Vi nekter å gå mer ned på kvalitet

Hvis rådmannens budsjett i høst krever flere reduksjoner i forhold til sykehjemmene, må det bli å redusere antall sykehjemsplasser, for vi nekter å gå mer ned på kvalitet og tilskuddet til det enkelte sykehjem.

«Sammenlignet med de andre større byene i Norge har Stavanger flere sykehjemsplasser enn gjennomsnittet», skriver leder av levekårsstyret i Stavanger Kåre Reiten i Stavanger Høyre.

Debattinnlegg

 • Kåre Reiten
  Kåre Reiten
  Leder, Levekårsstyret i Stavanger (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I et leserinnlegg i Aftenbladet 14. oktober kritiserer Ann H. Mæle eldreomsorgen i Stavanger. Hun viser til flere kritiske innlegg i avisen om forholdene på våre sykehjem, og hun lurer på hvorfor politikerne ikke svarer. Jeg skal her forsøke å gi henne noen svar på hennes spørsmål.

Sammenlignet med de andre større byene i Norge har Stavanger flere sykehjemsplasser enn gjennomsnittet. Pasientene på landets sykehjem er mye sykere enn tidligere. Likevel viser undersøkelser at Stavangers sykehjemspasienter er noe «lettere» enn gjennomsnittet for landet, og at vi bruker litt mer penger per sykehjemsplass enn andre byer. Ut fra dette kan det vanskelig hevdes at vi «stuer bort de gamle som i Østblokkland» slik Mæle hevder.

Bemanningen på natt er på noen sykehjem lavere enn ønskelig, og sykehjemmenes budsjetter er nå så anstrengte at det tåles ikke flere reduksjoner.

Fantastisk jobb

Stavanger kommune har reduserte skatteinntekter pga. olje-nedturen, og utgiftene på sosialbudsjettet øker pga. økende arbeidsledighet. Dette har medført at både sykehjemmene og skolene har fått merke dette i form av trangere budsjetter. Våre ansatte på byens sykehjem gjør en fantastisk jobb, selv med trangere budsjetter. De aller fleste pasientene opplever god pleie og omsorg, men det er ikke tvil om at det er dager der de ansatte føler at det er for travelt, og at de ikke får gitt den pleie og omsorg som de ønsket. Som en sykehjems-styrer sa til meg nylig: «De aller fleste dagene gjør vi den gode jobben vi ønsker, men det er nå litt for mange dager at vi går hjem fra jobb og føler at vi ikke har kunnet gi den pleie og omsorg som beboerne fortjener.»

Bemanningen på natt er på noen sykehjem lavere enn ønskelig, og sykehjemmenes budsjetter er nå så anstrengte at det tåles ikke flere reduksjoner. Hvis rådmannens budsjett i høst krever flere reduksjoner i forhold til sykehjemmene, må det bli å redusere antall sykehjemsplasser, for vi nekter å gå mer ned på kvalitet og tilskuddet til det enkelte sykehjem.

Les også

- Ingen tør snakke høyt om den uverdige eldreomsorgen

Stavanger kommune holder nå på med en større omlegging av eldreomsorgen i et prosjekt som vi har kalt «Leve Hele Livet». Det går ut på aktiv opptrening av eldre som blir syke, slik at de kan leve lengre selvstendige liv og bo hjemme lengre enn før. Dette gjør vi fordi de aller fleste ønsker å bo hjemme lengst mulig, men også fordi at økningen i antall eldre fremover krever at vi tenker nytt , og ikke bare snakker om sykehjemsplasser.

Det heter seg at politikere lover og lyger, og jeg har ikke sansen for noen av delene.

Vi bygger ikke en gigantisk bomaskin i Østre bydel, som Mæle hevder. Lervik sykehjem blir tvert imot et supert moderne sykehjem som skal erstatte tre gamle utslitte sykehjem. Både beboere og ansatte har noe å glede seg til når vi tar dette i bruk om vel ett år.

Krevende budsjett

Det heter seg at politikere lover og lyger, og jeg har ikke sansen for noen av delene. Om to uker legger Stavangers rådmann frem et budsjett for 2017 som kommer til å bli krevende. Jeg kommer selvsagt til å kjempe for en størst mulig pott til levekårsområdet, men «alle vil ha». I så måte er det veldig bra at Mæle og andre gjennom mediene påpeker svakheter i vår eldreomsorg som bør rettes på. Fortsett med det, og du kan være sikker på at vi politikerne leser det, selv om vi ikke alltid svarer i avisene.

Det er gjennom seriøst politisk arbeide innad i partiene at resultater skapes når et budsjett skal vedtas, men press og kritikk som Mæle her fremfører er i en sånn sammenheng absolutt ikke å forakte.

Les også

 1. Mannen min fikk en uverdig slutt på et langt liv

 2. Nei, Liv Evje! Dette er ikke godt nok, jeg er helt enig med deg!

 3. Takk til Liv Evje for hennes sterke og modige innlegg om eldreomsorgen!

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Stavanger kommune
 3. Kåre Reiten
 4. Pleie og omsorg
 5. Eldreomsorg

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Monica Mæland har fått ny jobb

 4. Hun installerte en app som sporet ekte­mannen og avslørte ham i løgn. Hva nå?

 5. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 6. De andre på visning stønnet over alt som måtte gjøres. Han så potensialet