Reiselivet og myndighetene må ta større ansvar for fotturisters sikkerhet

KRONIKK: Villmarksturisme kan bli en stor og lønnsom næring, men den må gjøres mer bærekraftig og tryggere.

«Det er et paradoks at et lite firma i sin tid ble dømt for grov uaktsomhet etter en dødsulykke i Sirdal, mens AS Norge i flere år har pushet all verdens turister inn i den norske fjellheimen uten å ta informasjonsansvaret som loven pålegger dem. Er ikke det også uaktsomt?» spør Sindre Bø. Her frivillige og helikoptertransport for å lete etter en savnet, dansk 12-åring ved Kjerag i 2002.

Debattinnlegg

 • Sindre Bø
  Sindre Bø
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Historien har en tendens til å gjenta seg. På ny kommer sommeren med tusenvis av turister i kø opp til Preikestolen og Kjerag og påfølgende redningsaksjoner av folk som snubler i sin egen inkompetanse. Hvis ikke det kommersielle reiselivet og myndighetene tar større ansvar for dette menneskelige trafikkinfarktet, vil det profesjonelle og frivillige redningsapparatet bli overbelastet.

Selv er jeg friluftsliv-entusiast som gjerne ser at flere mennesker får oppleve verdien av å ferdes i naturen, men ikke for enhver pris. De norske fjellvettreglene er oppdatert, men redningsstatistikken viser at svært mange nordmenn ikke etterlever dem. For utlendinger som kommer til norsk natur er fjellvettreglene stort sett komplett ukjente.

Min påstand er at flere turister har kommet til skade eller omkommet i den norske naturen som følge av ukritisk markedsføring fra det offentlige enn fra private aktører.

Uaktsomt av reiselivsnæringen

Norske myndigheter – i vid forstand – tar ikke denne virkeligheten innover seg. Alt fra statlige etater som dimensjonerer det norske redningsapparatet til offentlige reiselivsselskaper som Greater Stavanger til Innovasjon Norge til Fjord Norway og Norwegian Centres of Expertise: Dere markedsfører ikke et sikkert nok reiseliv. Dere promoterer norsk natur massivt, men tar ikke høyde for tilstrekkelig HMS og beredskap.

Det er et paradoks at et lite firma i sin tid ble dømt for grov uaktsomhet etter en dødsulykke i Sirdal (Dorgefoss-dommen), mens AS Norge i flere år har pushet all verdens turister inn i den norske fjellheimen uten å ta informasjonsansvaret som loven pålegger dem. Er ikke det også uaktsomt?

Min påstand er at flere turister har kommet til skade eller omkommet i den norske naturen som følge av ukritisk markedsføring fra det offentlige enn fra private aktører.

Les også:

Les også

Skal lage risikoanalyse for Preikestolen

Reiselivsnæringen elsker å slå om seg med kåringer i Lonely Planet og National Geographic om hvor eksepsjonelt fin natur vi har
Pasient med kraftig overtråkk og mulig brudd fraktes ut av Preikstolen-området av Norsk Folkehjelp sist søndag. De glade frivillige til venstre (forfra) er Kristian Pettersen, Jan Andor Næss og Morten Næss, og til høyre (forfra) Tore Jan Falkeid Grønning, Ole Tom Guse og Kenneth Vasstveit. Slik innsats har sin pris, av og til innebærer den også risiko, og hvorfor skal bare frivillige betale den? spør Sindre Bø.

En lang vei å gå før det er trygt nokJeg skriver dette som privatperson, men har flere hatter på hodet. De siste 20 årene har jeg vært medlem av Rogaland Alpine Redningsgruppe, en av mange frivillige grupper som hjelper folk i nød. I tillegg har jeg lenge jobbet i Proactima med beredskap og krisekommunikasjon, og jeg har en master i samfunnssikkerhet, hvor blant annet krisehåndtering under redningsaksjoner i naturen ble studert. Videre har jeg ved flere anledninger bistått Ryfylke Friluftsråd med tilrettelegging av bærekraftig friluftsliv, jeg har deltatt som sikringsassistent under filminnspillinger på Kjerag og Preikestolen og arrangert kommersielle turer for turister langs Lysefjorden. Så dette utspillet har hatt et langt svangerskap.

