Ytringsfrihet, boller og baluba

DEBATT: I Sirdal ble ungdommer nektet av kommunen å møtes på grupperom i friminuttene for å holde andakt. Her ble begrunnelsen at bolleserveringen på samlingen kunne føre til at folk kom for å spise boller, og at de fikk høre en andakt der mot sin vilje.

«Det er ikke snakk om at elever tvinges med til å delta på andakt, bønn og bollespising mot sin vilje», skriver Karl Tobias Hansen, om bolleserveringen i Sirdal. Foto: Kristian Jacobsen

Debattinnlegg

 • Karl Tobias Hansen
  Karl Tobias Hansen
  Student, Sentralstyret for De Kristnes Ungdom
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I et brev fra kommunen stod det følgende: «Det bør således ikke være servering på møtene som kan oppfattes som et lokkemiddel for deltagelse.» Kommunen snudde i saken og kom med innstillingen om at ungdommen fikk lov til å møtes, men at de må senke fokuset på matservering.

Grunnleggende rettigheter

Situasjoner som dette er med å gjenspeile et sekulært, trangsynt og intolerant syn på religionsutøvelsens plass i det offentlige rom. Man skal ikke lete lenge i lovverket før man finner ut at ytringsfrihet og trosfrihet er grunnleggende rettigheter i Norge. Det er ikke snakk om at elever tvinges med til å delta på andakt, bønn og bollespising mot sin vilje. Det er heller snakk om et frivillig elevstyrt engasjement, som har vært tillatt på skolen i mange tiår.

Hva blir resultatet av slike strenge påbud og begrensninger fra kommunens side? Det er intet annet enn destruktivt at elever må gå på tåspissene og være nervøse fordi de ikke føler seg ivaretatt til å fritt møtes i friminuttene og snakke om det som er viktig for dem.

Rektorer og skoleeiere bør være begeistret over elevengasjement og elevstyrte aktiviteter. Særlig helt frivillige aktiviteter som foregår i elevenes friminutt. Dette er essensielt for et gryende og inkluderende mangfold i skolen.

Positive bidrag

De Kristnes Ungdom ser politiske og religiøse skolelag som positive bidrag fra elevene selv, og da skal kommunene og rektor ikke hindre oppstart av nye lag. En kan heller ikke forhindre og forskjellsbehandle utlån av klasserom til slike elevaktiviteter. I tråd med dette mener vi videre at staten skal legge til rette for at alle innbyggere skal kunne utøve sin tro i frihet og trygghet, og sikre alle trossamfunns fulle frihet i lære og ansettelsessaker.

Les også

 1. Sirdal kommune forbyr kristne skolelag å servere bakervarer på skolene

 2. Sirdal hevder at de ikke har innført bolle-nekt

 3. Alle vet jo at man kan bli kristen av å spise for mye boller

Publisert:
 1. Debatt
 2. Skole og utdanning
 3. Rettigheter
 4. Trossamfunn
 5. Skolepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. 20 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Uventet suksess i Telemark fikk fem hoteller i Rogaland til å tenke nytt

 3. Gammel Viking-helt hjelper Brann i jakten på ny sportssjef

 4. Høyre-profil lanserer massive kommunesammenslåinger i Rogaland: Vil bruke tvang

 5. «De er søsken med samme kosthold. Hvorfor er én smal og én rund?» Dette svarer eksperten

 6. Tidligere barnehageansatt tiltalt for overgrep