegg

 • Bent Høie
  Bent Høie
  Helse- og omsorgsminister (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg husker ikke når jeg første gang hørte at det brukes for mye tvang i helse- og omsorgssektoren. Men det var lenge før jeg ble statsråd. De fleste som kjenner sektoren har nok fått med seg at arbeidet for å få ned bruken av tvang ikke har gitt resultatene man håpet på.

Les også

Sivilombudsmannen vil undersøke tvangsbruken ved SUS

Forslag til lovendringer

Jeg har også hatt kontakt med pasienter og pårørende som har ment at det brukes for mye tvang innen psykisk helsevern. Dette er de viktigste årsakene til at jeg begynte å se på hva vi kunne gjøre for å få ned tvangsbruken etter at jeg overtok ledelsen av Helse- og omsorgsdepartementet.

I fjor arbeidet departementet mitt og jeg med forslag til lovendringer som gir pasienter i psykisk helsevern mer medbestemmelse ved bruk av tvang. Vi arbeidet også med å sette ned et utvalg som skulle se på tvangsreglene i hele helse- og omsorgssektoren.

Mindre bruk av tvang og bedre rettssikkerhet for pasientene var det overordnede målet med både lovendringene og utvalget. Da VG satte søkelys på tvangsfeltet i vår, jobbet vi for fullt med dette. VGs saker om mangelfull rapportering i vår og feil bruk av tvang i høst har dokumentert ting vi trodde – men ikke visste. Dette følger jeg selvsagt opp.

Les også

Sykehuset beklager tvangsbruken

Glad for søkelyset

Ansvaret for å få mindre bruk av tvang og riktig bruk av tvang ligger på ledernivåene i helsetjenesten. Det ligger på meg som helse- og omsorgsminister, det ligger på direktørene i de regionale helseforetakene, på sykehusdirektørene og klinikklederne. Jeg er glad for at mediene setter søkelys på bruk av tvang i helse- og omsorgstjenesten, enten det er Aftenbladet eller VG. De er med på å gjøre oss alle oppmerksomme på hvor viktig det er med streng regulering og høy bevissthet om tvangsbruk overfor syke og sårbare mennesker.

Les også

Nødvendig tvangsbruk redder liv

I høst fikk jeg spørsmål fra VG hvordan jeg opplevde at profesjonene i psykiatrien selv så på omfanget av bruken av tvang. Jeg svarte at jeg opplevde at de anerkjente at dette var et generelt problem, men at ingen tok kontakt og sa at vi har et problem hos oss. Dette får Målfrid J. Frahm Jensen til å spørre om jeg har selektiv hørsel. Hun har skrevet til meg at hun opplevde seg utsatt for trakassering etter å ha ytret seg kritisk om tvangsbruk som erfaringskonsulent ved Stavanger Universitetssykehus. Jeg husker henvendelsen hennes godt. Hun har også fått svar. Men jeg oppfattet ikke henvendelsen hennes som et varsel fra en behandler eller en pleier om feil bruk av tvang i behandlingen.

Les også

Tvangsbruk i psykiatrien skal ned

Jeg er enig

Jeg er opptatt av å høre etter når noen forteller om kritikkverdige forhold i helsetjenesten, enten det er pasienter, pårørende, ansatte eller journalister. Jeg er enig med Frahm Jensen og andre som sier om tvangsbruken at vi skulle gjort mer, og at vi skulle gjort det tidligere. Men jeg er aller mest opptatt av at vi skal gjøre noe med det vi har hørt – og at vi skal gjøre det nå.

Les også

 1. Flertall ønsker tvangsbruk i psykiatrien

Publisert:
 1. Psykisk helsevern
 2. Helse- og omsorgsdepartementet
 3. Psykiatri
 4. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Åtte smittet på skip i Stavanger

 2. Under landslagets frokost tok treneren Thorstvedt til side. Han fryktet det verste. Så kom meldingen som sjokkerte 22-åringen.

 3. Fant sovende mann på stuegolvet

 4. Begge sjåførene fortsatt på sykehus

 5. Smitte ved videregående skole

 6. Først kom koronaen, så konkursen. Alt var mørkt. Så ringte telefonen, og alt snudde