Grådighetskultur i Coop

HISTORIE: Tenk om dagens ledere hadde hatt litt av den ånden og innstillingen som pioner i Stavanger-kooperasjonen Knud Knudsen representerte.

Debattinnlegg

 • Jan S. Knudsen
  Stavanger
Publisert: Publisert:

Jeg viser til «Debatten» sendt på NRK torsdag 16. mars der det ble diskutert lederlønninger bl.a. i COOP. Skuffende var det at ingen av nevnte ledere ville stille opp i programmet på grunn av «for kort varsel». Dette vitner om total mangel på respekt ovenfor medlemmene.

Lederlønninger og pensjoner i deler av COOP-systemet varierer fra ca. 5 til 11 millioner kroner. Topplederen, Thorbjørn Skei, som har lønn/pensjon på ca. 11 millioner, har i tillegg en avtale der han kan gå av ved fylte 62 år om han ønsker. Uansett vil han få utbetalt 3,5 millioner enten han går av eller ei.

Stavanger har hedret ham med en liten gatestump på Mariero.

Foregangsmann

For å sette dette i et litt historisk perspektiv, så vil jeg trekke frem Knud Knudsen, en foregangsmann og pioner for Stavanger-kooperasjonen. Han var min fars onkel og arbeidet ved Stavanger Støperi og Dok. Han hadde bare en dårlig folkeskoleeksamen, men leste senere svært mye på egen hånd.

I flere sammenheng viste han senere solide kunnskaper innen økonomi og juss. Han deltok energisk i arbeidet med å starte Forbruksforeningen Økonom som ble selve livsverket hans, han var og pådriveren for å starte Produksjonsselskapet Samhold.

Han arbeidet som kasserer, en jobb han utførte etter arbeidstid. Arbeidet i Økonom ble etter hvert så omfattende at han i 1909 (38 år gammel) gikk fra en godt betalt jobb på «Støperiet» til en dårlig betalt jobb som forretningsfører i Økonom.

I 1915 var Knudsen helt nedslitt og han ble borte fra Stavanger i to år. Familien flyttet til Kvinesdal hvor de drev farsgården. I 1917 var han tilbake til arbeidet i Økonom. I 1923 (56 år gammel) sviktet igjen kreftene og han fikk konstatert en alvorlig sykdom. I forbindelse med at han ble syk og hans langvarige innsats bevilget Økonom han en liten pensjon.

Frasa seg pensjonen

I 1931 var det stor arbeidsledighet i Stavanger og 1/3 av medlemmene i Økonom var arbeidsledige. For å avhjelpe den meget vanskelige situasjonen i byen tok Økonom, Samhold og Bikuben samfunnsansvar og gikk inn med kapital i Rosenberg for på den måten skaffe arbeidsplasser. De ble dermed den største lokale aksjonær. Målet med investeringen var ikke profitt, men å skaffe arbeid til folk. Samme år skrev Knudsen brev til Økonom der han frasa seg pensjonen da det var mange som hadde det verre enn ham.

Knud Knudsen døde i 1936, 69 år gammel. Han var en idealist og en bauta innen Stavanger-kooperasjonen, som han ofret helsen for. Stavanger har hedret ham med en liten gatestump på Mariero.

Tenk om dagens ledere hadde hatt litt av den ånden og innstillingen som Knudsen representerte og ikke den grådighetskulturen en opplever i enkelte kretser i dag.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Knud Knudsen

Mest lest akkurat nå

 1. Ansatt på Kvadrat-butikk koronasmittet

 2. Du kan samle noen i nabolaget til 17. mai-fest – men du må varsle kommunen

 3. Det røde huset på Madla solgt etter heftig bud­runde

 4. Kraftig økning i henven­delser om spill­avhen­gighet under pande­mien. – Den verste fienden er alene­tiden

 5. Hvor mye kaffe kan du drikke? Ny stor rapport om koffein i mat, drikke og kosmetikk bekymrer.

 6. Flere hundre i tett markering for Palestina i Stavanger sentrum