For meg har det lenge vært åpenbart at Sørvest-Norge har et vanvittig potensial som reiselivsdestinasjon, men det blir mer og mer tydelig at vi har en vei å gå for å gjøre næringen trygg og profesjonell. Det er påfallende hvordan det kinesiske kjøpet av et hotell på Jørpeland har ristet Næringsforeningen ut av oljeskodda og fått fart på reiselivssatsingen. Reiselivsnæringen elsker å slå om seg med kåringer i Lonely Planet og National Geographic om hvor eksepsjonelt fin natur vi har. Det virker som resten av verden måtte peke på den norske gråsteinen for å få oss til å forstå at vi sitter på gull.

Les også

Gondol, casino eller et badeland? Det mangler ikke på forslag når den kinesiske milliardæren Dong Guo har kjøpt Verkshotellet på Jørpeland og vurderer nye investeringer.

Har reiselivsnæringen tatt innover seg hvor hardt arbeid dette er, mentalt og fysisk?

Ikke dimensjonert for masseturismen

Den utløsende årsaken til denne kronikken er det eksplosive antallet redningsaksjoner ved Preikestolen, Kjerag og Trolltunga – de tre naturlokomotivene i sørvest. Jeg har grenseløs respekt for innsatsen til Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Roverne og de andre frivillige gruppene i norsk fjellheim. Den er helt enorm! De alpine redningsgruppene lever et bedagelig liv til sammenligning.

Det offisielle norske redningsapparatet er ikke dimensjonert for trafikken som kommer på Preikestolen, Trolltunga og Kjerag. Når den norske staten og det kommersielle reiselivet inviterer til masseturisme i naturen med venstre hånda, må høyre hånda følge etter og sørge for bedre kapasitet på infrastrukturen ute i felten.

Et minimum er å sikre de frivillige gruppene bedre vilkår. Har reiselivsnæringen tatt innover seg hvor hardt arbeid dette er, mentalt og fysisk? Aner de hvor mye trening som ligger bak og hvor ressurskrevende dette er? Bare på en storstilt redningsaksjon på Kjerag en gang, talte jeg 60-70 personer – amatører og profesjonelle – som var i sving gjennom to–tre døgn for å redde én person.

Les også

- Vi var heldige med at det allerede var mannskaper ute da neste alarm kom. Det er lettere når hendelser skjer i helgene. Når folk er på jobb i ukedagene, kan det være mer problematisk. Og da har vi lengre reaksjonstid.

Av og til får jeg følelsen av at jo flere turister vi kan pøse inn, jo bedre er det. Produktpakker og lønnsomhet er mantraene, men i det lange løp kan dårlig infrastruktur og rovdrift på redningsmannskap gå ut over både pakker og penger. Regulering av folkemassene kan fort bli aktuelt, enten vi vil det eller ei. Norsk natur er attraktiv fordi den er uberørt, men hvis vi tillater den ekstreme pågangen av dårlig informerte og uforberedte fotturister som myndighetene legger opp til, blir den samme naturen sterkt påvirket. I tillegg vil ulykker skje, mange av dem unngåelige, og redningsapparatet blir tilsvarende overbelastet.

Jeg frykter mange av oss tenker: «Så dumme de utenlandske turistene her! Går til Preikestolen uten skikkelige klær, haha! De går til og med på do i naturen, øøhh!!»

Kanskje er det heller vi som er dumme, som har lokket dem hit uten å forberede dem skikkelig. Og som ikke har tilstrekkelig infrastruktur. Først i år er det blitt brukbar mobildekning ved Trolltunga.

Les også

Stemmer det at folk går med høye hæler til Preikestolen?Klikk på bildet og se det avslørende bildegalleriet

For meg er dette mer forsvarlig reiselivsdrift enn den offentlig finansierte promoteringen av Preikestolen og Trolltunga der turistene ukritisk slippes løs i norsk natur.

Fraværende som tema

De siste årene har jeg deltatt på ulike reiselivsseminar i offentlig og privat regi. Ofte blir jeg sittende og lure: Sikkerheten da? Hvis jeg spør etter beredskapsplaner, syns alle at dette er en god idé. Senest nå i april, på det store reiselivsseminaret i regi av Næringsforeningen i Stavanger-regionen, var det påfallende å se hvor lite alt som har med sikkerhet framheves. I all hovedsak var det kommersielle aktører på deltakerlista, jeg fant knapt noen fra frivillige redningsorganisasjoner.

Vi må innse at det som er en søndagstur for oss, oppleves som skummelt og farlig for utlendinger. Johannes C. Apon i Outdoorlife Norway og andre naturguider med spesialutdanning tar seg betalt for å ta med kunder til Preikestolen og Kjerag på en trygg måte. For meg er dette mer forsvarlig reiselivsdrift enn den offentlig finansierte promoteringen av Preikestolen og Trolltunga der turistene ukritisk slippes løs i norsk natur.

Les også

Rasteforbud og sluser kan bli innført på Preikestolen hvis det blir et problem med for mange ute på stupet samtidig. Det vurderes også andre tiltak for å styre den ustoppelige turiststrømmen.

På neste reiselivsseminar bør representanter fra Hovedredningssentralen, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Roverne med flere være spesielt invitert.
Turister i naturen blir reddet i andre land også, men er de uaktsomme, er det ikke gratis.

Se til Alpene! Dessverre er tiden inne for å tenke radikalt nytt, kanskje til og med å bryte med norske friluftstradisjoner. Se til Alpene: Dersom du trenger helikopterredning fordi du har skadet deg eller på andre måter vært uaktsom, så kommer det en regning. Kostnaden for en skikjører på villspor kan bli titusenvis av kroner. Det er helt greit å forholde seg til. Vi kjøper forsikring og er mer forsiktige enn vi ellers ville vært. Naturen får en terskel, og det er bra. Norge er et av få land der alle alltid blir reddet kostnadsfritt (i praksis), men en slik beredskap hadde aldri gått uten innsatsen fra de frivillige redningsgruppene.

«Det er våre gjester dere henter ut, takk! Hva kan vi gjøre for dere?»

Dersom vi skal opprettholde prinsippet «fritt fram for alle, og alle blir reddet gratis», må myndigheter og reiseliv bla opp. Kunnskapen, infrastrukturen og beredskapen er god nok for den trafikken som var i går, men knapt nok for den som er i dag, og i hvert fall ikke for den som kommer i morgen. Personlig ønsker jeg ikke dette, men i framtiden kan vi bli nødt til å plassere profesjonelle redningsfolk ved Preikestolen som er i døgnberedskap i høysesongen. Alternativt må vi begrense menneskestrømmen inn i naturen også i Norge.

På neste reiselivsseminar bør representanter fra Hovedredningssentralen, Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Roverne med flere være spesielt invitert, og de bør få komme gratis. Ikke bare det, noen av dem burde stå på talerstolen, og en samlet reiselivsnæring burde sitte i salen med notatblokka klar og si: «Det er våre gjester dere henter ut, takk! Hva kan vi gjøre for dere?»

Les også

 1. Intervju med Sindre Bø: – Jeg får følelsen av at jo flere turister vi kan pøse inn, desto bedre er det

 2. Mer fysisk aktivitet gir mindre mobbing

 3. Stavanger kan si hva de vil, men Sandnes er størst og har finest natur

Publisert:
 1. Debatt
 2. Preikestolen
 3. Trolltunga
 4. Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger